ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

Αλγερία, Κονγκό, Αζερμπαϊτζάν αναδεικνύονται σε βασικούς προμηθευτές ενέργειας

Kathimerini.gr

Από την Αλγερία και το Κονγκό μέχρι το Αζερμπαϊτζάν, χώρες παραγωγής υδρογονανθράκων που άλλοτε έμεναν στη σκιά της παγκόσμιας αγοράς και προπαντός εκτός ευρωπαϊκής αγοράς, γνωρίζουν τώρα πρωτοφανή ανάπτυξη και ιδιαιτέρως στον ενεργειακό τους κλάδο. Εχουν εξελιχθεί σε αναντικατάστατους πλέον προμηθευτές ενέργειας για την Ευρώπη καθώς αντικαθιστούν το ρωσικό φυσικό αέριο που τροφοδοτούσε τη Γηραιά Ηπειρο. Εν ολίγοις, η απεξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη με ραγδαίους ρυθμούς.

 

Αυτό διαπιστώνει σε σχετικό ρεπορτάζ της η Wall Street Journal και αναφέρει ειδικότερα τις εξορύξεις στις οποίες προχωρούν από κοινού η ιταλική ενεργειακή Eni και η κρατική ενεργειακή της Αλγερίας στην περιοχή Μπρι Ρεμπάα στα βάθη της Σαχάρας. Οπως τονίζει, οι δύο εταιρείες αντλούν εκεί μεγάλους όγκους φυσικού αερίου που μεταφέρονται στην Ευρώπη μέσω τριών υποθαλάσσιων αγωγών στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως η Αλγερία διατηρεί παραδοσιακά ισχυρούς συμμαχικούς δεσμούς με τη Ρωσία από την οποία αγοράζει μεγάλο όγκο όπλων και αυτή η σχέση της μπορεί τώρα να κλονιστεί καθώς η χώρα υποκαθιστά τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

 

Από την πλευρά της η Ευρώπη, όπως και η Ουάσιγκτον, προσπαθούν να προσεταιρισθούν περαιτέρω την Αλγερία και να την απομακρύνουν από τη Ρωσία. Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν γι’ αυτό εξαπολύσει διπλωματική επίθεση φιλίας στην αφρικανική χώρα με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, και τον προκάτοχό της, Μάριο Ντράγκι, να έχουν επισκεφθεί τη χώρα για να κλείσουν νέες συμφωνίες. Εξάλλου τους πρώτους μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς περιόδευσε σε όσες χώρες της Αφρικής έχουν άφθονα ενεργειακά αποθέματα. Αυτή τη στιγμή, πάντως, αξιωματούχοι της Αλγερίας διαπραγματεύονται νέες συμφωνίες παροχής αερίου με επίδοξους αγοραστές από Γερμανία, Ολλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η κυβέρνηση της βορειοαφρικανικής χώρας βρίσκεται σε συνομιλίες με ενεργειακούς κολοσσούς των ΗΠΑ. Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται Αλγερινούς αξιωματούχους που εκτιμούν ότι έχουν υπερβεί τους στόχους που έχουν θέσει για να μπορέσουν να διπλασιάσουν τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη μέχρι το 2027.

Παράλληλα, πολλές άλλες χώρες παραγωγοί υδρογονανθράκων υποκαθιστούν με τη δική τους παραγωγή το ρωσικό πετρέλαιο που πριν από τον πόλεμο προοριζόταν σε ποσοστό 45% για τις χώρες της Ε.Ε. Τώρα η Ε.Ε. εισάγει πολύ περισσότερο αέριο από τη Νορβηγία, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ οι ρωσικοί υδρογονάνθρακες καταλήγουν στην Κίνα και την Ινδία που τους πληρώνουν σε χαμηλές τιμές. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που επέρχονται στον ενεργειακό χάρτη, είναι γεγονός ότι οι εξορύξεις στην Αλγερία, στην οποία έχει αυξήσει τη δραστηριότητα και η ΒΡ, αλλάζουν τις ροές του αερίου ανά τον κόσμο. Αλλοτε η μεταφορά του αερίου γινόταν νοτιοδυτικά από τη Ρωσία προς τη Μεσόγειο. Τώρα η Ευρώπη αυξάνει τις εισαγωγές από την Αφρική, με το αέριο να μεταφέρεται από τα νότια στην Ιταλία και την Αυστρία και άλλες βόρειες χώρες. Και την ίδια στιγμή, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε παγκόσμιο επίπεδο κυρίως εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης που παρουσίασαν οι εξαγωγές αμερικανικού LNG στην Ευρώπη. Οπως τονίζει το ρεπορτάζ της WSJ, η Γηραιά Ηπειρος ευελπιστεί πως με αυτήν την αύξηση των ροών από προμηθευτές όπως η Αλγερία θα μπορέσει να διασφαλίσει ένα απόθεμα ενέργειας για τα επόμενα τρία χρόνια που αξιωματούχοι και αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι τα πιο δύσκολο από άποψη έλλειψης προσφοράς ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ελπίζουν επίσης πως οι νέες αυτές ροές αερίου θα οδηγήσουν σε υποχώρηση των τιμών του καυσίμου που αυξήθηκαν με το σαμποτάζ στον αγωγό Nord Stream τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Ζητούμενο είναι, άλλωστε, να μπορέσει να υποκαταστήσει με φτηνότερο αέριο τις εισαγωγές των ακριβότερων καυσίμων από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση