ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψαλίδισαν τη βάση για υπολογισμό του κατώτατου

Εκτός του αναθεωρημένου πλαισίου συζητείται να είναι οι υπάλληλοι φούρνων και πλυντηρίων αυτοκινήτων

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Με σοβαρά βήματα πίσω για την εισαγωγή του κατώτατου μισθού στην Κύπρο έκλεισε η συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τους εργοδότες και τις συντεχνίες την Τρίτη 05 Ιουλίου. Όπως είναι εις θέση να γνωρίζει η «Κ», ο πήχης για τον κατώτατο χαμήλωσε αναφορικά με τη βάση του ποσού που θα καθοριστεί, ενώ άρχισαν να συζητούνται και εξαιρέσεις επαγγελμάτων. Η φιλοσοφία της οριζόντιας εφαρμογής του κατώτατου μισθού στην Κύπρο λοιπόν, αρχίζει και χαλάει. Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από τη σύσκεψη, το πλάνο που είχε εκπονηθεί υπό την αιγίδα της εκλιπούσας Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, άλλαξε εκ βάθρων. Όσον αφορά στον εθνικό διάμεσο μισθό που θα υπολογιζόταν βάσει αυτού, το ποσό του κατώτατου μισθού στην Κύπρο, συζητήθηκε πως πρέπει να φύγει από το τραπέζι το ποσό του EU SILC και να μπει αυτό της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου. Αυτομάτως, από τον εθνικό διάμεσο μισθό που το EU SILC τον έχει ορίσει στα 1.727 ευρώ, πέφτει στα 1.573 ευρώ της Στατιστικής Υπηρεσίας. Αυτό συνεπάγεται πως θα μειωθεί και το ποσό του κατώτατου, αφού άλλο ποσό προκύπτει από το 50% - 60% των 1.573 ευρώ και άλλο ποσό από το 50% - 60% των 1.727 ευρώ. Όπως είχε γράψει η εφημερίδα, βάσει του μοντέλου της κ. Αιμιλιανίδου ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο θα κυμαινόταν στα 950 – 960 ευρώ, με προοπτική όταν φτάσει μετά από ένα χρόνο στο 60% να ανέβαινε λίγο πάνω από τα 1.000 ευρώ. Πλέον, με τα όσα διαμείφθηκαν στο Προεδρικό, ακούστηκαν ποσά ακόμα και λίγο κάτω από τα 870 ευρώ, και όταν φτάσει στο 60% να ανέβει στα 943 ευρώ. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πως κάτι έγινε και άλλαξε δραματικά το σημείο εκκίνησης και το σημείο τερματισμού.

Αντί για 950 – 960 ευρώ μέχρι τα 1.000 και πλέον ευρώ που είχε «κλειδώσει», ακούστηκαν ποσά εκκίνησης ακόμα και κάτω από 870 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ανώτατο στα 943 ευρώ.

Πέραν αυτού, η χαριστική βολή στις συζητήσεις δόθηκε με την εισαγωγή επαγγελμάτων που θα εξαιρεθούν και δεν θα είναι κάτω από την ομπρέλα του κατώτατου μισθού στην Κύπρο. Η φιλοσοφία της οριζόντιας επιβολής αλλάζει, ενώ αφήνεται έτσι και ένα παράθυρο ανοιχτό για να βγουν εκτός ομπρέλας και άλλα επαγγέλματα. Με το μοντέλο που υπήρχε και που θα ανακοίνωνε η εκλιπούσα Ζέτα Αιμιλιανίδου, τρεις επαγγελματικές ομάδες θα εξαιρούνταν από τον εθνικό κατώτατο μισθό. Οι οικιακές βοηθοί, οι ναυτικοί και οι εργάτες γεωργίας. Στο τραπέζι των εξαιρέσεων μπήκαν και οι εργαζόμενοι σε φούρνους, αλλά και σε πλυντήρια αυτοκινήτων. Αφήνοντας στην άκρη τα εν λόγω επαγγέλματα που κάποιος κάνοντας το δικηγόρο του διαβόλου να καταφέρει να επιχειρηματολογήσει γιατί δεν πρέπει να μπουν κάτω από την ομπρέλα του κατώτατου, σίγουρα αφήνεται παράθυρο για να μπουν είτε τώρα, είτε μελλοντικά και άλλα επαγγέλματα. Αυτομάτως, θα έχει χαλάσει η φιλοσοφία της οριζόντιας εφαρμογής.

Κάνοντας μια παρένθεση, όσον αφορά στους οικιακούς βοηθούς, θα αφήνονταν εκτός διότι κρίνονται απαραίτητοι και λόγω του ότι πολλές ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι) τους έχουν ανάγκη και θα αυξανόταν το κόστος τους δυσανάλογα. Επίσης, η σύμβαση εργασίας των εργατών γεωργίας έχουν επίσης ιδιαιτερότητες, αφού τους παρέχεται στέγη και διατροφή, άρα ενδεχομένως να έμεναν εκτός της ομπρέλας του κατώτατου. Τέλος, οι ναυτικοί θα έμεναν εκτός, μετά από την υπόδειξη της διεθνούς συνδικαλιστικής οργάνωσης για να μην δημιουργούνταν προβλήματα με τις σημαίες των πλοίων.

Μελλοντικές συναντήσεις

Το κεφάλαιο όχι απλώς δεν έκλεισε με τον κατώτατο μισθό στην Κύπρο, άνοιξαν και καινούργια ζητήματα. Θα υπάρξουν μελλοντικές συναντήσεις μήπως και «κλείσει», ωστόσο οι συντεχνίες παρουσιάστηκαν απογοητευμένες από τις εξελίξεις. Οι συζητήσεις με την εκλιπούσα υπουργό Εργασίας είχε φέρει τη διαδικασία ένα βήμα πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, ενώ τώρα το πλαίσιο έχει διαφοροποιηθεί σε σημείο που οι συντεχνίες αναφέρουν ότι καλύτερα να μείνει στην άκρη η εισαγωγή του, να ασχοληθεί η νέα και όποια κυβέρνηση μετά τις εκλογές, και η παρούσα να ανακοινώσει ότι απέτυχε να τον εισαγάγει. Υποστηρίζουν ότι ένας επιλεκτικός και χαμηλός κατώτατος μισθός δεν θα βοηθήσει ούτε την κοινωνία, αλλά ούτε και την οικονομία.

Μέχρι τέλος Αυγούστου

Μετά το πέρας της συνάντησης της Τρίτης, οι εργοδότες ΚΕΒΕ και ΟΕΒ προχώρησαν σε δικές τους δηλώσεις. Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, δήλωσε πως υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αλλά επίσης ότι συμφωνήθηκε το αργότερο εντός Αυγούστου να κλείσει το θέμα.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου τόνισε από πλευράς του ότι χρειάζεται προσπάθεια για να βρεθούν συναινετικές λύσεις, ενώ από πλευράς εργοδοτών δεν έδωσαν ποτέ χρώμα ή περιεχόμενο ότι ο διάλογος ήταν τόσο κοντά για επίτευξη μίας συμφωνίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση