
Kathimerini.com.cy
Στην σύλληψη 40χρονου προχώρησε την Παρασκευή η Αστυνομία Πάφου προς διευκόλυνση των ανακρίσεων για διερευνώμενη υπόθεση κατοχής προστατευόμενων άγριων πτηνών και παράνομης κατοχής εκρηκτικών υλών και πυροβόλου όπλου.
Σύμφωνα με τον Κλάδο Επικοινωνίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, γύρω στις 9πμ χθες, στο πλαίσιο έρευνας για νεκρό αετό, εντοπίστηκαν από λειτουργό της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, σε χωράφι εντός περιφραγμένου χώρου οικίας 40χρονου στην επαρχία Πάφου, παράνομα μέσα σύλληψης άγριων πτηνών.
Ακολούθως έγιναν έρευνες με δικαστικά εντάλματα από μέλη της Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, όπου στην αποθήκη της εν λόγω οικίας εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν ως τεκμήρια, μεταξύ άλλων, 47 ξόβεργα, τρεις παγίδες για τσίχλες, μια ηχομιμητική συσκευή φωνής πουλιών, 17 φυσίγγια απαγορευμένου τύπου, δύο χάρτινα κιβώτια με εργοστασιακά πυροτεχνήματα εδάφους και 60 φάσσες καθαρισμένες, εντός καταψύκτη.
Στη συνέχεια, αναφέρει η Αστυνομία, σε καταψύκτη στην κουζίνα της οικίας, εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν πακέτα με διάφορα άγρια πτηνά. Επίσης, εντός της οικίας εντοπίστηκε σε ειδικά διαμορφωμένη βιτρίνα, ένα αεροβόλο, ένα Μονόκαννο Κυνηγετικό Όπλο, 48 φυσίγγια απαγορευμένου τύπου, τρεις ηχομιμητικές συσκευές φωνής πτηνών, καθώς και άλλα τεκμήρια, τα οποία παραλήφθηκαν.
Εναντίον του 40χρονου εκδόθηκε δικαστικό ένταλμα σύλληψης, δυνάμει του οποίου συνελήφθη χθες βράδυ και τέθηκε υπό κράτηση, για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Το ΤΑΕ Πάφου συνεχίζει τις εξετάσεις.
Η Υπηρεσία Θήρας δημοσιοποίησε φωτογραφίες από την υπόθεση
Η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Θήρας
Η υπηρεσία θήρας αναφέρει ότι το σοβαρό περιστατικό θανάτωσης προστατευόμενου Σπιζαετού έγινε με τη χρήση δηλητηρίων. O αετός εντοπίστηκε νεκρός στην επαρχία Πάφου, έπειτα από σήμα που εξέπεμψε η συσκευή γεωεντοπισμού που έφερε στο πλαίσιο του του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE Bonelli East Med, σημειώνει.
Και συνεχίζει:
Άμεσα τα μέλη της Υπηρεσίας μας κινητοποιήθηκαν με σκοπό την περισυλλογή του αετού αλλά και να εξετάσουν τις αιτίες θανάτου.
Το συγκεκριμένο πτηνό εντοπίστηκε σε μικρή απόσταση από μεγάλο περιφραγμένο χώρο οικίας, σε κοινότητα της επαρχίας Πάφου και η προσέγγιση του ήταν δυνατή μόνο διαμέσου του περιφραγμένου χώρου της οικίας.
Για το σκοπό αυτό ενημερώθηκε σχετικά ο ιδιοκτήτης της οικίας ο οποίος όμως δεν παρουσιάστηκε στο χώρο και δεν συνεργάστηκε με τα μέλη της Υπηρεσίας μας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου που βρίσκονταν στο χώρο. Η όλη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη του χώρου κίνησε υποψίες και αποτέλεσε την αφετηρία για εκτεταμένη έρευνα, κατόπιν σχετικού δικαστικού εντάλματος, τόσο στην οικία όσο και στα υποστατικά που περιλαμβάνονταν στον περιφραγμένο χώρο.
Αρχικά έγινε εντοπισμός του νεκρού αετού ο οποίος από τη στάση του σώματός του φαίνεται να πέθανε από δηλητηρίαση ενώ ακριβώς δίπλα του εντοπίστηκε ένα νεκρό μισοφαγωμένο κοτοπουλάκι το οποίο φαίνεται να έφερε δηλητήριο. Αριθμός νεοσσών κοτόπουλων ίδιων με το πιο πάνω, εντοπίστηκαν και στον περιφραγμένο χώρο του υπόπτου και από τα οποία λήφθηκαν δείγματα DNA για σκοπούς ελέγχου.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών που ακολούθησαν στην οικία και τα υποστατικά του προσώπου που φέρεται να σχετίζεται με την υπόθεση, εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός τεκμηρίων τα οποία παραπέμπουν σε σειρά σοβαρών παραβάσεων διαφόρων νομοθεσιών.
Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν:
Ένας νεκρός Σπιζαετός, είδος υπό απειλή και αυστηρά προστατευόμενο που αποτελεί πολύ σημαντικό είδος της άγριας ζωής της Κύπρου,
Ποσότητες απαγορευμένων φυτοφαρμάκων, που φαίνεται ότι αγοράστηκαν από τις κατεχόμενες περιοχές, η κατοχή και η χρήση των οποίων απαγορεύεται εντός της Δημοκρατίας,
Δύο (2) κυνηγετικά όπλα, για τα οποία το ύποπτο πρόσωπο δεν είχε άδεια κατοχής ενώ άλλα τρία κυνηγετικά όπλα που έχει στην κατοχή του δεν εντοπίστηκαν,
Ένα (1) δίκτυ παγίδευσης αγρίων πτηνών,
Τρεις (3) σιδεροπαγίδες για παγίδευση αγρίων πτηνών,
Δύο (2) συρματοθηλιές,
Σαράντα επτά (47) ξόβεργα,
Πέραν των εβδομήντα (70) αγρίων πτηνών χωρίς φτέρωμα,
Τρεις (3) ηλεκτρονικές συσκευές προσέλκυσης άγριων πτηνών μέσω αναπαραγωγής ήχων,
Εξήντα πέντε (65) πλήρη φυσίγγια η κατοχή των οποίων είναι παράνομη είτε λόγω του τύπου των φυσιγγίων είτε λόγω του ότι το διαμέτρημα των σφαιριδίων που περιέχουν είναι μεγαλύτερο από αυτό που καθορίζει η σχετική νομοθεσία δηλ. μονόβολα, εννιάβολα και δεκαπεντάβολα φυσίγγια τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για την λαθροθηρία αγρινών καθώς και
αριθμό πυροτεχνημάτων.
Η Υπηρεσία μας σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου εργάζονται εντατικά για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την τεκμηρίωση των παραβάσεων, με στόχο την προσαγωγή των υπευθύνων ενώπιον της δικαιοσύνης.