ΚΥΠΕ
Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, για την ανάληψη υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ).
Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Παπαναστασίου αναφέρει ότι «ο ορισμός του ΑΔΜΗΕ ως φορέα υλοποίησης και project promoter, ενός οργανισμού με μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στην ολοκλήρωση έργων αυτού του βεληνεκούς, θεωρούμε πως διασφαλίζει ότι το μεγαλεπήβολο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα τεθεί ταχύτατα σε τροχιά υλοποίησης».
Όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή η EuroAsia Interconnector Limited και ο ΑΔΜΗΕ, οι δύο πλευρές συνήψαν συμφωνία για τον ορισμό του δεύτερου ως φορέα υλοποίησης και project promoter του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
«Στο πλαίσιο αυτό, οι δυο εταιρείες προχώρησαν από κοινού στην ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κυβερνήσεων και εμπλεκόμενων αρχών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ», αναφέρεται.
Σημειώνεται ότι η EuroAsia Interconnector Ltd και ο ΑΔΜΗΕ θα συνεργαστούν στενά, ώστε η ομαλή μετάβαση στο νέο Φορέα Υλοποίησης για το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ να είναι ταχεία όπως απαιτεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και αναμένουν οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ, «διαθέτει οικονομική ευρωστία, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και δυνατότητες πρόσληψης επιπλέον προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης που θα απαιτηθεί για την ωρίμανση του έργου. Περαιτέρω, διαθέτει πολυετή εμπειρία και ισχυρή τεχνογνωσία στην υλοποίηση έργων υψηλής τεχνικής πολυπλοκότητας, όπως η διασύνδεση Αττικής-Κρήτης, τεχνολογίας HVDC, που βρίσκεται σε ώριμη φάση κατασκευής με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024».
«Ένα έργο ενεργειακής πνοής για την ευρύτερη περιοχή, με συστηματική προσπάθεια ετών, έχει φτάσει πλέον στο κομβικό σημείο έναρξης κατασκευής του. Η ολοκλήρωσή του θα σηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου -του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ- με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς, διασφαλίζοντας την ισχυρή ενεργειακή θωράκιση του νησιού. Το δε Ισραήλ θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού του, αποκτώντας τη δυνατότητα να αυξήσει, περαιτέρω και ταχύτερα, τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό του ισοζύγιο», καταλήγει.