Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Οι σχέσεις μεταξύ συντεχνιών, μερικών τραπεζών και εταιρειών με αμιγώς τραπεζικό χαρακτήρα δεν είναι και οι καλύτερες. Οι σχέσεις μεταξύ τους αναμένεται να ενταθούν πιθανώς ακόμα περισσότερο στο επόμενο διάστημα, καθώς το κλίμα είναι πολεμικό και οι διαφωνίες τους είναι εκ βάθρων διαφορετικές, μετά και την ανοιχτή δήλωση του CEO της Ελληνικής Τράπεζας, Όλιβερ Γκάτσκε πως θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού 300 – 350 υπαλλήλων εντός του 2022 ακόμα και με την μέθοδο των πλεονασμών. Το χορό του ανοιχτού πολέμου άνοιξε η ΚΕΔΙΠΕΣ στο τελευταίο διάστημα, η οποία προσπαθεί να βρει μαζί με τον μέτοχό της, το κράτος, λύσεις με τις οποίες θα αποφευχθούν οι πλεονασμοί του προσωπικού. Και εκεί υπάρχουν όμως ακόμα στο τραπέζι ως επιλογή και δεν έχουν φύγει παρά το ότι ψάχνονται εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης του δυσεπίλυτου αυτού προβλήματος. Από την άλλη, η Ελληνική Τράπεζα δεν φαίνεται να βρίσκει κοινή συνισταμένη με τις συντεχνίες, γεγονός που αναμένεται να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο οι μεταξύ τους σχέσεις στο επόμενο διάστημα μετά και τη δήλωση Γκάτσκε. Με τις άλλες τράπεζες φαίνεται εκ του αποτελέσματος (αφού έχουν υπογράψει συλλογικές συμβάσεις) πως οι συντεχνίες των τραπεζικών έχουν βρει συμβιβαστικές λύσεις και μια συνταγή που να ικανοποιεί και τα δύο μέρη. Η Ελληνική Τράπεζα εντούτοις δεν κάνει πίσω και εμμένει στη θέση πως η ΕΤΥΚ θα πρέπει να βάλει «νερό στο κρασί της» σε σχέση με τα αιτήματά της από την τράπεζα και να της επιτρέψει να εφαρμόσει πλάνο το οποίο να την καθιστά βιώσιμη για το μέλλον. Η ΕΤΥΚ δεν φαίνεται να κάνει πίσω και δεν αποκλείεται να δούμε είτε για την περίπτωση της ΚΕΔΙΠΕΣ, είτε για την περίπτωση της Ελληνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε στάσεις εργασίας εντός των επομένων μηνών, ως απαντήσεις στις δράσεις των πρώτων. Οι συντεχνίες το έχουν κάνει ξανά λόγω κόντρας και με το ένα μέρος και με το άλλο. Στο Συνεργατισμό είχαν προχωρήσει σε στάση εργασίας (προηγούμενο καθεστώς ΚΕΔΙΠΕΣ) και στην Ελληνική Τράπεζα είχαν προχωρήσει τέλος του 2018 και περί το τέταρτο τρίμηνο του 2019. ‘Ήδη έχουν προειδοποιήσει τα όργανα της ΕΤΥΚ με τις τελευταίες τους ανακοινώσεις πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας.
Σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα του CEO της Ελληνικής Τράπεζας, Όλιβερ Γκάτσκε, που απέστειλε στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας στο προσωπικό, γνωστοποίησε πως υπάρχουν πολλές προκλήσεις και είναι επιτακτική η ανάγκη για μείωση των εξόδων του Οργανισμού, ώστε να παραμείνει σε βιώσιμη πορεία και στην παρούσα φάση, αλλά και στο μέλλον. Είναι το δεύτερο μήνυμα που στέλνει στο ίδιο ύφος και με την ίδια θέση στο προσωπικό του μέσα σε ένα δίμηνο, θέλοντας να ενημερώσει το προσωπικό για τις διαδικασίες των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών και της συντεχνίας. Στο σημείωμα αναφέρει επί της ουσίας ότι δεδομένα υπάρχουν και στα επίσημα οικονομικά τους αποτελέσματα, λέγοντας πως το εργασιακό κόστος της Ελληνικής Τράπεζας αντιπροσωπεύει το 50% του συνολικού της κόστους. Αυτό το 50% προκύπτει από μισθούς, παροχές και εισφορές, από αριθμό προσωπικού και από τα ύψη αποζημιώσεων των σχεδίων εθελουσίας αποχώρησης. Χαρακτηριστικά, στο εσωτερικό του μήνυμα προς τους υπαλλήλους σημειώνει ότι αν καταφέρει η Ελληνική Τράπεζα να προχωρήσει σε εξοικονομήσεις από μισθούς, παροχές και εργοδοτικές εισφορές θα έχει αντίκτυπο θετικού προσήμου στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας και στον αριθμό του προσωπικού που θα παραμείνει εντός.
Πλέον, μετά τα αποτελέσματα του 2021 που παρουσίασε ζημιές 11,7 εκατ. ευρώ, μίλησε ανοιχτά και για τις προκλήσεις της τράπεζας, αλλά και για τα πλάνα μείωσης του κόστους της, πλάνο που εμπεριέχεται στο στρατηγικό πλαίσιο μεταμόρφωσής της.
ΕΤΥΚ: Αρνείται να εφαρμόσει
Η ΕΤΥΚ, θέλοντας να σχολιάσει το εσωτερικό μήνυμα του CEO της Ελληνικής προς τους υπαλλήλους της, ανέφερε σε εγκύκλιό της την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ελληνική Τράπεζα καταπατώντας τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων εξακολουθεί να αρνείται να εφαρμόσει αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας, απαξιώνοντας το ίδιο το προσωπικό της, αλλά κυρίως το θεσμό του ίδιου του Υπουργείου Εργασίας. Η ΕΤΥΚ πρόταξε τη θέση ότι δεν μπορεί η Διοίκηση της Τράπεζας να αρνείται να εφαρμόσει αποφάσεις του ίδιου του Υπουργείου Εργασίας, να καταπατεί και να παραβιάζει τις υφιστάμενες συμφωνίες και την ίδια στιγμή να απαιτεί κάτω από αυτές τις συνθήκες, να συζητηθεί «καλόπιστα», και μάλιστα ενώπιον του θεματοφύλακα των συμφωνιών και των εργασιακών θεσμών του τόπου, η σύναψη μιας νέας συμφωνίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.
Κόντρα και για πρώην ΣΚΤ
Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, η Τράπεζα συμπεριφέρεται με απαξιωτικό τρόπο στους υπαλλήλους που ανέλαβε από την πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και υποτιμά τη νοημοσύνη τους. Η ΕΤΥΚ συμπληρώνει ότι η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει ρητά ότι η Τράπεζα έχει συμβατική και νομική υποχρέωση να αποκαταστήσει τις μειώσεις και ότι τα στοιχεία που επικαλείται η Τράπεζα, βρίσκονται όλα ενώπιόν της και τα μελετά εδώ και 3,5 χρόνια (η αποκατάσταση, βάσει των υφιστάμενων συμφωνιών, έπρεπε να γίνει από 1.1.2019). Υπενθυμίζεται ότι υπάλληλοι της Ελληνικής Τράπεζας που προέρχονται από τον πρώην Συνεργατισμό έχουν καταφύγει σε αγωγές προς την Ελληνική Τράπεζα και συγκεκριμένα προς τα μέλη του Δ.Σ. και άλλων αρμόδιων αξιωματούχων της.
Πείραμα η ΚΕΔΙΠΕΣ
Περνώντας ξανά στα της ΚΕΔΙΠΕΣ και στο θέμα των πλεονασμών που δεν έχουν αποκλειστεί, σε παλαιότερη εγκύκλιό της η ΕΤΥΚ είχε αναφέρει ότι η περίπτωση της ΚΕΔΙΠΕΣ είναι ένα πείραμα της Κυβέρνησης για να ανοίξει το δρόμο σε άλλες Τράπεζες (π.χ. Ελληνική Τράπεζα) για να προχωρήσει και αυτή σε πλεονασμούς αν δεν ικανοποιηθούν τα θέλω της. Συνεπώς το θέμα αυτό κατά την ΕΤΥΚ αφορά όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους. Έχει προειδοποιήσει ότι εάν η ΚΕΔΙΠΕΣ προχωρήσει με την επίδοση επιστολών απόλυσης σε μέλη της ΕΤΥΚ, αυτόματα θα ισχύσει η απόφασή της για λήψη απεργιακών μέτρων.
Η ΕΤΥΚ ενδεχομένως μετά τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας να αλλάξει ρητορική και να πρέπει να μεταφέρει τη λέξη «πείραμα» στην Ελληνική Τράπεζα.