ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία: Ρεκόρ εικοσαετίας με 54,4% για τον πληθωρισμό

Πυροδοτήθηκε από την υποτίμηση της λίρας και τις αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια

Kathimerini.gr

Νέο ρεκόρ 20ετίας κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Φεβρουάριο, ενώ την ίδια στιγμή η άνοδος στις τιμές παραγωγού δείχνει ότι ακόμη δεν έχουν έρθει τα χειρότερα για την τουρκική οικονομία. Αυτό επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, το οποίο μεταδίδει πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία σκαρφάλωσε στο 54,4% τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν αυτός διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στο 48,7%. Τα επίπεδα του πληθωρισμού ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν σε έρευνα του Bloomberg, στο πλαίσιο της οποίας αναλυτές έκαναν λόγο για πληθωρισμό στο 52,5%.

Η συνεχιζόμενη άνοδος στον δείκτη τιμών καταναλωτή τροφοδοτήθηκε από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας αλλά και την άνοδο στις τιμές τροφίμων και ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα δυσχεράνει την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία λόγω της ανόδου των τιμών πετρελαίου σε επίπεδα που ξεπερνούν τις φετινές εκτιμήσεις που έκαναν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής. Οπως αναφέρει η Ενβέρ Ερκάν, οικονομολόγος στην Tera Yatirim, οι τιμές παραγωγού θα ανοίξουν τον δρόμο για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος εκτιμά πως θα διαμορφωθεί κοντά στο 60% κατά το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Συνεχίζοντας τις προβλέψεις της, η ίδια δηλώνει στο Bloomberg πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί γύρω στο 45% έως το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας, οι τιμές παραγωγού εκτοξεύθηκαν στο 105% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ ενισχύθηκαν κατά 7,22% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022.

Εκτιμήσεις ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 60% κατά το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

Το ποσοστό του πληθωρισμού στην ενέργεια διαμορφώθηκε στο 83%, απέχοντας σημαντικά από το 76,4% του Ιανουαρίου. Οσον αφορά τις τιμές των τροφίμων, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του καλαθιού του καταναλωτή, αυξήθηκαν στο 64,5% από 55,6%, ακόμη και μετά τις μειώσεις στη φορολογία. Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε στο 44,1% από 39,5% τον περασμένο Ιανουάριο.

Στο μεταξύ, ενώ η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 23,2% μέχρι το τέλος του έτους, οι προσδοκίες των οικονομολόγων είναι πολύ υψηλότερες, με τη μέση εκτίμηση να διαμορφώνεται στο 38% σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα έχει βασιστεί στην εκτίμηση πως η τιμή του πετρελαίου θα ανέλθει στα 80 δολ. το βαρέλι.

Ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου ανήλθε σε υψηλό 8ετίας, αγγίζοντας τα 115 δολ. το βαρέλι και αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος από τις εισαγωγές ενέργειας. Οπως σχολιάζει το Bloomberg, τα νέα αυτά δεν είναι ιδιαίτερα θετικά για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και για τις εκλογές που αναμένονται σε ένα χρόνο, καθώς η άνοδος του κόστους ζωής ενδέχεται να μειώσει τη στήριξη κάποιων προς την τουρκική κυβέρνηση. Από την άλλη, ο ίδιος δήλωσε μέσα στην εβδομάδα, και συγκεκριμένα την περασμένη Τρίτη, πως ο πληθωρισμός θα «είναι υπό έλεγχο» μέχρι το καλοκαίρι. Mε τον κ. Ερντογάν να δεσμεύεται πως θα αξιοποιήσει το φθηνό νόμισμα για να μετατρέψει τη χώρα σε κυρίαρχη δύναμη στον κλάδο της μεταποίησης, η πιθανότητα για άνοδο των επιτοκίων δανεισμού με στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού φαίνεται ότι δεν είναι στην ατζέντα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X