ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παραμένει το χάσμα εργοδοτών – συντεχνιών για ΑΤΑ

Οι δύο πλευρές κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις, με τις ανησυχίες να φουντώνουν για νέα σύγκρουση

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις συνεχίζουν να κινούνται εργοδότες και συντεχνίες στο θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Προσαρμογής (ΑΤΑ). Ένα από τα θέματα που εκ των πραγμάτων εξελίσσεται στο πλέον σοβαρό για τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος πραγματοποίησε ήδη τις πρώτες ξεχωριστές συναντήσεις με τις τέσσερις συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ. Με βάση τα όσα έχουν ειπωθεί δημόσια, αλλά και τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι δυο πλευρές (εργοδότες και συντεχνίες) συνεχίζουν να παραμένουν στις θέσεις τους, οι οποίες πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας οδήγησαν σε απεργιακά μέτρα. Από τον χώρο των συντεχνιών τα μηνύματα που δόθηκαν στον υπουργό Εργασίας ήταν πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή η κατάργηση ή αλλαγή του συστήματος αναπλήρωσης των μισθών, ζήτημα που θέτουν επιτακτικά οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΟΕΒ και ΚΕΒΕ).

Μπροστά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η κυβέρνηση εφαρμόζει την τακτική της μέσης οδού πρώτον, για να εκτονωθεί η κατάσταση για την τρέχουσα χρονιά και δεύτερον, να κερδηθεί χρόνος προκειμένου όλα τα μέρη να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Μια προοπτική που για την ώρα φαντάζει αδύνατη, αφού οι συντεχνίες θέτουν ως κόκκινη γραμμή την αποδοχή από τους εργοδότες ότι η ΑΤΑ θα παραμείνει ως έχει.

Το σκηνικό αναφορικά με τη διαφορά για το καθεστώς της ΑΤΑ αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τις συναντήσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου με τις εργοδοτικές οργανώσεις

Οι συντεχνίες

Οι ξεχωριστές συναντήσεις που πραγματοποίησε ο υπουργός Εργασίας τού έδωσαν τη δυνατότητα να σχηματίσει ιδία αντίληψη για ένα πρόβλημα που δημιουργεί ανησυχίες για εργασιακή αναταραχή. Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν οι συντεχνίες κατηγορηματικά ξέκοψαν κάθε πιθανότητα διαφοροποίησης της ΑΤΑ. Η μόνη παραχώρηση που φαίνεται να γίνεται από πλευράς των συντεχνιών είναι μια συμφωνία η οποία θα οδηγεί, σε βάθος χρόνου, στην επιστροφή του καθεστώτος πριν το 2013 -χρονιά κατά την οποία μειώθηκε το ποσοστό καταβολής της ΑΤΑ στο ήμισυ. Ωστόσο το πλέον ανησυχητικό είναι πως από την πλευρά των συντεχνιών δεν εντοπίζεται προοπτική συμφωνίας με τους εργοδότες. Αν υπάρχει κάτι που αντιμετωπίζεται θετικά, είναι η θέση της κυβέρνησης, όπως λέγεται, η οποία ουσιαστικά ασπάζεται τη θέση των εργαζομένων πως η ΑΤΑ θα παραμείνει ως σύστημα αναπλήρωσης των μισθών.

Οι εργοδότες

Η εργοδοτική πλευρά αναμένει το κάλεσμα για συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας προκειμένου να εκφράσει τις θέσεις της. Μέχρι σήμερα, όπως λέγεται από τους εργοδότες, δεν έχει γίνει συζήτηση επί της ουσίας. Οι εργοδότες αναμένουν να δουν τον υπουργό Εργασίας ώστε να διαπιστώσουν εάν η θέση της κυβέρνησης θα κινείται στο ίδιο πνεύμα με τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την προεκλογική περίοδο. Η εργοδοτική πλευρά, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν έχει μετακινηθεί από την πάγια θέση της για κατάργηση της ΑΤΑ με τη σημερινή μορφή και αντικατάστασή της με ένα άλλο μοντέλο που όπως λέγεται ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θέση που εάν διατηρηθεί, εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει τους εργοδότες σε μετωπική σύγκρουση με τους εργαζόμενους. Η εργοδοτική πλευρά εμφανίζεται να τηρεί στάση αναμονής, αποφεύγοντας να οξύνει τον δημόσιο διάλογο. Τόσο από την ΟΕΒ όσο και από το ΚΕΒΕ αυτό που λέγεται μονότονα είναι πως θα αναμένουν πρώτα τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας προκειμένου να τοποθετηθούν επί πραγματικών δεδομένων.

Ο υπουργός Εργασίας

Η εμπλοκή του υπουργού Εργασίας αλλά και η περιπλοκότητα του όλου θέματος αναμένεται να επισφραγιστεί με τις συναντήσεις με τους εργοδότες. Επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας είναι σε καμία περίπτωση να μην υπάρξει διατάραξη της εργασιακής ειρήνης με το καλημέρα της νέας κυβέρνησης. Μια εξέλιξη που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα του κυβερνητικού σχήματος. Για τον υπουργό Εργασίας η ιδεατή εξέλιξη θα ήταν μια συμφωνία για την τρέχουσα χρονιά η οποία θα εκτόνωνε το κλίμα που υπάρχει και θα έδινε χρόνο προκειμένου να ξεκινήσει μια διαδικασία για τελική ρύθμιση του όλου ζητήματος. Στο πνεύμα αυτό, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να προκρίνει τα δύο μέρη να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το 2023 που να προνοεί μερική αύξηση του ποσοστού καταβολής της ΑΤΑ. Ένα τέτοιο ποσοστό, που πιστεύεται ότι μπορεί να ηρεμήσει τα πνεύματα προσωρινά, είναι το 60% ή 65%. Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη δεν φαίνεται να τυγχάνει αποδοχής από τους εργοδότες, οι οποίοι το μόνο που αποδέχονται είναι καταβολή της ΑΤΑ για το 2023 στο 50% και αντικατάστασή της στη συνέχεια, με ένα άλλο μοντέλο.

Οι προβληματισμοί της κυβέρνησης για οικονομία

Η κυβέρνηση μπορεί να ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της ΑΤΑ, ωστόσο, την ίδια ώρα εμφανίζεται προβληματισμένη για τη γενικότερη πορεία της οικονομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό που ανησυχεί το κυβερνητικό επιτελείο είναι ο ενδεχόμενος αντίκτυπος στα δημοσιονομικά τους κράτους. Στο πνεύμα αυτό η κυβέρνηση συγκλίνει πως η καλύτερη υπό τις περιστάσεις επιλογή θα ήταν και οι δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω από τις θέσεις που εκφράζουν. Τουτέστιν, οι εργαζόμενοι να μετακινηθούν από τη θέση για καταβολή της ΑΤΑ στο 100% και από την άλλη οι εργοδότες να αποσύρουν την κατάργηση και αντικατάσταση της ΑΤΑ με κάποιο άλλο μοντέλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση