ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο μικροσκόπιο της Κεφαλαιαγοράς η έκθεση της Ελληνικής για Γκάτσκε

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να έχει ένδειξη για το ενδεχόμενο περιστατικό χειραγώγησης μετοχής

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στη διαδικασία εξέτασης της έκθεσης που απέστειλε η Ελληνική Τράπεζα και αφορά ενδεχόμενο περιστατικό χειραγώγησης της μετοχής της από τον ίδιο της τον CEO βρίσκεται η Επιτροπή της Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Όπως πληροφορείται η «Κ» το ειδικό τμήμα της Επιτροπής εξετάζει την πολυσέλιδη έκθεση που έστειλε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η Ελληνική Τράπεζα με πρωταγωνιστή τον κ. Όλιβερ Γκάτσκε. Η Κεφαλαιαγορά δεν έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποφανθεί εάν καλύπτεται από την έκθεση της Ελληνικής, ή εάν θα προχωρήσει σε νέα έρευνα. Η Κεφαλαιαγορά ενδεχομένως να χρειαστεί να λάβει και συμπληρωματικές πληροφορίες για το περιστατικό, που οδήγησε στην προσωρινή απομάκρυνση του κ. Γκάτσκε από τα καθήκοντά του. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες πάντως η Κεφαλαιαγορά θα έχει μία ένδειξη για το αν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προχωρήσει, ή όχι με την περίπτωση που δημιουργήθηκε στην Ελληνική Τράπεζα. Στο παρόν στάδιο, βρισκόμαστε σε αναμονή.

Όλα ξεκίνησαν όταν στην 48η ετήσια συνέλευση της Ελληνικής Τράπεζας ο πρώην CEO της Δήμητρα Επενδυτική, Νέαρχος Ιωάννου έλαβε το λόγο και άσκησε σκληρή κριτική στην Ελληνική Τράπεζα, παρόλο που είναι μεγαλομέτοχός της. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ιωάννου, υπήρξαν πληροφορίες πως ανώτατο στέλεχος της Ελληνικής Τράπεζας προέτρεψε τους υπαλλήλους της Τράπεζας ν’ αγοράσουν μετοχές της Ελληνικής, αφού όπως τους είπε, είναι υποτιμημένη και έχει μεγάλες προοπτικές.

Το ερώτημα που τίθεται είναι για πόσο μπορεί μία τράπεζα να είναι «ακέφαλη», σε μία περίοδο παγκόσμιας κρίσης και εν μέσω αλλαγών που έχουν προαναγγελθεί

«Απαράδεκτο να προτρέπει ανώτατο διευθυντικό στέλεχος να αγοράσουν μετοχές της Τράπεζας» σημείωσε χαρακτηριστικά τότε ο κ. Ιωάννου στην ομιλία του, όπως είχε μεταφέρει η «Κ» σε σχετικό ρεπορτάζ που «πυροβολούσε» την επένδυσή του. Την επομένη της ετήσιας συνέλευσης, όπως έγινε γνωστό σε κατοπινό στάδιο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου ζήτησε από την Ελληνική Τράπεζα να της αποσταλεί έκθεση συμβάντων σχετικά με το θέμα που ανάφερε ο πρώην CEO της Δήμητρα Επενδυτική, αφού βάσει με όσα είχε πει θα μπορούσε να υπάρχει ζήτημα χειραγώγησης της μετοχής της Ελληνικής Τράπεζας. Λίγες μέρες αργότερα από τη συνέλευση, η Ελληνική Τράπεζα γνωστοποίησε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας είχε αποφασίσει να απομακρύνει από τα καθήκοντά του τον κ. Όλιβερ Γκάτσκε, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Δεν κατονόμαζε το συμβάν, ωστόσο εάν κανείς συνέθετε το παραπάνω παζλ, θα μπορούσε να εξαγάγει το αποτέλεσμα πως, ερευνάται ενδεχόμενο περιστατικό χειραγώγησης της μετοχής της Ελληνικής Τράπεζας από τον CEO της, τον κ. Όλιβερ Γκάτσκε.

Στενά τα περιθώρια επιστροφής

Όπως έγραψε ξανά η «Κ», είτε το αποτέλεσμα για τον κ. Γκάτσκε είναι θετικό, είτε αρνητικό, το «γυαλί έχει ραγίσει». Η Κεφαλαιαγορά εξάλλου δεν πρόκειται να κρίνει και να βάλει ταμπέλα στον κ. Γκάτσκε «ενόχου» ή «αθώου», όπως επίσης κάτι τέτοιο δεν εμπεριέχεται στην έκθεση της Ελληνικής που απεστάλη στην Κεφαλαιαγορά. Η έκθεση της Ελληνικής για παράδειγμα και χρησιμοποιείται μόνο ως παράδειγμα ενδεχομένως να έχει ως εξής: «Σε συνέλευση που έγινε σε ξενοδοχείο και που καλεσμένοι ήταν 40 – 50 υπάλληλοι της τράπεζας, εν μέσω σοβαρού και αστείου ο κ. Γκάτσκε είπε πως τώρα είναι καλή ευκαιρία για να αγοράσει κανείς τη μετοχή μας, διότι είναι πολύ χαμηλά και είναι καλή επενδυτική ευκαιρία με τις προοπτικές που έχουμε ενώπιόν μας». Η παραπάνω πρόταση μπορεί να θεωρηθεί ως χειραγώγηση της μετοχής, μπορεί και όχι, το σίγουρο είναι πως είναι απλώς υποθετική και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το περιεχόμενο.

Τα περιθώρια επιστροφής του κ. Γκάτσκε στα καθήκοντά του είναι πολύ στενά, καθώς ενδεχομένως αυτό το περιστατικό να ήταν το «κερασάκι στην τούρτα». Οι μέτοχοι της Ελληνικής πιθανόν να μην έχουν μείνει ευχαριστημένοι από τη μόλις ενός χρόνου επίδοση του Γερμανού τραπεζίτη και το γεγονός αυτό να «ξεχείλισε το ποτήρι».

Το ερώτημα που τίθεται είναι για πόσο μπορεί μία τράπεζα να είναι «ακέφαλη», σε μία περίοδο παγκόσμιας κρίσης και εν μέσω αλλαγών που έχουν προαναγγελθεί από την ίδια την τράπεζα. Αναμένεται η υπογραφή συλλογικής σύμβασης με την ΕΤΥΚ, αναμένεται ένα Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου που θα αποχωρήσουν από την τράπεζα 500 άτομα και αναμένεται και η συγγραφή νέου στρατηγικού πλάνου, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X