Kathimerini.gr
Οι επιθετικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και όσες απορρέουν από το σύνθημά του «πρώτα η Αμερική» θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη και θα επισκιάσουν τα όποια οφέλη ενδέχεται να αποφέρουν άλλες επιλογές του. Στο συμπέρασμα αυτό κατατείνουν στην πλειονότητά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα των Financial Times και βρίσκονται στον αντίποδα όσων επενδυτών εκδηλώνουν ασυνήθη αισιοδοξία για τα μελλοντικά οφέλη από τις πολιτικές του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Πρόκειται για έρευνα της βρετανικής εφημερίδας σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρωζώνη που αποκαλύπτει πρωτίστως ότι μεγάλη μερίδα οικονομολόγων ιδιαιτέρως εντός ΗΠΑ προβλέπει ότι οι πολιτικές του Τραμπ θα προκαλέσουν νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού και θα θέσουν ενώπιον διλημμάτων τη Federal Reserve, εμποδίζοντας ενδεχομένως τις περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων.
«Οι πολιτικές του Τραμπ μπορεί να οδηγήσουν βραχυπρόθεσμα σε μια επιτάχυνση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά το τίμημα θα είναι μια επιβράδυνση σε παγκόσμιο επίπεδο που τελικά θα γίνει μπούμερανγκ γιατί θα πλήξει αργότερα και τις ΗΠΑ». Αυτή είναι η εκτίμηση του Σεμπνέμ Καλεμλί Εζτσαν, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Brown και μέλος της επιτροπής οικονομικών συμβούλων στη Fed της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος τονίζει πως «οι πολιτικές του Τραμπ οδηγούν σε πληθωρισμό τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο και αυτό σημαίνει πως οδηγεί τα πράγματα σε στασιμοπληθωρισμό». Σύμφωνα, πάντως, με τους περισσότερους οικονομολόγους διεθνών οργανισμών, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσα στο νέο έτος η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα είναι ισχυρότερη από εκείνη της Ευρώπης.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ έφτασε στο 2,8% το γ΄ τρίμηνο του 2024.
Από την αρχή της πανδημίας και έως σήμερα η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται σαφώς περισσότερο από τις ευρωπαϊκές οικονομίες με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ να έχει φτάσει στο 2,8% το γ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους. Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη παρουσιάσει πλήρη οικονομική πολιτική, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να βασίζουν τις εκτιμήσεις τους κυρίως στις απειλές που εξαπέλυσε και στις υποσχέσεις που έδωσε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Εν ολίγοις βασίζονται στις απειλές ότι θα επιβάλει οριζόντιους δασμούς ύψους 20% σε ό,τι εισάγεται στις ΗΠΑ, θα προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις παράνομων μεταναστών, θα καταργήσει τη γραφειοκρατία και θα επαναφέρει τις φοροαπαλλαγές που είχε εφαρμόσει και στην πρώτη θητεία του το 2017. Οπως υπογραμμίζει σχετικά η Τζάνις Εμπερλι, πρώην υφυπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Ομπάμα και νυν στέλεχος του Πανεπιστημίου Northwestern, «οι πολιτικές του Τραμπ με τους δασμούς και τις απελάσεις οδηγούν και οι δύο σε αύξηση του πληθωρισμού και μείωση της ανάπτυξης».
Οι περισσότεροι από τους 47 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα της βρετανικής εφημερίδας προβλέπουν ότι η ατζέντα του Τραμπ θα καταφέρει «κάποιο πλήγμα στην οικονομία», ενώ περίπου ένας στους 10 εκτιμά πως «το πλήγμα θα είναι μεγάλο». Δεν λείπουν, πάντως, και οι αισιόδοξοι που είναι περίπου το 10% των ερωτηθέντων, καθώς δήλωσαν ότι προβλέπουν πως οι πολιτικές του Τραμπ θα επιφέρουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Σε ό,τι αφορά, πάντως, τους επενδυτές, είναι εμφανής η αισιοδοξία τους για τον αντίκτυπο από τις πολιτικές του Τραμπ. Ο δείκτης S&P σημείωσε σημαντική άνοδο τις ημέρες αμέσως μετά τη νίκη του Τραμπ αν και έχασε μέρος των κερδών του στη διάρκεια του Δεκεμβρίου όταν η Federal Reserve διεμήνυσε ότι το 2025 προτίθεται να προχωρήσει τελικά σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από όσες σχεδίαζε στην αρχή. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι ο εν λόγω δείκτης έκλεισε το περασμένο έτος έχοντας συγκεντρώσει συνολικά κέρδη 23,3% και έχοντας καταγράψει την καλύτερη διετία του μέσα στον αιώνα που διανύουμε.
Ο Μπέντζαμιν Μπάουλερ, στρατηγικός αναλυτής της Bank of America, προβλέπει πως το ράλι των μετοχών θα συνεχιστεί και το 2025 καθώς θα συνδυαστούν «οι φιλελεύθερες πολιτικές του Τραμπ, οι φοροαπαλλαγές και η απορρύθμιση με την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης». Στο μεταξύ όμως, ανεξάρτητη έρευνα των Financial Times κατέδειξε ότι οι οικονομολόγοι της Ευρωζώνης είναι σαφώς πιο απαισιόδοξοι σχετικά με τον αντίκτυπο από τις πολιτικές του Τραμπ στις οικονομίες τους, με το 13% των ερωτηθέντων να προεξοφλεί σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο και το 72% βέβαιες αρνητικές επιπτώσεις. Για την Ευρωζώνη παραμένει, άλλωστε, κύρια πηγή ανησυχίας ο μεταποιητικός τομέας και ιδιαιτέρως της Γερμανίας, με τον Μάρτιν Βόλμπουργκ, οικονομολόγο της Generali Investments, να τονίζει πως η αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρωζώνης θα βρεθεί στο στόχαστρο του Τραμπ. Και ο Κριστόφ Μπουσέρ, στέλεχος της ΑΒΝ Amro Investment Solutions, προβλέπει πως η απειλή του Τραμπ για δασμούς 60% στα κινεζικά προϊόντα «θα πλήξει περαιτέρω τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες», καθώς θα στρέψει τα φτηνά κινεζικά προϊόντα στις ευρωπαϊκές αγορές.