ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία: Δεν έπεισε τις αγορές η αύξηση των επιτοκίων

Άλμα στα επιτόκια κατά 6,5% στο 15% – Σε νέο χαμηλό η λίρα

Kathimerini.gr

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, υπό τη νέα διοίκηση της Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, προχώρησε σε κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων, σηματοδοτώντας μια στροφή σε πιο συμβατικές πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο δυσθεώρητος πληθωρισμός, ο οποίος ανέρχεται επισήμως στο 39,6%. Συγκεκριμένα, αύξησε τα επιτόκια κατά 6,5% στο 15%.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από τον Μάρτιο του 2021 και έρχεται μετά τον διορισμό από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο διεθνώς αναγνωρισμένων αξιωματούχων στη διεύθυνση της τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για τη Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν και τον Μεχμέτ Σιμσέκ, αντίστοιχα.

Η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί ένδειξη ότι η χώρα απομακρύνεται από την ανορθόδοξη πεποίθηση του Ερντογάν ότι η μείωση των επιτοκίων καταπολεμά τον πληθωρισμό. Η παραδοσιακή θεωρία της οικονομίας λέει ακριβώς το αντίθετο και οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν γρήγορα τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τις εξάρσεις των τιμών καταναλωτή.

Πολλοί έχουν κατηγορήσει την προσέγγιση του Ερντογάν για την επιδείνωση της κρίσης κόστους ζωής στη χώρα.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή ήταν έκπληξη για τη μεγάλη πλειονότητα των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg, καθώς ανέμεναν μεγαλύτερη αύξηση στο 20%.

Μάλιστα, η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό, μετά τη μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση των επιτοκίων.

Το νόμισμα διολίσθησε κατά 2,6% στα 24,20 έναντι του δολαρίου στην Κωνσταντινούπολη, μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η νομισματική σύσφιγξη θα γίνει σταδιακά, όπως χρειάζεται. Η πρώτη επιτοκιακή αύξηση εδώ και πάνω από δύο χρόνια είναι κομβικό σημείο και σηματοδοτεί την εγκατάλειψη των ανορθόδοξων πολιτικών που ευθύνονται για την αποχώρηση ξένων επενδυτών και την εκτός ελέγχου εκτίναξη των τιμών.

Αλλά η απόφαση δικαιώνει επίσης τους σκεπτικιστές που συνεχίζουν να αμφισβητούν το κατά πόσον ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν –ο οποίος έχει αυτοπροσδιορισθεί ως «εχθρός» των υψηλών επιτοκίων, υποστηρίζοντας εδώ και χρόνια τα οφέλη της χαλαρής νομισματικής πολιτικής– θα δώσει στην Ερκάν το ελεύθερο να δράσει κατά το δοκούν.

«Οι επενδυτές θα απογοητευτούν και θα μείνουν έκπληκτοι από την απόφαση», δήλωσε ο Πολ Γκριρ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Fidelity International με έδρα το Λονδίνο, πριν από την ανακοίνωση της απόφασης.

Η μέχρι στιγμής επιφυλακτικότητα υποδηλώνει ότι «η νέα οικονομική ομάδα έχει κάπως περιορισμένο πολιτικό ρόλο και επιρροή για να υλοποιήσει γρήγορες και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις και να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην αξιοπιστία της αγοράς».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X