ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποιος θα είναι ο επόμενος Πάπας; Φαβορί και αουτσάιντερ

Τα βιογραφικά των υποψηφίων διαδόχων, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η δυναμική τους και οι σχέσεις που διατηρούσαν με τον Πάπα Φραγκίσκο

Οι ψίθυροι για τη διαδοχή του Πάπα Φραγκίσκου είχαν ξεκινήσει πολύ πριν τον θάνατό του και εντάθηκαν τον Φεβρουάριο, όταν ο Ποντίφικας αντιμετώπισε τη μεγάλη περιπέτεια της υγείας του με τη διπλή πνευμονία.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει επισήμως μετά την κηδεία του, με ένα παλιό ρητό να θυμίζει πως «όποιος μπαίνει στο κονκλάβιο με αέρα πάπα, αποχωρεί από αυτό καρδινάλιος». Κοινώς ακόμα κι όταν υπάρχουν φαβορί, συχνά δεν επαληθεύονται.

Επιπλέον, χάρη στις μεταρρυθμίσεις του Πάπα Φραγκίσκου το κονκλάβιο αυτό, που θα αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί της Καθολικής Εκκλησίας τα επόμενα χρόνια, θα είναι πολύ ανοιχτό και στα ονόματα υποψηφίων που ήδη κάνουν τον γύρο του κόσμου ως υποψήφιοι είναι πιθανό να προστεθούν αυτά των Ράινχαρτν Μαρξ, Μαρκ Κελέτ, Ρομπέρ Σαρά και Κριστόφ Σένμπορν.

Πιθανοί διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου, από πάνω και αριστερά προς τα δεξιά: Πέτερ Ερντό, Ράινχαρτν Μαρξ, Μαρκ Κελέτ, Πιέτρο Παρολίν, Ρόμπερτ Πρεβόστ, Ρομπέρ Σαρά, Κριστόφ Σένμπορν, Λούις Ταγκλ, Ματέο Ζούπι / AP Photo

Οι διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν δύο με τρεις εβδομάδες μετά την κηδεία του Ποντίφικα, που θα τελεστεί αυτό το Σάββατο.

Αρχικά, τo Κολέγιο των Καρδιναλίων θα συγκεντρωθεί στην Καπέλα Σιστίνα, στο Βατικανό, ώστε να ξεκινήσει η εξαιρετικά μυστική διαδικασία εκλογής νέου Πάπα (η διαδικασία αποκλείεται να ξεκινήσει πριν από τις 5 Μαΐου). Θεωρητικά, κάθε άνδρας που έχει βαφτιστεί Ρωμαιοκαθολικός, μπορεί να επιλεγεί Πάπας. Ωστόσο, τα τελευταία 700 χρόνια, ο Πάπας αναδεικνύεται κάποιο πρόσωπο μεταξύ των καρδιναλίων.

Μεταξύ των πρώτων ονομάτων που θεωρούνται πιθανοί υποψήφιοι είναι οι εξής:

Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, υπουργός Εξωτερικών της Αγίας Έδρας

Ως έμπειρος διπλωμάτης, ο καρδινάλιος κατέχει τη δεύτερη θέση στο Βατικανό από το 2013 και έχει βαθιά γνώση του εκκλησιαστικού γίγνεσθαι διεθνώς. Κατάγεται από τη βόρεια Ιταλία, έχει εργαστεί στη Λατινική Αμερική ως παπικός εκπρόσωπος στη Βενεζουέλα και παρευρέθηκε στην υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Κολομβίας το 2016.

Πιέτρο Παρολίν / AP Photo/Antonio Calanni

Υπήρξε ο αρχιτέκτονας των προσπαθειών του Βατικανού να οικοδομήσει σχέσεις με το Βιετνάμ και της κίνησης για την αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών με την Κίνα που οδήγησε την Αγία Εδρα να υπογράψει συμφωνία με το Πεκίνο για διορισμούς επισκόπων. Η εκλογή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις με την κυβέρνηση Τραμπ, καθώς επέπληξε το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ για τη Γάζα. Ηταν από τα πρόσωπα που στήριξαν την ατζέντα του Πάπα Φραγκίσκου, αλλά είναι πιο συντηρητικός.

Καρδινάλιος Ματέο Ζούπι, αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια

Ο Ζούπι χαρακτηρίζεται επίσης από διπλωματικές δεξιότητες. Ο Πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να ηγηθεί ειρηνευτικής αποστολής για την Ουκρανία το 2023. Επίσης, διετέλεσε μέλος της Καθολικής Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Sant’Egidio, που συνέβαλε στο να δοθεί τέλος στον εμφύλιο της Μοζαμβίκης το 1992. Επίσης, έχει καλές σχέσεις με καθολικά στο θρήσκευμα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, καθολικός Πατριάρχης Ιεροσολύμων

Κατάγεται από την Ιταλία (Λομβαρδία) και ίσως θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη νοσταλγία των Ιταλών να αναδείξουν Πάπα έναν συμπατριώτη τους. Εχοντας ζήσει πάνω από 30 χρόνια στους Αγίους Τόπους, μιλάει Εβραϊκά και έχει παραδεχτεί ότι συνομιλεί με τη Χαμάς «αναγκαστικά». Η θητεία του στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να είναι πλεονέκτημα. Θεωρείται ειλικρινής, είχε κοινές θέσεις με τον Πάπα Φραγκίσκο για θέματα περιβάλλοντος και διαθρησκευτικού διαλόγου, ενώ έχει μείνει μακριά από τις δημόσιες διαμάχες στην Καθολική Εκκλησία. Σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό, δεν έχει αναπτύξει εχθρότητες με άλλούς συντηρητικούς.

Καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Ταγκλ, επικεφαλής του Γραφείου Ευαγγελισμού του Βατικανού

Ο καρδινάλιος από τις Φιλιππίνες είναι ένας σεμνός, αλλά χαρισματικός ηγέτης που συχνά αποκαλείται «Ασιάτης Φραγκίσκος», λόγω της στενής σχέσης του με τις ποιμαντικές προτεραιότητες του Φραγκίσκου. Για αρκετά χρόνια, ηγήθηκε του διεθνούς φιλανθρωπικού βραχίονα της καθολικής εκκλησίας.

Καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Ταγκλ / AP Photo/Alessandra Tarantino

Το 2019, ζήτησε από τον Φραγκίσκο να αναλάβει το τμήμα Ευαγγελισμού του Βατικανού, με αποτέλεσμα να συνεργαστεί στενά με ηγέτες εκκλησιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Στα μειονεκτήματά του, η έλλειψη ικανοτήτων διαχείρισης στην Καριτάς, την ομοσπονδία των καθολικών φιλανθρωπικών οργανώσεων, από την οποία υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου. Αν εκλεγεί, θα είναι ο πρώτος Πάπας από τη Νοτιοανατολική Ασία και τις Φιλιππίνες και η παρουσία του αντανακλά την αυξανόμενη επιρροή της εκκλησίας στην Ασία.

Καρδινάλιος Ρέιμοντ Μπερκ, ΗΠΑ

Είναι ο ντε φάκτο επικεφαλής της συντηρητικής «αντιπολίτευσης» στον Πάπα Φραγκίσκο. Είχε συγκρουστεί επανειλημμένα με τον Φραγκίσκο, με τον Μπερκ να τον κατηγορεί ότι πρέσβευε «woke» ατζέντα και πως είχε καταστήσει την Καθολική Εκκλησία «υπερβολικά εκθηλυσμένη».

Καρδινάλιος Πάμπλο Βιρχίλιο Σιόνγκο Νταβίντ, επίσκοπος του Καλοκάν

Θεωρείται ειλικρινής φωνή υπέρ της δικαιοσύνης και έχει δεχθεί πολύ συχνά απειλές για τη ζωή του, αλλά και ποινικές διώξεις στην πατρίδα του, τις Φιλιππίνες, στη διάρκεια του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» του πρώην προέδρου, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος τώρα έχει συλληφθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Γνωστός ως Καρδινάλιος «Ambo» (το οποίο του αρέσει να συνδυάζει με το “Apu”, που σημαίνει “παππούς”), συμμερίζεται το όραμα του Φραγκίσκου για την εκκλησία και λέει ότι ο επόμενος Πάπας πρέπει να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας εκκλησίας που να είναι «περιεκτική» και σαν «νοσοκομείο εκστρατείας για τους τραυματίες». Τον σέβονται όλοι οι ομόλογοί του και εξελέγη για να συμμετάσχει σε ένα συμβούλιο για να συζητήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Καθολική Εκκλησία. Σε περίπτωση που εκλεγεί ποντίφικας, θα είναι ο πρώτος Πάπας από τη Νοτιοανατολική Ασία.

Καρδινάλιος Ζεράλντ Σιπριάν Λακρουά, αρχιεπίσκοπος του Κεμπέκ

Θεωρείται καταξιωμένος θρησκευτικός ταγός και ποιμαντικά ευαίσθητος με εμπειρία ως προς την εκκλησιαστική ηγεσία σε μια χώρα με υψηλά ποσοστά «εκκοσμίκευσης». Καθώς έχει εστιάσει στον ιεραποστολικό χαρακτήρα της εκκλησίας, θεωρείται πιθανό να κριθεί ευνοϊκά, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνώριζε τις ηγετικές ικανότητές τους, όταν τον επέλεξε ως μέλος του Συμβουλίου των Καρδιναλίων, του σώματος που συμβουλεύει τον πάπα σε κρίσιμα ζητήματα. Ωστόσο, είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση τη δεκαετία του 1980 από μια 17χρονη. Τελικά αθωώθηκε στα δικαστήρια, καθώς ο δικαστής στον οποίο ανατέθηκε από το Βατικανό να ερευνήσει τους ισχυρισμούς, αργότερα δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν την κακοποίηση.

Καρδινάλιος Φριντολίν Αμπόνγκο Μπεσούνγκου, αρχιεπίσκοπος της Κινσάσα

Είναι ηγέτης μιας τεράστιας τοπικής εκκλησίας, με περισσότερους από επτά εκατομμύρια Καθολικούς και θεωρείται μια αξιοσέβαστη φωνή ηθικής στη χώρα του.

Καρδινάλιος Φριντολίν Αμπόνγκο Μπεσούνγκου / AP Photo/Andrew Medichini

Ο Κονγκολέζος ιερωμένος είναι μέλος του τάγματος των Καπουτσίνων Φραγκισκανών μοναχών, το οποίο ακολουθεί τις διδασκαλίες του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Εχει αντιταχθεί σθενάρα στους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Είναι υπερασπιστής του δημοκρατικού πολιτεύματος και δεν φοβάται να αντιταχθεί σε πολέμαρχους και φαινόμενα διαφθοράς.

Καρδινάλιος Τζόζεφ Τόμπιν, αρχιεπίσκοπος του Νιούαρκ

Εχει εργαστεί στη Ρώμη ως ανώτερος αξιωματούχος του Βατικανού και ως ηγέτης του Τάγματος των Λυτρωτών, μιας κοινότητας ιεραποστόλων που εργάζονται σε περισσότερες από 80 χώρες εστιάζοντας στους φτωχούς.

Η διεθνής του εμπειρία, η εργασία στο Βατικανό και το γεγονός ότι έχει ηγηθεί των τοπικών καθολικών κοινοτήτων στην Ινδιανάπολη και το Νιούαρκ τον καθιστούν κορυφαίο υποψήφιο από τις ΗΠΑ. Μιλά ισπανικά, πορτογαλικά, γαλλικά και ιταλικά, έχει υποστηρίξει τους μετανάστες και αψήφησε κάποτε την απαγόρευση του πρώην κυβερνήτη Μάικ Πενς για επανεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία στην Ιντιάνα.

Καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρεβόστ, επικεφαλής του Επισκοπικού Δικαστηρίου στο Βατικανό

Θεωρείται εξαιρετικά ικανός και έμπειρος, ο ρόλος του είναι καίριος στους διορισμούς επισκόπων, αξιολογώντας τους υποψηφίους και κάνοντας συστάσεις στον Πάπα. Γεννήθηκε στο Σικάγο, είναι μέλος του Τάγματος των Αυγουστινιανών και έχει υπηρετήσει πολλά χρόνια στο Περού, ως επίσκοπο του Τσικαλάγιο. Λέγεται ότι οι εκλέκτορες αποφεύγουν να επιλέξουν Πάπα από τις ΗΠΑ λόγω της παγκόσμιας πολιτικής επιρροής της Αμερικής, ωστόσο η προσωπικότητα του Πρεβόστ θα μπορούσε να μετριάσει αυτούς τους φόβους.

Καρδινάλιος Ταρκίσιος Ισάο Κικούτσι, αρχιεπίσκοπος Τόκιο

Ο Ιάπωνας ιεραπόστολος εξελέγη ως επικεφαλής του φιλανθρωπικού σκέλους της εκκλησίας (Caritas) το 2023. Γνωρίζει τα διεθνή εκκλησιαστικά δεδομένα και, αν εκλεγεί, θεωρείται πως θα συνεχίσει το ποιμαντικό έργο του Φραγκίσκου.

AP Photo/Gregorio Borgia

Ο Κικούτσι πέρασε πολλά χρόνια δουλεύοντας στην Αφρική, ως ιεραπόστολος στην Γκάνα και βοηθώντας πρόσφυγες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994. Διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στην ιαπωνική εκκλησία και είναι γνωστός για την αντίθεσή του στα πυρηνικά όπλα. Οι ηγετικές του ικανότητες έχουν ήδη αναγνωριστεί.

Καρδινάλιος Μιχαΐλ Τσέρνι, επικεφαλής του Γραφείου Κοινωνικής Δικαιοσύνης του Βατικανού

Παιδί μεταναστών, γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία αλλά μεγάλωσε στον Καναδά αφού οι γονείς του μετανάστευσαν εκεί το 1948. Εντάχθηκε στους Ιησουίτες το 1963. Ηγήθηκε του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ελ Σαλβαδόρ και του Αφρικανικού Ιησουιτικού Δικτύου Aids, το οποίο προσφέρει υποστήριξη και φροντίδα σε όσους έχουν HIV. Στο Βατικανό, διετέλεσε σύμβουλος του Πάπα Φραγκίσκου στο μεταναστευτικό και αργότερα διορίστηκε επικεφαλής του τμήματος του Βατικανού για την προώθηση της ανθρώπινης ανάπτυξης. Εχει οργανωτικές ικανότητες και παγκόσμια εμπειρία.

Καρδινάλιος Κριστομπάλ Λόπεθ Ρομέρο, αρχιεπίσκοπος του Ραμπάτ, στο Μαρόκο

Ο Ισπανός καρδινάλιος ηγείται μιας μικρής αλλά ζωντανής εκκλησίας στο Μαρόκο, η οποία συνεργάζεται στενά με τους μετανάστες. Είναι μέλος του θρησκευτικού τάγματος των Σαλεσίων, μιας ομάδας εντός της εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στην εκπαίδευση των νέων. Πέρασε αρκετά χρόνια στη Λατινική Αμερική, με μακρά θητεία στην Παραγουάη.

Καρδινάλιος Κριστομπάλ Λόπεθ Ρομέρο / AP Photo/Andrew Medichini

Λόγω της θητείας του στο Μαρόκο, έχει εξειδικευθεί στον διάλογο με το Ισλάμ και τονίζει τη σημασία της συνεργασίας με τους Μουσουλμάνους. Υπήρξε επίσης υποστηρικτής της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε από τον Φραγκίσκο. Το έργο του αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες του διαλόγου και της αποστολής της σύγχρονης εκκλησίας.

Καρδινάλιος Ζαν-Κλοντ Ολερίτς, αρχιεπίσκοπος του Λουξεμβούργου

Είναι Ιησουίτης, όπως ήταν και ο Φραγκίσκος και έχει επαινεθεί για τον συντονισμό δύο ζωτικής σημασίας συνόδων κορυφής στο Βατικανό για τη μεταρρύθμιση της εκκλησίας. Πέρασε πολλά χρόνια στην Ιαπωνία και μιλά άπταιστα πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ιαπωνικών, και θεωρείται πως θα μπορούσε να προσελκύσει ψηφοφόρους από μια σειρά χωρών. Είναι υπέρμαχος των εκκλησιαστικών μεταρρυθμίσεων, έχει εργαστεί ως στενός σύμβουλος του Φραγκίσκου και υπηρέτησε για πέντε χρόνια ως εκλεγμένος πρόεδρος ομάδας επισκόπων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Καρδινάλιος Πέτεε Ερντό, αρχιεπίσκοπος Εστεργκομ-Βουδαπέστης

Σεβαστός γνώστης του εκκλησιαστικού δικαίου, ο Ούγγρος καρδινάλιος απολαμβάνει την υποστήριξη συντηρητικών καρδιναλίων που θα ήθελαν ο επόμενος πάπας να πάρει την εκκλησία σε διαφορετική κατεύθυνση από τον Φραγκίσκο. Θεωρείται σύμμαχος του Βίκτορ Ορμπαν, υποστηρίζει ότι η υποδοχή προσφύγων στην Ουγγαρία θα ισοδυναμούσε με εμπορία ανθρώπων, ενώ παραμένει συντηρητικός σε θέματα θρησκευτικών μεταρρυθμίσεων. Δεν θεωρείται ελκυστικός ή επικοινωνιακά χαρισματικός.

Πηγή: Associated Press, Politico, CNN

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου έρχεται εν μέσω μιας ταραγμένης περιόδου στις διεθνείς υποθέσεις, στην οποία ο εκλιπών Ποντίφικας ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ