ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κλείσιμο του Ενεργειακού Κέντρου αποφάσισαν οι 9 κοινότητες Βασιλικού

Τι ανέφερε ο Κοινοτάρχης Καλαβασού και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των εννέα Κοινοτήτων της περιοχής

ΚΥΠΕ

Κλείσιμο του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού ως μέτρο αντίδρασης στην απόφαση μεταφοράς των εργοστασίων ασφαλτικού σκυροδέματος στη περιοχή Καλαβασού, αποφάσισαν το βράδυ της Πέμπτης 3 Μαρτίου, οι Κοινοτάρχες των 9 Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Κοινοτάρχης Καλαβασού και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των εννέα Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού Λευτέρης Φωκά για την σύσκεψη «οι Κοινοτάρχες αποφάσισαν κλείσιμο του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού εντός των επόμενων δέκα ημερών, σε ημερομηνία και ώρα που θα ανακοινωθεί αργότερα».

Πρόσθεσε ότι «ενώπιον των Κοινοταρχών υπήρχαν δύο επιλογές. Η πρώτη ήταν η αποκοπή του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό για μερικές ώρες και η δεύτερη επιλογή ήταν πορεία – αυτοκινητοπομπή προς το Προεδρικό Μέγαρο. Τελικά αποφασίστηκε ότι το επόμενο μέτρο διαμαρτυρίας των 9 Κοινοτήτων της περιοχής θα είναι το κλείσιμο του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Φωκά είπε πως «εδώ και ένα χρόνο έχουμε ξεκαθαρίσει στην Κυβέρνηση ότι δεν θα δεχθούμε την μετακίνηση των εργοστασίων στη περιοχή μας, γιατί είναι ήδη αρκετά βεβαρημένη με άλλα εργοστάσια και όλοι πρέπει να αντιληφθούν πως η περιοχή Βασιλικού προσέφερε πάρα πολλά στην οικονομία του τόπου και φιλοξένησε αρκετές βιομηχανίες». Συγκεκριμένα, ανέφερε, «στην περιοχή υπάρχουν ο Ηλεκτροπαραγωγός Σταθμός, το Ενεργειακό Κέντρο, το Τσιμεντοποιείο, όλες οι εταιρείες πετρελαιοειδών, οι δεξαμενές του θείου και του κατρά ακόμα και τα σκουπίδια της επαρχίας Λεμεσού».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «υπάρχουν και άλλες μικρές βιομηχανίες οι οποίες θεωρούμε ότι ρυπαίνουν αρκετά την ατμόσφαιρα, ενώ σύντομα θα έχουμε και τις εγκαταστάσεις υγραερίου. Θεωρούμε πως έχουμε κάνει το καθήκον μας προς τον τόπο και οι κυβερνώντες πρέπει να κατανοήσουν πως δεν σηκώνει άλλα εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας η περιοχή μας».

Σημείωσε ακόμα ότι «καλούμε την Κυβέρνηση να αποταθεί κάπου αλλού για την εγκατάσταση των εργοστασίων ασφάλτου. Θεωρούμε πως είναι πολύ επικίνδυνο όλη η ενέργεια της Κύπρου να συγκεντρωθεί σε μια μόνο περιοχή, αφού σε περίπτωση ενός ατυχήματος ή μιας δολιοφθοράς θα παραλύσει ενεργειακά η χώρα».

Ο κ. Φωκά ανέφερε επίσης πως «από το 2013 όταν ξεκίνησε η κατασκευή του Ενεργειακού Κέντρου είχαμε αποκλείσει την εγκατάσταση εργοστασίων ασφάλτου, ουρίας, μεθανόλης και άλλα εργοστάσια τα οποία είναι πρώτου βαθμού επικινδυνότητας. Από το 2013 είχαμε ζητήσει και αναμένουμε μια μελέτη συσσωρευτικότητας, η οποία δεν έγινε ποτέ, γιατί δεν θέλουν να δουν μέχρι σε πιο βαθμό υπάρχει η μόλυνση στη περιοχή μας, αφού καθημερινά έχουμε θανάτους από καρκίνο».

Σε άλλη ερώτηση ο Κοινοτάρχης Καλαβασού είπε πως «από το 2013 είχαμε προτείνει να εξευρεθεί μια δεύτερη εναλλακτική περιοχή η οποία να φιλοξενήσει κάποιες αποθήκες πετρελαιοειδών και ενέργειας, ούτως ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να μην παραλύσει η Κύπρος, όπως έγινε με την έκρηξη στο Μαρί τον Ιούλιο του 2011».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X