ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνταξιοδοτική «βόμβα» απειλεί την οικονομία των ΗΠΑ

Δύσκολα γεράµατα για baby boomers

Kathimerini.gr

Καθώς πλησιάζει η ώρα που θα συνταξιοδοτηθεί η γενιά της μεταπολεμικής έκρηξης των γεννήσεων, στις ΗΠΑ έχει επικρατήσει η εντύπωση πως η γενιά αυτή θα ζήσει άνετα μετά τη συνταξιοδότησή της. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve, τα 56 εκατ. Αμερικανών αυτής της γενιάς, μόλις το 17% του πληθυσμού της υπερδύναμης δηλαδή, έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους σχεδόν τον μισό πλούτο της χώρας και συγκεκριμένα έχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 96,4 τρισ. δολ. Στην πραγματικότητα σχεδόν οι μισοί από τους Αμερικανούς αυτής της γενιάς κινδυνεύουν να γεράσουν μέσα στη φτώχεια επειδή ισχύει και γι’ αυτή τη γενιά ό,τι ακριβώς ισχύει και στις άλλες ηλικιακές κατηγορίες: ο πλούτος αυτός είναι εντελώς άνισα κατανεμημένος, με μεγάλα ποσοστά αυτής της γενιάς να έχουν ελάχιστα χρήματα.

Πρόκειται για την πιο πολυπληθή γενιά που οδεύει προς τη συνταξιοδότηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Γραφείου Απογραφών, το 44% του συνόλου της μεταπολεμικής γενιάς της έκρηξης γεννήσεων είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης και εκατομμύρια άλλοι πρόκειται σύντομα να ενταχθούν σ’ αυτήν. Μέχρι το 2030 η μεγαλύτερη γενιά που θα συνταξιοδοτηθεί θα είναι άνω των 65 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία του 2022, το 43% όσων είναι σήμερα κάπου ανάμεσα στα 55 και 64 έτη δεν έχει καθόλου αποταμιεύσεις. Επιπλέον, μόλις το 30% έχει αποταμίευση ύψους περίπου 27.000 δολ., που σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν για να αναπληρώσουν τις χαμηλές τους συντάξεις και τα ενδεχόμενα έξοδα για μακροχρόνια φροντίδα υγείας.

Και στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Business Insider, τις επιπτώσεις θα επωμισθούν οι νεότερες γενιές, εν ολίγοις οι απόγονοι της γενιάς των μεταπολεμικών γεννήσεων. Οι νεότεροι της γενιάς που οδεύει προς τη συνταξιοδότηση είναι λιγότερο προετοιμασμένοι οικονομικά για τις ανάγκες της τρίτης ηλικίας και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί.

Το αποτέλεσμα θα είναι να υποστεί πιέσεις το σύστημα υγείας, όπως και τα κρατικά κοινωνικά προγράμματα και αναπόφευκτα οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές και στην οικονομία. Στην πράξη, όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι θα αναγκαστούν να επωμισθούν την οικονομική ευθύνη για τη φροντίδα των γονιών τους, ενώ παράλληλα θα διατεθούν από το κράτος περισσότερες δημόσιες δαπάνες για τους ηλικιωμένους. Ολα αυτά μοιραία συνεπάγονται επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Είναι αλήθεια, βέβαια, πως μια μερίδα της μεταπολεμικής γενιάς της έκρηξης των γεννήσεων θα έχει μια πολύ άνετη διαβίωση κατά τη συνταξιοδότηση. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Federal Reserve για την οικονομική κατάσταση των καταναλωτών, ο μέσος πλούτος όσων βρίσκονται σήμερα στις ηλικίες από τα 65 έως τα 74 τους χρόνια ανέρχεται σε 1,8 εκατ. δολ. Αυτό σημαίνει πως είναι η πλουσιότερη ηλικιακή κατηγορία στην υπερδύναμη. Οπως συμβαίνει πάντα, όμως, οι μέσοι όροι είναι παραπλανητικοί ακριβώς επειδή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν καθόλου πλούτο, ενώ εκείνοι που έχουν μεγάλο πλούτο αλλοιώνουν καθοριστικά τη συνολική εικόνα. Στη σχετική δημοσκόπηση της Fed προέκυψε πως οι μισοί Αμερικανοί ηλικίας από 65 έως 74 ετών έχουν στην κατοχή τους λιγότερα από 410.000 δολ. για να αναπληρώσουν τη σύνταξή τους, ενώ μεγάλο μέρος από αυτόν τον πλούτο αποτελείται από ακίνητα.

Ως εκ τούτου, το Εθνικό Συμβούλιο Γήρανσης εκτιμά πως 17 εκατ. άτομα άνω των 65 ετών δεν είναι εξασφαλισμένα οικονομικά. Ενα μέσο εισόδημα στην ηλικιακή κατηγορία όσων είναι 75 ετών και άνω ανέρχεται σε 49.000 δολ. ετησίως, εκ των οποίων τα 21.162 δολ. προέρχονται από συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Οσοι από αυτούς έχουν δικό τους σπίτι, που στην ηλικιακή αυτή κατηγορία ανέρχεται στο 81% του συνόλου, θα μπορούν να ζήσουν άνετα μ’ αυτά τα εισοδήματα. Αν, όμως, ζουν σε ακριβές περιοχές ή αρχίσουν να χρειάζονται βοήθεια για τις καθημερινές τους δραστηριότητες, το ίδιο εισόδημα μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκές. Κι όλα αυτά μόνον για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μια μεσαία κατάσταση ως προς την κατανομή του πλούτου.

Οι επιπτώσεις θα είναι βαρύτατες για τη λεγόμενη «γενιά σάντουιτς», τους ανθρώπους που πρέπει να φροντίσουν ταυτοχρόνως τα παιδιά τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους. Από πρόσφατη δημοσκόπηση της Pew προέκυψε πως το 23% των Αμερικανών έχουν γονείς άνω των 65 ετών και ανήλικα παιδιά. Και πολλοί χρειάζεται βέβαια να εργάζονται παράλληλα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση