ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λευκή επιταγή μέχρι το 2028 στον Πανίκο Νικολάου

Τα αποτελέσματα και οι μελλοντικές προβλέψεις για την Τράπεζα Κύπρου κλείδωσαν την παραμονή του ως CEO μέχρι το 2028 τουλάχιστον

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου στο τέλος του 2022 για επέκταση του συμβολαίου του Πανίκου Νικολάου στη θέση του CEO μέχρι το 2026, χαρακτηρίστηκε ψήφος εμπιστοσύνης προς το έργο που είχε επιτελέσει την προηγούμενη τριετία. Προ μερικών ημερών, ανακοινώθηκε η πρόωρη επέκταση του συμβολαίου του μέχρι το τέλος του 2028. Ο Πανίκος Νικολάου φαίνεται να εξαργυρώνει και τη ραγδαία βελτίωση όλων των βασικών δεικτών της Τράπεζας Κύπρου την τελευταία διετία, με αποκορύφωμα τη σταθερή καταβολή αυξανόμενου μερίσματος, αλλά και το γεγονός πως όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις με τα επιτόκια τα επόμενα χρόνια, ο οργανισμός –σύμφωνα με τη διευθυντική του ομάδα– θα μπορεί να δημιουργεί επαναλαμβανόμενη υψηλή κερδοφορία. Προ μερικών ημερών, εξάλλου, κατά την ανακοίνωση και παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων εννιαμήνου για το 2024, η Τράπεζα Κύπρου κατέγραψε ROTE άνω του 20% για εφτά συνεχόμενα τρίμηνα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αναμένει πως και σε ένα περιβάλλον ομαλοποιημένων επιτοκίων (2% - 2,5%) θα μπορεί να καταγράφει ROTE πάνω από 15%. Συνάμα, απόδοση και κερδοφορία που θα αποδίδεται στους μετόχους σε υψηλό ποσοστό (εκτιμάται στο 50% για την επόμενη καταβολή μερίσματος), ενώ εξίσου σημαντικό και το γεγονός πως, όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της BOC την περασμένη Τετάρτη, από τον Ιανουάριο του 2025 και μετά αίρεται η υποχρέωση έγκρισης της καταβολής μερίσματος από την ΕΚΤ.

Προφανώς οι μέτοχοι της τράπεζας δεν αποφάσισαν την πρόωρη επέκταση του συμβολαίου του Π. Νικολάου απλώς με βάση την κερδοφορία. Βλέπουν –όπως αφήνεται να εννοηθεί– τη γενικότερη προοπτική και «μομέντουμ» που έχει χτίσει η τράπεζα σε μία περίεργη χρονικά περίοδο. Ισχυρά κεφάλαια (18,6% CΕΤ1), χαμηλό δείκτη ΜΕΔ (2,4%), ισχυρή ρευστότητα (50% δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις), χαμηλό κόστος (32% Δείκτης Κόστους προς Έσοδα). Όμως οι μέτοχοι δεν βλέπουν μόνο τους δείκτες όπως κεφάλαια (18,6% CΕΤ1), δείκτη ΜΕΔ (2,4%), ρευστότητα (50% δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις), και 32% Δείκτη Κόστους προς Έσοδα, οι οποίοι κάποιος θα μπορούσε να πει οφείλονται και σε συγκυρίες, ή αποφάσεις που δεν λαμβάνονται από την τράπεζα. Βλέπουν πιθανώς ότι η τράπεζα είναι σε μία συγκεκριμένη τροχιά, που φέρνει θετικά αποτελέσματα.

Η επόμενη μέρα

Ο Πανίκος Νικολάου βρίσκεται στην Τράπεζα Κύπρου από το 2001 και πέρασε από διάφορα καίρια πόστα και διάφορες οικονομικές συγκυρίες που κατά πάσα πιθανότητα τον κράτησαν άγρυπνο για αρκετά βράδια (Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων, διευθυντής στη Διεύθυνση Αναδιάρθρωσης και Ανάκτησης Χρεών). Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 που διορίστηκε ως διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας προφανώς θα πέρασε ακόμα μερικά άγρυπνα βράδια, αλλά σήμερα τα δεδομένα είναι διαφορετικά αφού η Τράπεζα Κύπρου επανήλθε σε υγιείς βάσεις. Το στοίχημα της επόμενης τετραετίας για τον ίδιο θα είναι να διατηρήσει τα μερίδια του οργανισμού (43,2% μερίδιο αγοράς στα δάνεια, 37,6% στις καταθέσεις, υψηλή θέση στις ασφάλειες, μεγαλύτερη ψηφιακή πελατειακή βάση) ένεκα και των εξελίξεων με τον ανταγωνισμό, οι οποίες επανακαθορίζουν το τραπεζικό τοπίο στη χώρα.

Το βέβαιο στην περίπτωση του Πανίκου Νικολάου είναι πως από το αρχικό μούδιασμα και επιφυλακτικότητα όταν ανακοινώθηκε ως νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας το 2019, σήμερα, εκ των αποτελεσμάτων του οργανισμού και εκ των αποφάσεων των μετόχων, θεωρείται αδιαμφισβήτητα «επιλογή που βγήκε» στην Τράπεζα Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ