Πώς να ελέγξετε την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι σας; Πώς να υπολογίσετε τον λογαριασμό πριν φτάσει στο ταχυδρομικό σας κουτί; Ποιες συσκευές καίνε την τσέπη σας; Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τον λογαριασμό ενόψει καλοκαιριού;
Με το ράλι ακρίβειας να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και τις επιπτώσεις να γίνονται με την ημέρα πιο εμφανείς, οι πολίτες και τα νοικοκυριά προσπαθούν να θωρακιστούν βάζοντας σε τάξη τα οικονομικά τους. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που άπτονται της ακρίβειας αφορούν τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και τους λογαριασμούς που καίνε την τσέπη -και- του Κύπριου καταναλωτή.
Επιχειρώντας να κάνουμε μία πρόχειρη αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί συνομιλήσαμε με την εκπρόσωπο τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Χριστίνα Παπαδοπούλου η οποία μας έδωσε χρήσιμες συμβουλές αλλά και πληροφορίες αναφορικά με τις χρεώσεις, τους λογαριασμούς, τους υπολογισμούς του κόστους αλλά και τις συσκευές που καταναλώνουν την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Πόσο ρεύμα πληρώνει μια τετραμελής οικογένεια;
Η τιμή της κιλοβατώρας (1000Watt) ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 30 (περίπου) σεντ του ευρώ συνυπολογίζοντας τόσο τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όσο και τον Φόρο ΑΠΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ένα σπίτι στο οποίο διαμένει μία τετραμελής οικογένεια χρειάζεται γύρω στις 800 κιλοβατώρες τη διμηνία -θεωρούνται ικανοποιητικές- ενώ την περίοδο του καλοκαιριού ίσως να ανέρχεται στις 1000. Αυτό σημαίνει πως ο λογαριασμός του ρεύματος για τη διμηνία θα ανέρχεται από 240€ μέχρι 300€ περίπου.
Ποιες συσκευές «καίνε» την τσέπη μας;
Υπάρχουν συσκευές που χρησιμοποιούμε σε ιδιαίτερα τακτική βάση και έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλη κατανάλωση ρεύματος. Εξ’αφορμής του καλοκαιριού, το υπ’αριθμόν ένα στη λίστα είναι φυσικά το κλιματιστικό. Η χρήση του air-condition στη χώρα μας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σχεδόν αναπόφευκτη με την Χριστίνα Παπαδοπούλου να τονίζει πως η ιδανική -οικονομικά- θερμοκρασία είναι οι 26 βαθμοί. Μάλιστα κάθε βαθμός πιο κάτω επιφέρει 7% περισσότερη κατανάλωση, αφού εάν για παράδειγμα το τοποθετήσουμε στους 18 βαθμούς κελσίου απαιτείται 56% περισσότερη ενέργεια.
Μάλιστα συστήνεται η τακτική συντήρηση τους αφού κάτι τέτοιο ενδέχεται να μειώσει τους ρυθμούς κατανάλωσης μέχρι και 30%. Το κλιματιστικό όμως δεν είναι όμως η μοναδική συσκευή που «πληγώνει» την τσέπη φουσκώνοντας τον λογαριασμό. Σίδερο ρούχων, στεγνωτήριο ρούχων, βραστήρας νερού, πλυντήρια ρούχων και πιάτων και στεγνωτήρας μαλλιών βρίσκονται επίσης ψηλά στη λίστα των συσκευών που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.
Πώς εξοικονομούμε και πώς υπολογίζουμε τον λογαριασμό;
Μικρά τιπς δόθηκαν και για τα ψυγεία με την Εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ να τονίζει πως χρειάζεται καλός αερισμός στο πίσω μέρος (να μην είναι εφαπτόμενα με τοίχο ή άλλη επιφάνεια) και καλύτερα όχι απέναντι από παράθυρο για να μην θερμαίνεται. Ως ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η αντικατάσταση των παλιών (ενεργοβόρων) λαμπτήρων με αντίστοιχες LED αφού εξοικονομούν 70% περισσότερη ενέργεια ενώ έχουν και δεκαπλάσιο προσδόκιμο ζωής.
Μπορούμε να υπολογίσουμε -έστω στο περίπου- την κατανάλωση και το κόστος του λογαριασμού ρεύματος πριν ακόμα αυτός έρθει; Όπως ανέφερε στην «Κ» η κυρία Παπαδοπούλου μπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό σας τηλέφωνο την εφαρμογή της ΑΗΚ, που ονομάζεται EAC Mobile Application. Μπαίνοντας στο λογαριασμό σας και μέσα από το μενού θα βρείτε τη ρύθμιση του «Υπολογιστή Ενέργειας» μέσα από την οποία τοποθετώντας τις προδιαγραφές της κάθε συσκευής που έχετε στο σπίτι σας καθώς καθώς και τη χρονική διάρκεια που την χρησιμοποιείτε, να σας υπολογίζει αυτόματα το κόστος που θα επωμιστείτε μέσω του λογαριασμού.