Στη δίνη της ακρίβειας βρίσκονται τα κυπριακά νοικοκυριά με τους λογαριασμούς του ρεύματος να «φουσκώνουν» μήνα με το μήνα. Μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν τρόπους να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι αφού το φαινόμενο αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονο με την άφιξη του καλοκαιριού και τη χρήση των κλιματιστικών. Η «Κ» επικοινώνησε με τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΠΑΚ, Αβραάμ Γεωργίου, ο οποίος παρέθεσε συμβουλές που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του λογαριασμού του ρεύματος μέχρι και 50%.
Κάθε βαθμός κελσίου και περισσότερα χρήματα
«Κλειδί» στη μείωση της κατανάλωσης του ρεύματος αποτελεί η σωστή χρήση των κλιματιστικών. Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργίου τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική μονάδα των κλιματιστικών πρέπει να καθαρίζεται και να συντηρείται πριν από τη χρήση τους. Πρώτον για λόγους υγιεινής και δεύτερον για να λειτουργούν πιο παραγωγικά, εξοικονομώντας χρήματα. Παράλληλα, συνέστησε τη χρήση ανεμιστήρα αντί κλιματιστικού ενόσω οι θερμοκρασίες στην Κύπρο είναι ακόμη ήπιες, τονίζοντας ότι η κατανάλωσή τους είναι «μηδαμινή» μπροστά στην κατανάλωση του κλιματιστικού. Πρότεινε επίσης τον συνδυασμό ανεμιστήρα και κλιματιστικού ο οποίος επιτρέπει στο δεύτερο να δουλέψει καλύτερα και για πιο σύντομο χρονικό διάστημα.
Αναφορικά με τις θερμοκρασίες στα κλιματιστικά, ο κ. Γεωργίου είπε ότι αυτές δεν πρέπει να είναι κάτω από τους 26-25 βαθμούς κελσίου, καθώς κάθε βαθμός πιο κάτω στοιχίζει ένα 5-10% περισσότερα χρήματα. Για τα όσους κοιμούνται με αναμμένο κλιματιστικό είπε ότι θα ήταν καλό να τοποθετούν τη θερμοκρασία στους 28 βαθμούς. Οι εν λόγω θερμοκρασίες, τόνισε, είναι μελετημένες και συνάδουν με τα κυπριακά δεδομένα. Σε ό,τι αφορά τα κλιματιστικά στα αυτοκίνητα σημείωσε ότι πρέπει επίσης να καθαρίζονται και η θερμοκρασία τους να είναι μεταξύ 22-25 βαθμών κελσίου ούτως ώστε να δουλεύουν καλύτερα και να εξοικονομούνται περισσότερα καύσιμα.
Αξιοποίηση φυτών και παραθύρων
Εξίσου σημαντικό είναι να μπορεί το νοικοκυριό να συγκρατήσει τη θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, καλό θα ήταν το πρωί το νοικοκυριό να ανοίγει τα παράθυρα για να αεριστεί το σπίτι και πριν φύγει να κλείσει ερμητικά τα εσώφυλλα και τα εξώφυλλα, παρεμποδίζοντας έτσι τη θερμότητα να συσσωρευτεί στον εσωτερικό χώρο. Τα φυτά και οι γλάστρες μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν, τοποθετώντας τα μπροστά από παράθυρα και σε σημεία όπου μπαίνει ο ήλιος, αφού αυτά δημιουργούν ένα μικρό, δικό τους κλίμα και παρεμποδίζουν τη θερμότητα. Επιπρόσθετα, όπως είπε, εάν υπάρχουν χαραμάδες κάτω από πόρτες καλό θα ήταν να κλείσουν για να μην υπάρχει απώλεια κρύου αέρα.
Ενέργεια «φάντασμα» και «δούρειος ίππος»
Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε παράλληλα στην ενέργεια «φάντασμα» η οποία σχετίζεται με πρίζες οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται και είναι άσκοπα σε λειτουργία. Τόνισε πως αυτή η «αόρατη» κατανάλωση μπορεί να κοστίζει στο κάθε νοικοκυριό κοντά στα 40-90 ευρώ τη διμηνία. Μάλιστα, έρευνα έδειξε ότι το μέσο κυπριακό νοικοκυριό έχει 24 συσκευές πάνω στη πρίζα από τις οποίες χρησιμοποιεί μόνο τις τέσσερις. Υπάρχει επίσης και η ενέργεια «δούρειος ίππος» η οποία σχετίζεται με τις συσκευές που λειτουργούν αυτόματα όπως το πιεστικό και το ψυγείο. Η σωστή λειτουργία των εν λόγω συσκευών πρέπει να ελέγχεται, αλλιώς καταναλώνουν πολύ περισσότερο ρεύμα. Τέλος, ο κ. Γεωργίου εξήγησε ότι όλα τα πάρα πάνω στοιχεία προκύπτουν μέσα από στατιστικές αναλύσεις και μια μακροχρόνια έρευνα του ΤΕΠΑΚ. Το κυπριακό νοικοκυριό, τόνισε, μπορεί να γλυτώσει αρκετά χρήματα και να συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής χωρίς στερηθεί τις ανέσεις του, αλλά μαθαίνοντας να διαχειρίζεται σωστά την ενέργεια που καταναλώνει.