ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαργκρέτε Βεστάγκερ: Τα «εμπόδια» στην κούρσα για τη θέση επικεφαλής της ΕΤΕπ

Τίποτα δεν προεξοφλεί ότι η Βεστάγκερ θα γίνει τελικά η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η είδηση την περασμένη Τρίτη ότι η Δανία προτείνει την Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπο της Kομισιόν για τον ανταγωνισμό, ως υποψήφια για τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» στις Βρυξέλλες, καθώς εδώ και καιρό είχαν φουντώσει οι φήμες στο Μπερλεμόντ ότι θα ήταν υποψήφια στην κούρσα για την αντικατάσταση του Βέρνερ Χόγιερ, η θητεία του οποίου λήγει τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, τίποτα δεν προεξοφλεί ότι η Βεστάγκερ θα γίνει τελικά η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι της ΕΤΕπ, η οποία χρηματοδοτεί προγράμματα εντός και εκτός του μπλοκ.

Η υποψηφιότητά της είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πάρει το «πράσινο φως» από την αρμόδια συμβουλευτή επιτροπή της ΕΤΕπ καθώς η Βεστάγκερ μοιάζει να είναι μια ιδανική επιλογή. Έχει, άλλωστε, διατελέσει πρώην υπουργός Οικονομίας και Εσωτερικών της Δανίας, ενώ βρίσκεται στο τιμόνι της πολιτικής ανταγωνισμού της ΕΕ εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, έχοντας επιβάλλει πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά ομίλων όπως η Apple και η Amazon.

Μια πολιτική απόφαση

Όμως, για τον τελευταίο ακριβώς λόγο, η υποψηφιότητά της ίσως «κολλήσει» στο συμβούλιο των 27 υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε, καθώς αυτό θα λάβει και την τελική πολιτική απόφαση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αρκετοί θεωρούν ότι η επίτροπος μπορεί τελικά να «πληρώσει» την «σταυροφορία» της εναντίον του Δουβλίνου για τις φορολογικές διευκολύνσεις που παρείχε στην Apple, επισημαίνει το Politico.

Tην ίδια στιγμή, άλλοι προβάλλουν ως επιχείρημα ότι η Δανία δεν αποτελεί μέλος της ζώνης του ευρώ.

Αν η υποψηφιότητά της περάσει από την επιτροπή της ΕΤΕπ, η Βεστάγκερ πάντως δήλωσε ότι θα πάρει άδεια άνευ αποδοχών από τη θέση της στην Κομισιόν, καθώς τότε θα αποτελεί και επισήμως την υποψηφιότητα της κυβέρνησης της Δανίας.

Τα επόμενα βήματα

Άλλοι υποψήφιοι είναι ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Ντανιέλε Φράνκο, καθώς και οι σημερινοί αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Τερέζα Τσερβίνσκα από την Πολωνία και Τόμας Ούστρος από τη Σουηδία. Και η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνσης Νάντια Καλβίνο έχει ακουστεί για τη θέση αυτή, αλλά η πιθανότητα να κερδίσει το δεξιό Λαϊκό κόμμα στις επικείμενες εκλογές σχεδόν ακυρώνει την υποψηφιότητά της.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, η συμβουλευτική επιτροπή της ΕΤΕπ θα πρέπει να συντάξει τη σχετική της έκθεση τον Αύγουστο, ώστε οι 27 υπουργοί Οικονομικών να αποφασίσουν στο συμβούλιο στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ ο νέος ή η νέα επικεφαλής θα αναλάβει τη νέα θέση στο Λουξεμβούργο, την 1η Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση