ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Να δοθεί νέα πνοή σε αγροτικό τομέα, είπε η Μ. Παναγιώτου στους σιτηροπαραγωγούς

ΚΥΠΕ

Οι σιτηροπαραγωγοί είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της αγροτικής οικονομίας της Κύπρου και σημαντικοί εταίροι στην προσπάθεια για μεγέθυνσή της, δήλωσε την Πέμπτη η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ Μαρία Παναγιώτου, σημειώνοντας παράλληλα ότι όραμα του Υπουργείου είναι να δοθεί μια νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, ώστε να αποτελέσει ξανά παράγοντα επανασύστασης του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της υπαίθρου, με παράλληλη διατήρηση του περιβάλλοντος.

Σε χαιρετισμό της στην 11η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών, που πραγματοποιήθηκε στον Αγροτικό Σύλλογο ΡΕΑ στην Αθηένου, η κ. Παναγιώτου είπε πως το Υπουργείο έχει «μία ειλικρινή και γόνιμη συνεργασία με την Οργάνωσή των Σιτηροπαραγωγών, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη του αγροτικού μας τομέα, στα πλαίσια βέβαια πάντοτε των δυνατοτήτων μας. Κοινός μας στόχος είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Κυπρίων αγροτών».

Πρόσθεσε πως «η παραγωγή σιτηρών συνεισφέρει σημαντικά στην αγροτική οικονομία, ωστόσο εξαρτάται περισσότερο από κάθε άλλη καλλιέργεια, από τις καιρικές συνθήκες. Η ανομβρία που πλήττει την Κύπρο είναι γεγονός πως επηρέασε την καλλιέργεια των σιτηρών ιδιαίτερα την προηγουμένη χρονιά».

H κυπριακή γεωργία, συνέχισε «βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον».

«Το Υπουργείο Γεωργίας, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα αυτά δεδομένα, εργάζεται πολύπλευρα για αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα, στη βάση και των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης για βιώσιμη ανάπτυξη, καινοτομία και τη χρήση τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα», είπε.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στην υλοποίηση του πάγιου αιτήματος των αγροτών για τη δημιουργία Μητρώου Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο, όπως είπε αναμένει πως «θα αποτελέσει από το έτος 2025 το κύριο εργαλείο χάραξης αγροτικής πολιτικής. Με τη χρήση του Μητρώου στοχεύουμε σε διοχέτευση σημαντικών κονδυλίων που αποσκοπούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας, εξασφαλίζοντας αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη χρήση των χρηματοδοτικών ευκαιριών για στήριξη της αγροτικής μας οικονομίας».

Όπως είπε, «οι βασικές πολιτικές του Υπουργείου θα συνδέονται με το Μητρώο Αγροτών, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα εθνικά σχέδια ενισχύσεων και οικονομικής στήριξης, η διαχείριση του νερού άρδευσης, καθώς και η κοινωνική και οικονομική ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου». Επιπλέον, πρόσθεσε, «το Μητρώο Αγροτών έχει υιοθετηθεί ως κριτήριο για πολιτικές που εφαρμόζει το Υπουργείο Εσωτερικών για συγκεκριμένα σχέδια, όπως π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες σε γεωργική γη, παραχώρηση χαλίτικων και τουρκοκυπριακού κλήρου, ενώ αναμένεται να το υιοθετήσουν και άλλα Υπουργεία, Ανεξάρτητες Υπηρεσίες και Ημικρατικοί Οργανισμοί, διευρύνοντας τη χρήση του σε σημαντικές πολιτικές».

Όραμα του Υπουργείου, συνέχισε η κ. Παναγιώτου, «είναι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, ώστε να αποτελέσει ξανά παράγοντα επανασύστασης του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της υπαίθρου, με παράλληλη διατήρηση του περιβάλλοντος».

«Με στοχευμένο προγραμματισμό, μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και την παροχή εθνικής ενίσχυσης στους αγρότες μας, εκεί και όπου χρειάζεται, καθώς και την τοποθέτηση της γεωργίας σε σωστή επιστημονική και επαγγελματική βάση, στοχεύουμε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα και αύξηση της συνεισφοράς του στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν», είπε.

Ως κυβέρνηση, συνέχισε η Υπουργός «μία από τις κύριες στοχεύσεις των πολιτικών μας είναι να μην περιοριστούμε σε βραχυπρόθεσμες επιδοματικές λύσεις, αλλά να δημιουργήσουμε μια μακροπρόθεσμη θωράκιση της γεωργίας απέναντι σε προκλήσεις όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα του τομέα, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και αειφορία του για το μέλλον – ένα μέλλον που θα βασίζεται στην καινοτομία, τις βιώσιμες πρακτικές».

Σημείωσε ακόμα ότι «το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, με συνολικό προϋπολογισμό €454 εκατομμυρίων ευρώ, δίδει, μεταξύ άλλων, κίνητρα για εκσυγχρονισμό των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων με παράλληλη διατήρηση και βελτίωση του περιβάλλοντος».

Στον χαιρετισμό της η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε και στην προκήρυξη του «μικρού επενδυτικού μέτρου», με διαθέσιμο προϋπολογισμό τα 10 εκατομμύρια ευρώ και δυνατότητα για επενδύσεις μέχρι 80 χιλιάδες ευρώ. Η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων είναι τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ αρχές του νέου έτους, αναμένεται να προκηρυχθεί και το «μεγάλο» επενδυτικό, μέσω του οποίου «θα δίνεται η δυνατότητα για καταβολή ενίσχυσης έως και 400 χιλιάδων ευρώ ανά αίτηση».

Σημείωσε ακόμα ότι «η πρόκληση για το Υπουργείο μας, αλλά και η συνεχής μας προσπάθεια είναι η υλοποίηση αυτών των στόχων με τον πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τις δύσκολες και ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην γεωργία του τόπου μας, όπως επίσης και προκλήσεις της ξηρασίας και της κλιματικής αλλαγής».

Χαρακτήρισε τους σιτηροπαραγωγούς «ένα από τους ακρογωνιαίους λίθους της αγροτικής οικονομίας του τόπου και σημαντικοί εταίροι στην προσπάθεια για μεγέθυνσή της». «Η ενδυνάμωση της θέσης τους στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης τροφίμων, αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Γεωργίας, όπως αποδεικνύεται και από την εφαρμογή των περί Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην Αλυσίδα Εφοδιασμού Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων Νόμων, με άμεσο στόχο, την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αγροδιατροφική αλυσίδα» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ