ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιέζει πλέον ο χρόνος για τη διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου

Συνεχίζονται οι επαφές του ΑΔΜΗΕ με την κυπριακή πλευρά, για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Λευκωσίας στη χρηματοδότηση του έργου

Kathimerini.gr

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται ο Α∆ΜΗΕ για να κρατήσει «ζωντανό» το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου. Επί του παρόντος κατάφερε να αποτρέψει την παύση της παραγωγής του υποβρύχιου καλωδίου από τη Νexans, στο παρά πέντε των εκκρεμών δόσεων Απριλίου και Μαΐου.

Οπως σημειώνει ρεπορτάζ του kathimerini.gr, η γαλλική εταιρεία με επίσημη επιστολή της στις αρχές Μαΐου είχε προειδοποιήσει τον Α∆ΜΗΕ ότι εάν δεν της καταβληθούν οι εκκρεμείς δόσεις θα προχωρήσει την 1η Ιουνίου σε παύση εργασιών της παραγωγής του υποβρύχιου καλωδίου. Ο Α∆ΜΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέβαλε την 1η Ιουνίου στη Nexans δόσεις συνολικού ποσού περί τα 75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 33 εκατ. από ευρωπαϊκά κονδύλια και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια.

Το νέο κρίσιμο ορόσημο είναι η 31η Αυγούστου που θα πρέπει να πληρωθεί η επόμενη δόση στη Nexans, διάστημα που ο Α∆ΜΗΕ θα πρέπει να διασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 1,9 δισ. ευρώ. Ποσό 657 εκατ. ευρώ έχει εγκριθεί από την Ε.Ε., η οποία έχει εντάξει τη διασύνδεση στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI).

Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας στα χέρια της το τελικό κείμενο της μελέτης κόστους-οφέλους περί τα τέλη Ιουνίου, η διοίκηση του Α∆ΜΗΕ θα ξεκινήσει έναν νέο κύκλο ενημέρωσης των αρμοδίων αρχών της Κύπρου προκειμένου να άρει πλήρως τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί σχετικά με την ωφελιμότητα της διασύνδεσης.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί και στις τράπεζες, ξεκινώντας από την ΕΤΕΠ με στόχο να επαναξιολογήσει το αίτημα για χρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 500 εκατ. ευρώ που είχε απορριφθεί την περίοδο που το έργο βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Κύπριου επιχειρηματία Σάββα Κτωρίδη. Η στάση που θα κρατήσει η ΕΤΕΠ θεωρείται κομβικής σημασίας για τη στάση και τους όρους χρηματοδότησης από τις εμπορικές τράπεζες που θα απευθυνθεί ο Α∆ΜΗΕ.

Ο πλέον όμως κρίσιμος παράγοντας για τη χρηματοδότηση του έργου είναι η ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου, κάτι που θα εξαρτηθεί από το εάν τελικά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) θα συναινέσει στη μεθοδολογία υπολογισμού του ρυθμιζόμενου εσόδου που ενέκρινε η ΡΑΑΕΥ. Η ΡΑΕΚ φέρεται να μην αποδέχεται ανάκτηση του κόστους του έργου και για την περίοδο κατασκευής του επικαλούμενη υψηλή επιβάρυνση για τους καταναλωτές της Κύπρου από τους οποίους θα ανακτηθεί το 63% του κόστους έναντι 37% που αντιστοιχεί στους Ελληνες καταναλωτές.

Τα προκαταρκτικά πάντως συμπεράσματα της μελέτης κόστους-οφέλους που παρουσίασαν στελέχη του Α∆ΜΗΕ και στην ΡΑΕΚ χθες, δείχνουν ότι η μέση επιβάρυνση κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου (έως το 2029) είναι ελάχιστη, καθώς δεν υπερβαίνει μεσοσταθμικά τα 0,6 λεπτά/κιλοβατώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση