ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα 25-30 εκατ. το κόστος για χαμηλόμισθους του Δημοσίου

Η ΠΕΟ δεν υπέγραψε τη συμφωνία την μισθολογική ανέλιξη των κρατικών υπαλλήλων

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ετήσιο κόστος ύψους 25-30 εκατομμυρίων ευρώ φέρνει η συμφωνία που υπογράφηκε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ και ΣΕΚ αναφορικά με τη μισθολογική ανέλιξη των κρατικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις συνδυασμένες μισθολογικές κλίμακες Α2, Α5 και Α7(ii). Την ίδια ώρα, από τη συμφωνία αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 9 χιλιάδες υπάλληλοι που βρίσκονται ως μόνιμοι ή και αορίστου διαρκείας και εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν επίσης στην επανεξέταση και στον εξορθολογισμό του συνόλου του κρατικού μισθολογίου στη βάση μελέτης.

Ποιοι επωφελούνται όμως; Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, με τη συμφωνία επιτυγχάνεται η βελτίωση των απολαβών και της ανέλιξης των υπαλλήλων τής υπό αναφορά κατηγορίας και επωφελούνται όλοι οι υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας προσωπικού ανεξαιρέτως. Συγκεκριμένα, οι κύριες πρόνοιες της Συμφωνίας αφορούν στην ανέλιξη εντός των συνδυασμένων κλιμάκων όταν ο μισθός του υπαλλήλου στην κατώτερη κλίμακα αντιστοιχεί με την αρχική βαθμίδα της επόμενης κλίμακας. Δηλαδή, όπως εξηγείται, ο υπάλληλος θα ανελίσσεται από την Α2 στην Α5, όταν φτάσει μισθοδοτικά στο σημείο της Α2 που αντιστοιχεί με την αφετηρία της Α5. Στη συνέχεια θα ανελίσσεται από την Α5 στην Α7(ii), όταν φτάσει μισθοδοτικά στο σημείο της Α5 που αντιστοιχεί με την αφετηρία της Α7(ii). Επίσης, οι κύριες πρόνοιες της Συμφωνίας αφορούν στην ένταξη στην Κλ. Α7(ii) για τους μόνιμους υπαλλήλους που θα υπηρετούν την 01.01.2024, με τη συμπλήρωση 18 ετών υπηρεσίας στην ίδια μόνιμη θέση στις Κλ. Α2, Α5 και Α7(ii). Τέλος, αφορούν στην ένταξη στην Κλ. Α7(ii) για τους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου (ΕΑΧ) με τη συμπλήρωση 18 ετών απασχόλησης στα ίδια καθήκοντα ως ΕΑΧ στις Κλ. Α2, Α5 και Α7(ii).

Η ΠΕΟ είπε όχι

Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ δεν συμφώνησε από ό,τι φάνηκε με την ολότητα του τελικού προσχεδίου συμφωνίας για τους χαμηλόμισθους που αποστάληκε από τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 στις συντεχνίες, καθώς δεν ήταν παρούσα στη συμφωνία που υπογράφηκε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023. Σε επιστολή του προς τον γ.δ. του υπουργείου Οικονομικών, κ. Γιώργο Παντελή, ο γ.γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου είχε αναφέρει από τη Δευτέρα ότι, η εφαρμογή της επιταχυνόμενης ανέλιξης εντός των κλιμάκων Α2-5-7 και η τοποθέτηση στην κλίμακα Α7 ύστερα από συσσωρευμένη υπηρεσία 18 χρόνων για υπηρετούντες υπαλλήλους μόνιμου και αορίστου χρόνου καθώς και νεοεισερχόμενους στον Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους έβρισκε σύμφωνους και τους ικανοποιούσε αφού αποτελούσε και δική τους αξίωση.

Όμως, η ΠΕΟ για το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβανόταν στη συσσωρευμένη υπηρεσία των 18 χρόνων η τυχόν υπηρεσία στην κλίμακα Α1-2-5 για εργαζόμενους που ασκούσαν τα ίδια καθήκοντα, δεν τους επέτρεψε για λόγους αρχής να συμφωνήσουν με την ολότητα του προσχεδίου συμφωνίας που εστάλη, άρα και να υπογράψουν την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023.

Μελέτη για τους νέους

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ κατά τη συμφωνία, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν επίσης στην επανεξέταση και στον εξορθολογισμό του συνόλου του κρατικού μισθολογίου στη βάση μελέτης που θα διεξαχθεί από ανεξάρτητους συμβούλους/εμπειρογνώμονες, με σκοπό τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του μισθολογίου του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τη διόρθωση οποιωνδήποτε στρεβλώσεων εντοπιστούν στο πλαίσιο της εν λόγω μελέτης.

Στο πλαίσιο της ομιλίας τού υπουργού Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνού την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή των Αντιπροσώπων είπε πως, το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση είναι οι πρώτοι που εντόπισαν το πρόβλημα των ανελαστικών δαπανών και ειδικότερα το θέμα της ανελαστικής δαπάνης του κρατικού μισθολογίου. Η παρούσα κυβέρνηση για αντιμετώπιση του θέματος, όπως είπε, πήρε άμεσα δύο αποφάσεις. Πρώτον, κάθε αρχές του χρόνου το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάζει στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση τις αναγκαίες θέσεις, μετά από διαβούλευση με τα υπουργεία και υφυπουργεία, με σαφή τεκμηρίωση. Δεύτερον, έχουν δοθεί οδηγίες για ανάθεση σε εξωτερικό φορέα, τη διεξαγωγή μελέτης για εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου στη βάση διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων. Αυτά είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα ώστε να μην υπάρξει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μια συνεχής τάση γεωμετρικής προόδου αύξησης του κρατικού μισθολογίου. Επίσης είπε πως «θα ήθελα να προσθέσω ότι κατά τον καταρτισμό του Προϋπολογισμού ως γενική προσέγγιση ήταν η μη έγκριση θέσεων εκεί όπου υπάρχουν κενές και ασυμπλήρωτες θέσεις».

Τα παραπάνω ίσως είναι λίγο αντικρουόμενα σε σχέση με τις αποφάσεις που πάρθηκαν την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 μεταξύ ΥΠΟΙΚ, ΠΑΣΥΔΥ και ΣΕΚ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση