Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Τη θέση πως δεν θα μπουν νέοι φόροι στα καύσιμα, υποχρέωση που θα έπρεπε να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του έτους, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Στο πλαίσιο του 18ου ετήσιου Συνεδρίου του Economist που χορηγός επικοινωνίας είναι «Η Καθημερινή», ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως θα πρέπει να αναθεωρηθεί σε μερικό βαθμό η αυστηρή εφαρμογή της πράσινης μετάβασης, ώστε να αμβλυνθούν οι οικονομικές συνέπειες. «Πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα ρεαλιστικά, δεν είναι ώρα για νέους φόρους στα καύσιμα και δεν θα βάλουμε νέους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πετρίδης κατά την ομιλία του στον Economist εξήγησε ότι τέσσερις είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε πληθωριστικές τάσεις. Ο πρώτος παράγοντας, όπως είπε, είναι απόρροια της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής χρόνων με μηδενικά και αρνητικά επιτόκια. Ο δεύτερος είναι η πανδημία του Covid -19, αφού όλα τα κράτη, όπως και το κυπριακό καλέστηκε να αποτρέψει τις συνέπειές της και χρειάστηκε να «ρίξουν» στην αγορά χρήμα για να κρατηθεί η οικονομία ανοιχτή. Ο τρίτος παράγοντας κατά τον ΥΠΟΙΚ είναι οι συνέπειες που απορρέουν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο τέταρτος είναι η πράσινη μετάβαση. «Δεν πιστεύω πως θα μείνει ο πληθωρισμός, αλλά η τιμή της ενέργειας θα παραμείνει ψηλά λόγω του 2/3 της που αποτελείται από την τιμή της ενέργειας», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ. Ο κ. Πετρίδης συμπλήρωσε δε, πως, στο πλαίσιο της πανδημίας η Κύπρος δαπάνησε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη της οικονομίας, ενώ για αντιμετώπιση της ακρίβειας σε επίπεδα ενέργειας και καυσίμων έχει δαπανήσει το 2022 το κράτος ήδη 360 – 370 εκατ. ευρώ. «Για να απεξαρτητοποιηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να κάνουμε πολλές επενδύσεις. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε επενδύσει στα 150 εκατ. ευρώ γι’ αυτό το σκοπό έναντι 7 εκατ. που ήταν προηγουμένως», σχολίασε.
Εύκολο να δίναμε επιδόματα
Ο κ. Πετρίδης τόνισε στη συνέχεια πως η οικονομία τιμωρεί και γι’ αυτό δεν πρέπει να δρούν τα κράτη αποσπασματικά, καθώς οι δαπάνες θα πρέπει να είναι πάντα βιώσιμες. «Εν μέσω προεκλογικής περιόδου θα ήταν πολύ εύκολο πράγμα για την κυβέρνηση να δώσει επιδόματα τα οποία θα οδηγούσαν σε 3-4% έλλειμμα, όριο που επιτρέπεται κιόλας και δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα από τους θεσμούς. Στηρίζουμε εκεί που χρειάζεται και ελπίζουμε να διαχειριστεί με σύνεση η νέα κυβέρνηση τα δημόσια οικονομικά.