ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Χειροπιαστά» τα οφέλη του επενδυτικού «καρέ» για την Κύπρο

Ανοίγει το φάσμα την επενδυτικής ματιάς για το νησί μετά την διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου από τον Οίκο Moody’s

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Την περασμένη Παρασκευή ο Οίκος Αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε διπλά την Κύπρο και έτσι πλέον η Κύπρος είναι στην επενδυτική κατηγορία και από τους τέσσερις μεγάλους Οίκους. Χαμηλά μεν, αλλά είναι, με τα οφέλη να είναι «χειροπιαστά» και όχι απλώς θεωρητικά.

Μετά την αναβάθμιση του αμερικανικού Οίκου για το αξιόχρεο της Κύπρου αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση από επενδυτές για καινούργιες αλλά και για υφιστάμενες εκδόσεις των κρατικών ομολόγων της χώρας. Το «χαρτί» της Κύπρου είναι στην επενδυτική βαθμίδα με την υπογραφή και των τεσσάρων μεγάλων Οίκων και έτσι, αρκετά επενδυτικά ταμεία (funds) τα οποία επενδύουν μόνο σε χώρες που έχουν την «βούλα» της επενδυτικής βαθμίδας και από τους τέσσερις μεγάλους, θα βάλουν στο «φάσμα» τους και το νησί. Υπάρχουν αρκετά επενδυτικά ταμεία που ασχολούνται με κυβερνητικά ομόλογα τα οποία είναι μόνο από χώρες που είναι σε ανώτερη βαθμίδα, ενώ υπάρχουν και άλλα που συνεργάζονται με συγκεκριμένους Οίκους. Το ότι αναβάθμισε την Κύπρο ο Moody’s μπορεί να ανοίγει μία αγορά άλλη στην οποία η Κύπρος να μην είχε πρόσβαση, λόγω του ότι ο Moody’s θεωρούσε την Κύπρο «σκουπίδι» (junk) για να επενδύσει κάποιος.

Επιστρέφοντας στο «πρακτικό» του θέματος, από την αυξημένη ζήτηση αφού άνοιξε περαιτέρω η «βεντάλια» της χώρας στους επενδυτές, με την τιμή των κυπριακών ομολόγων να αυξηθεί και η απόδοση να μειωθεί. Το κράτος έτσι, αν δανείζεται φθηνότερα θα καλείται να πληρώνει λιγότερους τόκους, άρα και θα βαρύνεται λιγότερο και ο Προϋπολογισμός του. Επί της ουσίας, θα μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας, αφού η αυξημένη ζήτηση θα φέρνει ολοένα και καλύτερες τιμές.

Ο στόχος της χώρας είναι να συνεχίσει την καλή προσπάθεια σε σχέση με τα οικονομικά, διότι αν και «πανηγυρίζουμε» για την καλή αξιολόγηση και την συμπλήρωση του επενδυτικού «καρέ» με τον Moody’s, η χώρα βρίσκεται στα χαμηλά επενδυτικά στρώματα. Με τα χαμηλά επενδυτικά στρώματα δεν ασχολούνται όλη η επενδυτική κοινότητα, υπάρχει μεγάλο μέρος της που ασχολείται μόνο με τα υψηλά. Εκεί η Κύπρος παραμένει αποκλεισμένη, παρά την καλή της επίδοση.

Ποιος παίρνει τα «credits»;

Ο Οίκος Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση (διπλή κιόλας) επί διακυβέρνησης της παρούσας Κυβέρνησης και υπάρχει ένα «debate» για ποιας την προσπάθεια επιβράβευσε. Της παρούσας ή της προηγούμενης. Η σημερινή η Κυβέρνηση δεν πρόλαβε μέσα σε 7 μήνες να δείξει δείγματα γραφής σε σχέση με την οικονομία, ωστόσο οι Οίκοι αν θεωρούσαν πως η Κυβέρνηση που ανέλαβε ακολουθεί ένα άλλο μοντέλο από αυτό που ακολουθούσε η προηγούμενη Κυβέρνηση, τότε δεν θα προχωρούσε σε αναβάθμιση, πόσω μάλλον σε διπλή. Εμμέσως λοιπόν, είναι και μία «ψήφος εμπιστοσύνης» πως, αυτά που έχει παρατηρήσει ο Οίκος, θα αναμένει να συνεχιστούν και στο μέλλον.

Την απάντηση στα παραπάνω δίνει εμμέσως πλην σαφώς ο Οίκος στην δεύτερη παράγραφο που συνοδεύει την αξιολόγησή του, λέγοντας πως «η αναβάθμιση δύο βαθμίδων της αξιολόγησης της Κύπρου σε Baa2 από Ba1 αντικατοπτρίζει ευρείας βάσης, συνεχείς βελτιώσεις στο πιστωτικό της προφίλ λόγω παλαιότερων και συνεχιζόμενων οικονομικών, δημοσιονομικών και τραπεζικών μεταρρυθμίσεων». Με μία δεύτερη ανάγνωση της πρότασης αυτής, η αναβάθμιση δύο βαθμίδων αφορά σε μεταρρυθμίσεις και χειρισμούς που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια (από άλλη κυβέρνηση), αναμένοντας όμως τα ίδια δείγματα γραφής και από την παρούσα.

Ετεροχρονισμένη πράξη;

Ο Οίκος Moody’s έχει να αναβαθμίσει την Κύπρο εντεκάμιση χρόνια. Από το 2018 η Κύπρος έχει μειώσει χρέος, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχει πλεονάσματα, μείωση ανεργίας, άντεξε πανδημία, πόλεμο – κυρώσεις και έρχεται στα τέλη του 2023 να κάνει μία διπλή αναβάθμιση σε μία περίοδο που η παγκόσμια οικονομία δεν είναι και σε τόσο καλή κατάσταση λόγω επιτοκίων, πληθωρισμού, ακρίβειας και όποιας αστάθειας υπάρχει. Αρκετοί θα μπορούσαν να πουν πως είναι μια ετεροχρονισμένη πράξη και ότι την αναβάθμιση αυτή την χρωστούσαν από το 2018 όταν αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν τους S&P, Fitch και DBRS που την έθεσαν στην επενδυτική βαθμίδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση