ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με παρασκήνιο η «παύση» του CEO της Ελληνικής

Είτε αποδειχθεί πως υπάρχει κάτι το μεμπτό, είτε όχι, το σενάριο επιστροφής στα καθήκοντά του μάλλον είναι απομακρυσμένο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Δευτέρα της 10ης Οκτωβρίου 2022 για τον CEO της Ελληνικής Τράπεζας, Όλιβερ Γκάτσκε δεν ξημέρωσε καλά, αφού το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε να τον απομακρύνει από τα καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί εσωτερική έρευνα για το αν υπήρξε περιστατικό χειραγώγησης της μετοχής. Είτε αποδειχθεί πως υπάρχει κάτι το μεμπτό από τον Γερμανό τραπεζίτη, είτε όχι, το σενάριο επιστροφής του στα καθήκοντά του μάλλον είναι απομακρυσμένο.

Το παρασκήνιο της αποχής από τα καθήκοντά του ίσως να βασίζεται περισσότερο στην επιτυχία ή μη των στόχων που είχαν τεθεί από την έλευσή του βάσει κρίσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας, παρά το ότι παρότρυνε –σύμφωνα με τις καταγγελίες- υπαλλήλους της τράπεζας να αγοράσουν μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας. Το ένα γεγονός δεν ακυρώνει το άλλο, ούτε το επισκιάζει. Άλλο ο Γερμανός τραπεζίτης να μην άφησε ικανοποιημένο το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας και άλλο να έγινε πράγματι αυτή η παρότρυνση σε υπαλλήλους. Για το δεύτερο σκέλος θα αποφανθεί ο εσωτερικός έλεγχος που διενεργείται μέσα από την Τράπεζα και το αποτέλεσμα αυτής θα μεταβιβαστεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Η Επιτροπή εν συνεχεία μπορεί να πεισθεί για το αποτέλεσμα, μπορεί και όχι και να ξεκινήσει δική της έρευνα για το αν υπήρξε περιστατικό χειραγώγησης της μετοχής της τράπεζας. Μιλάμε ωστόσο για συστημική τράπεζα, εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, άρα ενδεχομένως στο περιστατικό να λάβουν δράση στο επόμενο διάστημα και οι ευρωπαίοι επόπτες και να μην μείνουν σε τοπικό επίπεδο οι έρευνες.

Ας αφήσουμε στην άκρη ωστόσο το δεύτερο σκέλος, γι’ αυτό γίνονται έρευνες. Το πρώτο σκέλος πιθανώς στην απόφαση για αποχή από τα καθήκοντά του να έχει περισσότερο βάρος στην όλη υπόθεση. Όσον αφορά στο πόσο ευχαριστημένο δηλαδή ήταν το ΔΣ από τις επιδόσεις του. Ο Γερμανός τραπεζίτης ήταν μέχρι τον Αύγουστο του 2020, ο CFO και Ανώτατος Διευθυντής Τεχνολογίας της ευρωπαϊκής συστημικής Τράπεζας, Hamburg Commercial Bank AG, όπου επικεντρώθηκε στη χρηματοδότηση, την πληροφορική - ψηφιοποίηση, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τη διαχείριση εγκαταστάσεων. Διορίστηκε CEO της Ελληνικής Τράπεζας τον Ιούλιο του 2021 και μόλις ένα χρόνο αργότερα βλέπουμε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη.

Μείωση των υπαλλήλων

Η μείωση του κόστους της Ελληνικής Τράπεζας ήταν προτεραιότητα για την τράπεζα και ενώ ο Γερμανός συγκρούστηκε μετωπικώς με την συντεχνία, έως και σήμερα δεν έχει φέρει επιθυμητά αποτελέσματα. Προσπάθησε να φέρει τον όρο των «πλεονασμών» στο τραπέζι, έναν όρο «άγνωστο» για τα κυπριακά τραπεζικά δεδομένα. Στον πόλεμο αυτό φαίνεται να νίκησε η συντεχνία, αφού από τον Ιούλιο του 2022 η Ελληνική έχει «ρίξει αρκετό νερό στο κρασί της» και πλέον κάνει λόγο μόνο για συνομολόγηση νέας συλλογικής σύμβασης με τη συντεχνία και για Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου 500 ατόμων από το προσωπικό. Ακόμα δεν έχει ανακοινώσει κάτι, αλλά οι επίσημες τοποθετήσεις από τη Διοίκηση της τράπεζας είναι αυτές. Την ίδια ώρα, ο Γερμανός τραπεζίτης –που προφανώς δεν γίνεται να είναι μόνο ευθύνη του- δεν κατάφερε καν να γίνονται συζητήσεις για Σχέδια Εθελούσιας Εξόδου με λιγότερα ποσά αποζημιώσεων. Το Σχέδιο ενδεχομένως να είναι στα πρότυπα τα κλασσικά που προχωρούν οι κυπριακές τράπεζες.

Δίχως αμφιβολία, αφήνοντας στην άκρη το συμβάν αν είναι υπαρκτό ή όχι, πράγματι έκριναν αυστηρά τον Γερμανό αφού του έδωσαν παράθυρο ευκαιρίας μόνο ενός χρόνου.

Κενό κουλτούρας;

Έψαχναν ένα στραβοπάτημα του κ. Γκάτσκε από το ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας; Μπορεί. Και δεν θα το μάθουμε ποτέ. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι ο κ. Γκάτσκε απείχε χιλιόμετρα από την κυπριακή κουλτούρα, ό,τι και να σημαίνει αυτό. Ήταν και ένα από τα βασικά ερωτήματα που προέκυπταν από την ανακοίνωση της έλευσής του, το κατά πόσο θα μπορούσε να προσαρμοστεί στην κυπριακή κουλτούρα και τις απαιτήσεις της με τα καλά της και τα άσχημά της. Ίδιο ερώτημα είχε προκύψει τότε και στην έλευση του Τζον Πάτρικ Χούρικαν στην Τράπεζα Κύπρου, αναφορικά με το αν θα ταίριαζε με την κυπριακή κουλτούρα. Το αν ταίριαξε ή όχι, η ιστορία το έδειξε.

Ο Γερμανός πάντως, πέραν της εικόνας που είχε εντός της τράπεζας και του επαγγελματικού του κύκλου που όπως διαρρέει ήταν πολύ φιλική και καλή, με την Ένωση των Τραπεζικών Υπαλλήλων η εικόνα ήταν διαφορετική. Εάν ανατρέξει κανείς στις ανακοινώσεις της ΕΤΥΚ τον τελευταίο χρόνο θα δει πολλές να αφιερώνονται στο Γερμανό με όχι και τόσο καλές κριτικές.

Έγιναν όμως και θετικά

Ο κ. Γκάτσκε ήρθε με περγαμηνές του ειδικού στην ψηφιοποίηση μίας τράπεζας, όμως στη θητεία του μειώθηκαν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και μεγάλωσε το δανειστικό χαρτοφυλάκιο της Ελληνικής. Στις 11 Απριλίου 2022, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι συμφώνησε για την πώληση ενός χαρτοφυλακίου MEΔ και στην πώληση της APS Cyprus, της θυγατρικής εταιρείας που ασχολείται με τη διαχείριση των ΜΕΔ και Ακινήτων «Project Starlight». Η περίμετρος περιλάμβανε παλαιά MEΔ συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας περίπου 0,7 δισ. ευρώ και με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Τράπεζα πέτυχε τον μεσοπρόθεσμο στόχο της σε μέσο-μονοψήφιο δείκτη ΜΕΔ.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε στις 22 Μαρτίου 2022 ότι έχει συνάψει συμφωνία για την απόκτηση ενός εξυπηρετούμενου δανειακού χαρτοφυλακίου από την RCB Bank Limited. Θα ολοκληρωνόταν σε δύο μέρη, περιλάμβανε εξυπηρετούμενο δανειακό χαρτοφυλάκιο εύλογης αξίας περίπου 346 εκατ. ευρώ και καταθέσεις και άλλους λογαριασμούς πελατών περίπου 22 εκατ. ευρώ. Επίσης, 14 εργαζόμενοι από την RCB Bank μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X