Kathimerini.gr
Γιάννης Παλαιολόγος
Δεν θα προκύψει λευκός καπνός για το ζήτημα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα λάβει χώρα σήμερα και αύριο στη βελγική πρωτεύουσα. Οπως εξηγούσε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, η σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι ακόμη έτοιμη.
«Υπάρχουν διαφορετικές ιδέες για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί το πλαφόν και δεν έχουμε φτάσει σε έναν κοινό τόπο στο Συμβούλιο επί του ζητήματος», είπε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι οι σχετικές εργασίες συνεχίζονται. Ορισμένες χώρες, πρόσθεσε, εξακολουθούν να βλέπουν την πολιτική επιβολής πλαφόν με ιδιαίτερη επιφύλαξη, θεωρώντας ότι μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.
Οπως ανέφερε η ίδια πηγή, το ζήτημα της ενέργειας δεν θα είναι επίσημα στην ατζέντα της συνόδου, αλλά «η μετατροπή των ενεργειακών εξαγωγών σε εργαλείο πολέμου (από τη Ρωσία) θα συζητηθεί εκτεταμένα», καθώς αποτελεί προτεραιότητα για τους περισσότερους ηγέτες.
Η πρόταση της Κομισιόν δεν είναι ακόμη έτοιμη, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ιδέας του πλαφόν είναι η Ιταλία. Προχθές, ο υπουργός Ενέργειας της Ιταλίας Ρομπέρτο Τσινγκολάνι εξέφραζε την αισιοδοξία πως η ιταλική πρόταση κερδίζει έδαφος ανά την Ευρώπη, αφού ολοένα και περισσότερες βλέπουν ότι είναι «η μοναδική λύση» στη διαρκώς επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη τον Μάιο ήταν 40% υψηλότερες σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρωζώνη είναι τουλάχιστον έξι φορές υψηλότερες σε σύγκριση με πριν από την πανδημία. Με την κατάσταση να επιδεινώνεται με το σταδιακό κλείσιμο της στρόφιγγας από την Gazprom, διάφορες χώρες –μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία– έχουν ήδη επαναφέρει σε λειτουργία εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που κάνουν χρήση άνθρακα.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε (μεταξύ άλλων εφημερίδων) στην «Κ» την Τρίτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε τις ανησυχίες της Κομισιόν για την εξέλιξη αυτή. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτήν την κρίση για να προχωρήσουμε προς τις μορφές ενέργειας του μέλλοντος και να μην έχουμε μια οπισθοδρόμηση στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα», επισήμανε.
Παράλληλα, ο (Φιλελεύθερος) υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ έθεσε θέμα επαναλειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων. Πρόκειται για πολιτική στην οποία αντιτάσσονται σθεναρά οι Πράσινοι (που ανήκουν και αυτοί στον κυβερνητικό συνασπισμό) και που μέχρι πρότινος εθεωρείτο πολιτικά ανέφικτη.