ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παραμένει το αδιέξοδο στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος

Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση για το σκυρόδεμα, είπε ο Υπ. Εργασίας

ΚΥΠΕ

Παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, για την ανανέωση της σύμβασης στον κλάδο παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, με την κατάσταση να έχει ευρύτερες επιπτώσεις σε συναφείς τομείς της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, μετά τη σημερινή συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι εργοδοτικές και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και εκπρόσωποι εργοληπτών και κατασκευαστών σκυροδέματος.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, «φαίνεται ότι η απόσταση μεταξύ των θέσεων, που αποδέχτηκε η εργοδοτική πλευρά, οι οποίες περιλαμβάνονταν στη μεσολαβητική πρόταση που υποβλήθηκε και η οποία απορρίφθηκε από τη συνδικαλιστική πλευρά, που επανήλθε στις αρχικές τις τοποθετήσεις, είναι μεγάλη και η προσέγγιση με τα δεδομένα όπως σήμερα είναι διαμορφωμένα, είναι δύσκολη».

Ο κ. Παναγιώτου απηύθυνε έκκληση και προς τις δυο πλευρές όπως επανεξετάσουν τη στάση τους και να κάνουν δεύτερες σκέψεις, οι οποίες ενδεχομένως να είναι υποβοηθητικές για την επαναφορά της ομαλότητας.

Ο αρμόδιος Υπουργός είπε ακόμα πως θα επικοινωνήσει εκ νέου με την εργοδοτική και συνδικαλιστική πλευρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να μπορέσει να διαπιστωθεί «κατά πόσο υπάρχει ή όχι η προοπτική για να ολοκληρωθεί η διαδικασία», που όπως είπε «με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι δεν θα έχει θετική κατάληξη με τρόπο θετικό που να είναι κοινά αποδεκτός».

«Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί το προηγούμενο διάστημα δεν κατέστη ακόμη εφικτή η διαμόρφωση ικανοποιητικών συγκλίσεων, οι οποίες να επιτρέπουν την κατάληξη σε συμφωνία, για την ανανέωση της κλαδικής σύμβασης και την επαναφορά της ομαλότητας στον συγκεκριμένο κλάδο, που επηρεάζει ευρύτερα την οικοδομική βιομηχανία και την κυπριακή οικονομία», είπε.

Έκανε λόγο για μεγάλη απόσταση μεταξύ των θέσεων, που αποδέχθηκε η εργοδοτική πλευρά, οι οποίες περιλαμβάνονταν στη μεσολαβητική πρόταση που υποβλήθηκε και η οποία απορρίφθηκε από τη συνδικαλιστική πλευρά που επανήλθε στις αρχικές της τοποθετήσεις, για να προσθέσει πως «η προσέγγιση, με τα δεδομένα όπως είναι σήμερα διαμορφωμένα, είναι δύσκολη».

«Μέσα από τη σημερινή συνάντηση επιδιώχθηκε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια για την επανάληψη οποιασδήποτε μεσολαβητικής προσπάθειας έτσι ώστε, εφόσον υπάρχει τέτοια προοπτική, κάτι τέτοιο να επιδιωχθεί», ανέφερε.

Τόνισε, επίσης, ότι «η συλλογική επίδειξη υπευθυνότητας είναι απαραίτητη για την επαναφορά της ομαλότητας», ενώ σημείωσε πως οι επιπτώσεις στην οικονομία μέσα από τη συνεχιζόμενη απεργία «είναι πλέον αισθητές και θα γίνουν ακόμη πιο αισθητές» κατά το επόμενο διάστημα.

Διεμήνυσε πως «χρειάζεται όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων μέσα από τις αμοιβαίες υποχωρήσεις, που είναι απαραίτητες για την κατάληξη σε οποιαδήποτε συμφωνία».

Εξάλλου, ανέφερε πως το Υπουργείο του, αξιολογώντας τα δεδομένα αυτά, έχει διαμορφώσει σχεδιασμό για την κατάλληλη διαχείριση της κατάστασης και ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων θα ληφθούν και οι κατάλληλες αποφάσεις.

Καταληκτικά είπε πως επιδίωξη τους είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώριά, έτσι ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία, παρόλο -σημείωσε- που φαίνεται ότι τα περιθώρια αυτά πλέον «είναι πολύ στενά».

Σε ερώτηση αν στην περίπτωση που συνεχιστούν τα απεργιακά μέτρα το Υπουργείο προτίθεται να λάβει άλλα μέτρα, με αφορμή και τις τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι «το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό, όπως επίσης είναι σεβαστό και το δικαίωμα στην εργασία».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «εφόσον καταλήξουμε σε συμφωνία τα πράγματα θα είναι πιο απλά, παρά στην αντίθετη περίπτωση», προσθέτοντας πως δεν πρέπει «να προδικάζουμε» και ότι πρέπει «να αναμένουμε».

«Στο τέλος της ημέρας», είπε, «μέσα από την επίδειξη της εκατέρωθεν υπευθυνότητας θα αποφευχθεί η περαιτέρω διασάλευση της ομαλότητας στην αγορά εργασίας και στην κυπριακή οικονομία».

Συνέχιση απεργίας επαναβεβαίωσε η κοινή ΓΣ εργαζομένων στον κλάδο σκυροδέματος

Αμετακίνητοι στη θέση τους παραμένουν οι εργαζόμενοι του κλάδου παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, οι οποίοι επαναβεβαίωσαν τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων κατά την κοινή απεργιακή Γενική Συνέλευση των συντεχνιών ΣΕΚ – ΠΕΟ – ΔΕΟΚ, που πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της ΠΕΟ, στη Λεμεσό.

Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης, οι εκπρόσωποι των συντεχνιών υπογράμμισαν ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν «τα αυτονόητα» και δεν απέκλεισαν κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο ΓΓ της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ, Μιχάλης Παπανικολάου, κάλεσε «αυτούς που πιέζουν τους εργαζόμενους και τους κατηγορούν ότι δημιουργούν προβλήματα στην οικονομία, να καλέσουν αυτούς που παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα - και είναι λίγοι στον αριθμό - να υπογράψουν την συμφωνία και αυτό που είναι δεσμευμένοι, και (τότε) οι εργασίες αρχίζουν αμέσως».

Ερωτηθείς σχετικά με την κυριότερη διαφωνία, που αφορά στο αίτημα για επαναφορά της πληρωμής υπερωριών, είπε πως οι εργοδότες συνεχίζουν να παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα και την εφαρμογή του άρθρου 19 της Συλλογικής Σύμβασης.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΟΟΙΜΣΕΚ – ΣΕΚ, Στέλιος Τσιαπουτής, ανέφερε ότι η κοινή απεργιακή Γενική Συνέλευση επαναβεβαίωσε ότι, «το κυριότερο από τα αιτήματά μας είναι η αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων, στη βάση του άρθρου το οποίο υφίσταται στην Παγκύπρια Συλλογική Σύμβαση του κλάδου».

«Θα συνεχίσουμε διεκδικώντας τα αυτονόητα», είπε, ενώ ερωτηθείς κατά πόσον θα κλιμακωθούν τα μέτρα, απάντησε ότι αυτό θα γίνει «όπου και όταν χρειαστεί» και «ανάλογα με τις εξελίξεις».

Ο ΓΓ της συντεχνίας Οικοδόμων της ΔΕΟΚ, Στέλιος Ευστρατίου,, ανέφερε έξαλλου ότι η εργοδοτική πλευρά «έπρεπε να επιστρέψει πίσω αυτό που χάρισαν στους εργοδότες οι εργαζόμενοι, το 2013, με την οικονομική κρίση και να στηρίξουν και τις εταιρείες και να στηριχτούν και οι εργαζόμενοι».

« Έπρεπε οι εργοδότες να έρθουν να επιστρέψουν εδώ και καιρό αυτό το ωφέλημα της υπερωρίας και να πουν και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζόμενους», συμπλήρωσε.

Με το πέρας της κοινής απεργιακής Γενικής Συνέλευσης, οι εργαζόμενοι του κλάδου έτοιμου σκυροδέματος πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, από το οίκημα της ΠΕΟ, μέχρι την περιοχή Εναερίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση