Kathimerini.gr
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προτρέπει τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην επιβολή «φόρου άνθρακα» ώστε να αντιμετωπιστεί επαρκώς το δημοσιονομικό κόστος της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το κόστος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να θέσει το δημόσιο χρέος ορισμένων χωρών σε «μη βιώσιμη» πορεία αν δεν επιβληθεί φόρος στη ρύπανση.
Στην έκθεση του Ταμείου με τίτλο «2023 Fiscal Monitor» τονίζεται ότι, αν ο στόχος για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 εξυπηρετηθεί μόνο από μέτρα δαπανών, τότε το δημόσιο χρέος, ειδικά σε χώρες με μεγάλες εκπομπές ρύπων, θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 50% του Aκαθάριστου Eγχώριου Pροϊόντος (ΑΕΠ). Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι πολιτικές φορολογίας του άνθρακα θα πρέπει να αποτελούν «αναπόσπαστο» μέρος κάθε δέσμης μέτρων πολιτικής για το κλίμα.
Η Ευρωπαϊκή Eνωση, περιοχή με τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα συγκριτικά με άλλες, έχει ξεκινήσει προσφάτως μια δοκιμαστική φάση του πρώτου «συνοριακού φόρου άνθρακα» στον κόσμο, ο οποίος αναμένεται να δώσει κίνητρο στους εμπορικούς της εταίρους να φορολογούν τις εκπομπές άνθρακα.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πολλές κυβερνήσεις εφαρμόζουν μείγματα συστημάτων τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι πλούσιες χώρες εξακολουθούν να υπολείπονται των περιβαλλοντικών τους στόχων.
Σύμφωνα με κοινή ανάλυση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας από άλλη έκθεση, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, οι υφιστάμενες και οι σχεδιαζόμενες πολιτικές για το κλίμα θα μειώσουν τις εκπομπές των G20 μόλις κατά 13% έως το 2030. Οι μειώσεις αυτές υπολείπονται «σημαντικά» της μείωσης κατά 25%-30% που απαιτείται για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για τη θερμοκρασία, προειδοποίησε το ΔΝΤ.
Με στοιχεία από Financial Times