ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πατσαλίδης: Κίνδυνος για πληθωρισμό οι επιθετικές μειώσεις επιτοκίων

Ενώ η ανάπτυξη στην οικονομία της ευρωζώνης είναι αναιμική εδώ και αρκετό καιρό, η προσέγγιση των μειώσεων των επιτοκίων πρέπει να είναι σταδιακή, είπε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τη θέση πως, οι υπερβολικά επιθετικές μειώσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν να αναζωπυρώσουν πληθωριστικές πιέσεις, ενώ η πολύ αργή μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να εμποδίσει άσκοπα την οικονομική ανάκαμψη και να μειώσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, υπενθύμισε από το βήμα του 20ού Economist ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κ. Χριστόδουλος Πατσαλίδης.

Υπέδειξε στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist, που χορηγός επικοινωνίας είναι η «Κ», ότι, ενώ η ανάπτυξη στην οικονομία της ευρωζώνης είναι αναιμική εδώ και αρκετό καιρό, η προσέγγιση των μειώσεων των επιτοκίων πρέπει να είναι σταδιακή και να βασίζεται σε δεδομένα.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Διοικητής υπενθύμισε πως, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στη συνεδρίασή του τον Οκτώβριο, προώθησε τη χαλάρωση της πολιτικής του, καθώς η εκτίμηση για τα τελευταία στοιχεία επιβεβαίωσε σημαντική πρόοδο στη διαδικασία αποπληθωρισμού, με τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο να διαμορφώνεται στο 2,0%. «Στο μέλλον, ο ρυθμός και το μέγεθος των περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων παραμένουν αντικείμενο συνεχούς αξιολόγησης», σχολίασε.

Ο κ. Πατσαλίδης είπε πως, οι πληθωριστικές πιέσεις, ιδίως εκείνες που απορρέουν από πιθανούς κλυδωνισμούς στην προσφορά, εξακολουθούν να ενέχουν κινδύνους. «Υπάρχει ακόμη σημαντική αβεβαιότητα όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας και των υπηρεσιών, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι σταθερός στο 4%. Επιπλέον, οι εμπορικές εντάσεις αυξάνονται. Εάν επέλθουν εμπορικοί περιορισμοί, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πληθωριστικό, υφεσιακό ή χειρότερα, στασιμοπληθωριστικό», συμπλήρωσε.

Να υπάρχει ισορροπία

Ο Διοικητής της ΚΤΚ δήλωσε πως, εάν τα εισερχόμενα δεδομένα και οι νέες προβλέψεις τον Δεκέμβριο επιβεβαιώσουν το βασικό σενάριο, θα υπάρχει περιθώριο να συνεχίσουμε να μειώνουμε τα ποσοστά με σταθερό ρυθμό και μέγεθος. «Γενικά, η επίτευξη της σωστής ισορροπίας είναι απαραίτητη, καθώς οι υπερβολικά επιθετικές μειώσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν να αναζωπυρώσουν πληθωριστικές πιέσεις, ενώ η πολύ αργή μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να εμποδίσει άσκοπα την οικονομική ανάκαμψη και να μειώσει την εμπιστοσύνη της αγοράς. Σε αυτή τη συγκυρία, η νομισματική πολιτική είναι μια πράξη εξισορρόπησης και αυτές οι σκέψεις επιβεβαιώνουν ότι η διατήρηση της προαιρετικής δυνατότητας χωρίς προκαθορισμένη διαδρομή είναι η συνετή οδός για τη βαθμονόμηση της πολιτικής μας», υπογράμμισε.

Ανθεκτικότητα στον τομέα

Εν συνεχεία, προχώρησε σε μερικές παρατηρήσεις για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, ο οποίος, τα τελευταία χρόνια, έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές και γεωπολιτικές αναταραχές. «Οι τελευταίοι βασικοί δείκτες του Ιουνίου 2024, υποστηρίζουν τα προαναφερθέντα με τον δείκτη ρευστότητας να διαμορφώνεται στο 163,2%, τον δείκτη CET1 να αυξάνεται στο 17,5% και τον δείκτη των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων να παραμένει σχετικά σταθερός στο 1,9%. Είναι δίκαιο να πούμε ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, που γιορτάζει φέτος τα 10 χρόνια λειτουργίας του, φέρνει εξαιρετικά αποτελέσματα», δήλωσε.

Αβέβαιες προοπτικές

Ωστόσο, ο κ. Πατσαλίδης σημείωσε πως, οι προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, διαμορφωμένες από τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης, τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και τους σημαντικούς αυξανόμενους κινδύνους, όπως οι κίνδυνοι για το κλίμα και τον κυβερνοχώρο. «Τόσο ο SSM όσο και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών έχουν ενσωματώσει αυτούς τους κινδύνους στις εποπτικές και ρυθμιστικές προτεραιότητές τους. Οι τράπεζες καλούνται να ευθυγραμμίσουν τις πρακτικές τους με τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ενσωματώσουν αυτούς τους κινδύνους στα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Η στρατηγική της ΕΚΤ για τα επόμενα τρία χρόνια επικεντρώνεται στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων», εξήγησε.

Ανταγωνιστική οικονομία

Ωστόσο, ως έχει, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι, ο τραπεζικός τομέας από μόνος του δεν μπορεί να οδηγήσει τις μετασχηματιστικές αλλαγές που απαιτούνται στο ευρωπαϊκό οικονομικό τοπίο. «Η επιδίωξη μιας ισχυρότερης και πιο ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής οικονομίας απαιτεί τη δημιουργία μιας πραγματικά ολοκληρωμένης ένωσης κεφαλαιαγορών και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με την εισαγωγή ενός κοινού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων. Η ανησυχητική πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη υστερεί με πολύ χαμηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η πρόκληση εντείνεται περαιτέρω από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από άλλες οικονομίες όπως η Κίνα. Αυτό απαιτεί τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αποτελεσματική διοχέτευση των αποταμιεύσεων σε παραγωγικές και καινοτόμες ιδιωτικές επενδύσεις», τόνισε.

Η έκθεση Ντράγκι

Ο κ. Πατσαλίδης στο τέλος έκανε αναφορά στην Έκθεση Ντράγκι. «Η Έκθεση Ντράγκι παρέχει τις σωστές συνταγές για την επίτευξη αυτών των στόχων. Ρίχνει επίσης φως σε βασικές αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας και προσφέρει πρακτικές κατευθύνσεις. Σε επίπεδο ΕΕ, οι βαθύτερες αγορές κεφαλαίων και η χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση θα κλείσουν το χάσμα καινοτομίας, ιδίως ενισχύοντας την ευρωπαϊκή αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων, η οποία υστερεί σημαντικά σε σχέση με αυτήν των ΗΠΑ. Μάλιστα, η Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε χθες, δείχνει ότι η αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή της ζώνης του ευρώ. Η διαφοροποίηση των επιλογών χρηματοδότησης για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, πέρα ​​από τον παραδοσιακό τραπεζικό δανεισμό, είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Η ενθάρρυνση των IPO και των επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου για νεοσύστατες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις κλίμακας μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση των ρυθμιστικών φραγμών, ιδίως στις προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες. Επιπλέον, η ύπαρξη ενός ενιαίου επόπτη για τις κεφαλαιαγορές της ΕΕ, θα εξασφάλιζε συνεπή αντιμετώπιση των κινδύνων, θα μειώσει τον κατακερματισμό και θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στις κεφαλαιαγορές της ΕΕ - βασικά βήματα προς την υλοποίηση μιας ενοποιημένης κεφαλαιαγοράς.

Συνολικά, καθώς περιηγούμαστε στο ευρύτερο τοπίο της νομισματικής πολιτικής της ζώνης του ευρώ, η ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα παραμένει ακρογωνιαίος λίθος για τη διασφάλιση της σταθερότητας ενόψει των οικονομικών αβεβαιοτήτων», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση