ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΔΝΤ για κρατικό μισθολόγιο: Προτείνει κατάργηση 13ου και αναστολή ΑΤΑ

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το εργατικό δυναμικό του δημοσίου στην Κύπρο είναι μέτριο σε μέγεθος, αλλά οι μέσες αποδοχές είναι ψηλές

ΚΥΠΕ

Η αύξηση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, η αναστολή ή περιορισμός απόδοσης της ΑΤΑ μέχρι και η κατάργηση του 13ου μισθού περιλαμβάνονται στα μέτρα που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για το κρατικό μισθολόγιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο.

Η έκθεση τεχνικής υποστήριξης προέκυψε μετά από την επίσκεψη αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2024, μετά από αίτημα του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να εξεταστούν τα περιθώρια συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, το εργατικό δυναμικό του δημοσίου στην Κύπρο είναι μέτριο σε μέγεθος, αλλά οι μέσες αποδοχές είναι ψηλές. Ενδεικτικά, το 2023 το κρατικό μισθολόγιο ανερχόταν στο 12% του ΑΕΠ. Σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται 27% περισσότερο, ιδιαίτερα οι παλαιότεροι και όσοι κατέχουν πανεπιστημιακό δίπλωμα.

Τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση του κρατικού μισθολογίου αφορούν την κατάργηση θέσεων μετά την κένωση τους, τη διεύρυνση της περιόδου για προσαύξηση από ετήσια σε κάθε δύο ή τρία χρόνια, τον περιορισμό ή αναστολή της ΑΤΑ. Επιπλέον, προτείνεται ο περιορισμός των υπερωριών ή, ακόμα, και η κατάργηση του 13ου μισθού.

Αναφέροντας ότι τα παραπάνω μέτρα θα αμφισβητηθούν έντονα, σημειώνεται ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μόνο στις νέες προσλήψεις, αν και, όπως αναφέρεται, αυτό θα οδηγήσει στο να καθυστερήσει η απόδοσή τους.

Επιπλέον, προτείνεται η αποσύνδεση των συνδυασμένων κλιμάκων, με τις θέσεις προαγωγής να μην εξασφαλίζονται με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας, αλλά να είναι ανοιχτές σε διαγωνισμό, κάτι που, όπως αναφέρεται, θα δώσει και κίνητρα για καλύτερη αποδοτικότητα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στα ζητήματα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, που θα μπορούσαν να πληρώσουν κενά χωρίς νέες προσλήψεις. Μάλιστα, αναφέρεται ότι η κινητικότητα θα μπορούσε να λαμβάνεται υπόψη για την ανέλιξη των υπαλλήλων.

Το ΔΝΤ κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε θέσεις για τις οποίες ο μισθός μπορεί να μην είναι αρκετά ανταγωνιστικός, σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, όπως, για παράδειγμα, για τις θέσεις ΙΤ, σημειώνοντας ότι οι κλίμακες για αυτές τις θέσεις θα μπορούσαν να αναδιαμορφωθούν.

Αναλυτικότερα, τα μέτρα που προτείνονται χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες: Θέματα αποζημίωσης, μέτρα για αντιμετώπιση της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων, προώθηση της ευελιξίας, βελτίωση της ποιότητας των εργασιακών σχέσεων και αντιμετώπιση πιθανόν προβλημάτων με το σύστημα συνταξιοδότησης.

Τα μέτρα χωρίζονται σε βραχυπρόθεσμα, που ορίζονται σε διάστημα 1-2 χρόνων και μεσοπρόθεσμα, που ορίζονται σε διάστημα 3-5 χρόνων.

Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνεται η αποσύνδεση των συνδυασμένων κλιμάκων και η μετατροπή των θέσεων προαγωγής σε πλήρωση μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας, η πρόταση για άνοιγμα θέσεων σε πολίτες άλλων χωρών και η εκχώρηση συγκεκριμένων λειτουργιών της Κυβέρνησης σε ιδιωτικές εταιρείες.

Προτείνεται, ακόμα, η καλλιέργεια «νοοτροπίας κινητικότητας» στους υπαλλήλους, με την προώθηση των κενών θέσεων διαδικτυακά, τον εντοπισμό μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων και συμπερίληψη της κινητικότητας στα κριτήρια προαγωγής.

Ως μεσοπρόθεσμα μέτρα, προτείνονται η εις βάθος ανάλυση της αποζημίωσης στον κλάδο της υγείας, με στόχο τη μεταρρύθμιση του κλάδου, τη ρύθμιση του συστήματος αποζημίωσης σε όλα τα μισθολογικά επίπεδα για να είναι πιο κοντά στον ιδιωτικό τομέα, η εις βάθος αξιολόγηση του πώς η ψηφιοποίηση μπορεί να εκσυγχρονίσει τις κυβερνητικές διαδικασίες, η τροποποίηση του πλαισίου εργοδότησης συμβασιούχων, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα κενά και η μεγαλύτερη ευελιξία σε κινητικότητα, για να καλύπτονται ανάγκες στελέχωσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση