ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπουργός Εργασίας: Μπορεί να υπάρξει συμφωνία για εξαίρεση σε πέναλτι 12%

Σημείωσε ότι δεν θεωρείται εφικτή η κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης του 12% για πρόωρη συνταξιοδότηση, επειδή συνεπάγεται πολύ μεγάλο κόστος για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΚΥΠΕ

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους για την εξαίρεση με κριτήρια του πέναλτι 12% σε αυτούς που συνταξιοδοτούνται πριν τα 65, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, σημειώνοντας ότι δεν θεωρείται εφικτή η κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης του 12% για πρόωρη συνταξιοδότηση, επειδή συνεπάγεται πολύ μεγάλο κόστος για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο κ. Παναγιώτου μιλούσε κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων με τους Βουλευτές για θέματα της αρμοδιότητάς του, μεταξύ των οποίων και η μείωση 12% στις συντάξεις, καθώς και οι συντάξεις χηρείας, αλλά και η τηλεργασία.

Ο κ. Παναγιώτου σημείωσε κατά τη συνεδρίαση ότι το Υπουργείο είναι ανοικτό σε εισηγήσεις. Παραπέμποντας και στις αποφάσεις μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, είπε ότι «είναι προφανές πως αν δεν ληφθούν αποφάσεις, θα συνεχίσει να ισχύει ό,τι ισχύει εδώ και περίπου δέκα χρόνια, δηλαδή όσοι συνταξιοδοτούνται πριν τα 65 θα υπόκεινται σε μείωση, αλλά εάν προχωρήσουμε, κάποιοι που εμπίπτουν σε κριτήρια που θα αποφασίσουμε, θα μπορούν να εξαιρεθούν και να έχουν ελάφρυνση». Εξέφρασε, ακόμα, την εκτίμηση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους.

Παραπέμπεται στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2025 η σύνταξη χηρείας ανδρών

Στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2025, όπως είπε ο Υπουργός Εργασίας, παραπέμπεται το θέμα της σύνταξης χηρείας των ανδρών των οποίων οι σύζυγοι απεβίωσαν πριν το 2018, όταν θεσπίστηκε νομοθετικά το δικαίωμα στη λήψη σύνταξης χηρείας από άντρες. Όπως εξήγησε στην Επιτροπή ο κ. Παναγιώτου, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που εκπονήθηκε για τον υπολογισμό του κόστους από ενδεχόμενη επέκταση της πρόνοιας για σύνταξη χηρείας σε άντρες που έχασαν τις συζύγους τους πριν το 2018, το κόστος είναι πολύ υψηλό, καθώς ανέρχεται σε περίπου 40 εκ. ευρώ τον χρόνο.

Σημείωσε ότι είναι προτιμότερο το θέμα αυτό να εξεταστεί στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία προγραμματίζεται για το 2025. «Στο μεσοδιάστημα, πρόθεσή μας είναι, διάφορα ανοιχτά ζητήματα που μπορούμε να διαχειριστούμε, εκτιμώντας ότι το κόστος τους είναι βατό σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν, να φροντίσουμε πριν από τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση αυτή καθ’ εαυτή να τα κλείσουμε», είπε ο κ. Παναγιώτου.

Πρόσθεσε, όμως, ότι «το συγκεκριμένο θέμα, με το κόστος που συνεπάγεται, λειτουργεί περιοριστικά, για να ληφθούν μέσα στο επόμενο διάστημα άμεσα αποφάσεις που να διαφοροποιούν τα δεδομένα, καθώς πέρα από το αυξημένο κόστος, θα υπάρχει και ανάλογη επίδραση και για τα δημόσια οικονομικά, επειδή το αποθεματικό του ταμείου συνυπολογίζεται στους πόρους αυτούς».

Για ζήτημα των συντάξεων χηρείας αντρών, όπως είπε, μπορεί να εξεταστεί και ποια θα είναι η πιο κατάλληλη διαχείριση στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, με σκοπό οι νομοθετικές αλλαγές που θα περιλαμβάνονται στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025 να είναι ενώπιον της Βουλής προς ψήφιση.

Συνυπολογίζονται τα κόστη της τηλεργασίας, ώστε να είναι αυτή ελκυστική επιλογή

Ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε και στο θέμα της εφαρμογής της τηλεργασίας, λέγοντας ότι αυτή έχει ήδη αρχίσει να αξιοποιείται όλο και περισσότερο, χωρίς να λειτουργεί ανασταλτικά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα καθοριστεί το ελάχιστο καταβαλλόμενο ποσό προς τους εργαζόμενους.

Σημείωσε ότι στον υπολογισμό του ποσού αυτού χρειάζεται να ληφθεί υπόψη το κόστος ηλεκτρισμού κατά την παραμονή του εργαζόμενου στο σπίτι, αλλά και το γεγονός ότι δε θα υπάρχει κόστος μετακίνησης για τους εργαζόμενους. Πρόσθεσε ότι μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα μπορέσει να γίνει αυτός ο υπολογισμός, σημειώνοντας ότι είναι προτιμότερο να διεξαχθεί ουσιαστικά και εξαντλητικά ο διάλογος αυτός.

«Αν επιφορτίσουμε την τηλεργασία με επιπρόσθετο κόστος που δεν θα την καθιστά ελκυστική, υπάρχει κίνδυνος να μην πετύχουμε αυτό που επιδιώκαμε μέσα από τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος», ανέφερε ο Υπουργός.

Παρεμβάσεις Βουλευτών

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση αναφέρθηκε στο θέμα των συντάξεων χηρείας ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να εξετάσει το ζήτημα της παραχώρησης σύνταξης και στην κατηγορία των ανδρών που χήρεψαν μετά το 2018, στα πλαίσια του της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, είναι μία εξέλιξη που δεν ικανοποιεί το ΑΚΕΛ.

«Θεωρούμε ότι είναι στρέβλωση, είναι διάκριση, είναι αδικία και θα έπρεπε η κυβέρνηση, η εκτελεστική εξουσία, να προχωρήσει και να αποδώσει δικαιοσύνη σε αυτό το ζήτημα», είπε, καταλήγοντας ότι θα αναμένονται οι εξελίξεις και αποφάσεις στα πλαίσια που καθόρισε ο Υπουργός.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση είπε ότι είναι κατανοητοί οι προβληματισμοί του Υπουργού και ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν είχε εισαχθεί η σύνταξη χηρείας αντρών για δεκαετίες. Σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστεί το θέμα, γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα από τότε που ίσχυσε η σύνταξη χηρείας, και ότι πρέπει να παίζει ρόλο πόσα χρήματα λαμβάνει ο δικαιούχος από τη δουλειά ή από τη σύνταξή του ή αν έχει εξαρτώμενα μέλη, κάτι το οποίο θα μπορούσε να τεθεί στη μεταρρύθμιση, όπως είπε.τας την άποψη ότι θα έπρεπε να μπει ένα πλαφόν στο ύψος των συντάξεων.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, κατά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί η αδικία των συντάξεων χηρείας. Αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι το κράτος χρωστά €9 εκ. στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εξέφρασε ανησυχία μήπως αυτό αυξηθεί και άλλο, με συνέπειες στους εργαζόμενους.

Κατά τη συνεδρίαση, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση για το κενό που υπάρχει, ενώ μετέφερε τη θέση της ΕΔΕΚ ότι πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης. Πρόσθεσε ότι πρέπει να λαμβάνονται συλλογικά οι αποφάσεις και να μπαίνουν προτεραιότητες για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις. Ζήτησε επίσης να θέσει ο Υπουργός το χρονοδιάγραμμα για τη συζήτηση που θα γίνει.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση για το θέμα του πέναλτι του 12%, πως αναμένεται ότι πριν το καλοκαίρι θα έχει καταλήξει σε εισήγηση ο Υπουργός, η οποία θα σταλεί με βάση τα νομοθετικά πλαίσια στη Βουλή για έγκριση.

Για το θέμα της σύνταξης χηρείας που καθιερώθηκε για άντρες από την 1/1/2018, είπε ότι το κενό ανάμεσα στα 40 εκ. ευρώ, που υπολόγισε η αναλογιστική μελέτη ως κόστος, και στο κόστος των 6-7 εκ. ευρώ που ήταν όταν ίσχυσε, είναι μεγάλο και ότι για να καλυφθεί θα πρέπει, είτε να διαιρεθεί το ποσό σε περισσότερους δικαιούχους, επομένως θα παίρνουν μικρότερο ποσό, ή να αυξηθούν οι εισφορές.

«Πιο ορθολογιστικό θα είναι να δουν ολιστικά το θέμα αυτό, μαζί με τις άλλες παραμέτρους, με άλλα θέματα που θα συζητηθούν, γιατί είναι αρκετά τα στοιχεία που θα συζητηθούν, ώστε να φτάσουμε επιτέλους σε ένα πιο δίκαιο και αναλογικό σύστημα συνταξιοδοτικό, γιατί σίγουρα υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των υψηλών και των χαμηλών συντάξεων», είπε ο κ. Μουσιούττας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση