
Θα κάνει πίσω ο Τραμπ; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί επενδυτές και αναλυτές καθώς η «σφαγή» στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου συνεχίζεται, έπειτα από την ανακοίνωση σαρωτικών δασμών στο πλαίσιο ενός εμπορικού πολέμου που στοχεύει στην αναμόρφωση της παγκόσμιας οικονομικής τάξης πραγμάτων.
Επειτα από το ξεπούλημα της περασμένης εβδομάδας, που κόστισε 5 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, οι ευρωπαϊκές αγορές σημειώνουν σήμερα μια «βουτιά» στα χαμηλά 16 ετών που θυμίζει τις χειρότερες ημέρες της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο S&P 500, που έχασε 10% σε δύο ημέρες, φαίνεται ότι θα μπει σήμερα σε bear market, αφού έχει ήδη υποχωρήσει πάνω από 17% από το ρεκόρ του Φεβρουαρίου και αναμένεται να ανοίξει με πτώση άνω του 3,5%, όπως δείχνουν τα futures.
Στην Ταϊβάν, το χρηματιστήριο σημείωσε πτώση σχεδόν 10%, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ.
Στην Ευρώπη, ο δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 5,8% στις 10:22 ώρα Κύπρου, αφού την Παρασκευή κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση του μετά την πανδημία. Ισχυρότατες πιέσεις δέχεται και το Χρηματιστήριο Αθηνών
Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημείωσε πτώση 7,86% αφού κατέγραψε βουτιά άνω του 10% στην αρχή της συνεδρίασης. Οι μετοχές της Commerzbank και της Deutsche Bank κατέγραψαν νωρίτερα απώλειες 10,7% και 10%, αντίστοιχα. Στην αρχή των συναλλαγών, το Παρίσι υποχώρησε κατά 6,19%, το Λονδίνο 5,83% και το Μιλάνο 2,32%.
Ωστόσο, μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο Air Force One, ο Τραμπ έδειξε να μην πτοείται από την «αιμορραγία» στα χρηματιστήρια. «Δεν θέλω τίποτα να πέσει. Αλλά κάποιες φορές, πρέπει να πάρεις το φάρμακο για να φτιάξεις κάτι», είπε.
Και αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μίλησε με ηγέτες από την Ευρώπη και την Ασία, οι οποίοι ελπίζουν να τον πείσουν να χαμηλώσει τους δασμούς.
«Θέλουν να μιλήσουν, αλλά δεν υπάρχει κουβέντα εκτός και εάν μας πληρώσουν πολλά χρήματα σε ετήσια βάση», ξεκαθάρισε, λέγοντας ότι δεν θα κάνει συμφωνίες για τη μείωση των δασμών εκτός και εάν η χώρα που έχει απέναντί του μειώσει το εμπορικό της έλλειμμα με τις ΗΠΑ.
Μάλιστα, κάλεσε τους δημοσιογράφους να «ξεχάσουν τις αγορές για μια στιγμή».
Ωστόσο, οι «παρενέργειες» της εμπορικής πολιτικής του Τραμπ αποδεικνύονται επώδυνες και για τις ΗΠΑ, με την Goldman Sachs να ανεβάζει την πιθανότητα ύφεσης στην αμερικανική οικονομία για τους επόμενους 12 μήνες στο 45% και την JP Morgan να προβλέπει τώρα ότι οι δασμοί θα σπρώξουν την αμερικανική οικονομία σε συρρίκνωση 0,3%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 1,3%.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, άτομα του περιβάλλοντος του Αμερικανού προέδρου τον καλούν να επανεξετάσει τα σχέδια για αμοιβαίους δασμούς, πριν από την ημερομηνία της 9ης Απριλίου, όταν αυτοί θα τεθούν σε ισχύ.
«Πιστεύω ότι η επιβολή δασμών στις 9 Απριλίου σε ολόκληρο τον κόσμο –δασμών πολύ υψηλότερων από αυτούς που πληρώνουμε εμείς- είναι ένα λάθος», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Ακμαν, ιδρυτής του hedge fund Pershing Square και βασικός υποστηρικτής του Τραμπ, σε ανάρτησή του στο X. O Aκμαν πρόσθεσε ότι ο Τραμπ δεν είναι «αλάνθαστος» και κάλεσε για αναβολή των δασμών κατά 90 ημέρες. «Δεν είναι αυτό που ψηφίσαμε», πρόσθεσε.
Επενδυτές και πολιτικοί πασχίζουν να καταλάβουν εάν οι δασμοί είναι κομμάτι ενός νέου, μόνιμου καθεστώς ή μια διαπραγματευτική τακτική, προκειμένου να κερδίσει υποχωρήσεις από άλλες χώρες.
«Η επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ευρωπαϊκά αγαθά και υπηρεσίες είναι μια επίθεση στο ελεύθερο εμπόριο που έχει εξασφαλίσει ευημερία σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Δανίας Lars Lokke Rasmussen. «Από την ευρωπαϊκή πλευρά, δεν μπορούμε απλά να τους δεχθούμε».
Οι κορυφαίοι οικονομικοί σύμβουλοι του Trump επιχείρησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να παρουσιάσουν τους δασμούς σαν μια έξυπνη επανατοποθέτηση των ΗΠΑ στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων του εμπορίου.
Πάνω από 50 χώρες ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ από τις ανακοινώσεις της περασμένης Τετάρτης, είπε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ. Και ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ πρόσθεσε ότι οι δασμοί θα παραμείνουν «για μέρες και εβδομάδες».
Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν ήδη δείξει την προθυμία τους να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για την αποφυγή των δασμών. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν προσέφερε την Κυριακή μηδενικούς δασμούς ως βάση για συνομιλίες, ενώ δεσμεύτηκε να άρει τα εμπορικά εμπόδια και πρόσθεσε ότι οι εταιρείες της Ταϊβάν θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ.
Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος της Ινδίας είπε ότι η χώρα δεν σκοπεύει να ανταπαντήσει στους δασμούς του 26% και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τις ΗΠΑ για μια πιθανή συμφωνία.
Ο Βιετναμέζος ηγέτης Το Λαμ συμφώνησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Trump την Παρασκευή για να συζητήσουν μια συμφωνία. Ο Τραμπ χαρακτήρισε αυτή τη συζήτηση «πολύ παραγωγική».
Οι χώρες της Ε.Ε., πάντως, εξετάζουν ένα πρώτο πακέτο στοχευμένων αντιποίνων σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας έως 28 δισ. δολαρίων.
Πλέον, το μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει πίσω αυτή την εβδομάδα. «Το βασικό σενάριό μου είναι ότι ο Τραμπ θα χρειαστεί να κάνει πίσω τις επόμενες ημέρες, αλλά με έναν τρόπο ώστε να μπορέσει να ισχυριστεί ότι νίκησε», λέει ο αναλυτής της Jefferies Mohit Kumar. «Πολλοί Αμερικανοί κατέχουν μετοχές και ένας αριθμός Γερουσιαστών και μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν μεγάλα μετοχικά χαρτοφυλάκια».
Επιπλέον, οι πιο ηχηρές δηλώσεις από μεγάλους δωρητές του Τραμπ, όπως ο Ακμαν και ο Stanley Druckenmiller είναι ένας παράγοντας, σύμφωνα με τον αναλυτή. O δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος και πρώην διαχειριστής hedge fund Druckenmiller, τάχθηκε δημοσίως κατά των δασμών άνω του 10%.