ΚΥΠΕ
Οι τιμές στον γεωργικό τομέα συνέχισαν να μειώνονται κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο όσον αφορά τις τιμές παραγωγού όσο και τις τιμές που πληρώνουν οι παραγωγοί, ωστόσο η Κύπρος ήταν μια από τις λίγες χώρες όπου σημειώθηκε αύξηση των τιμών των προϊόντων παρά το γεγονός πως το κόστος για τους παραγωγούς μειώθηκε, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.
Ειδικότερα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι γεωργικές τιμές στην ΕΕ μειώθηκαν σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2023 τόσο όσον αφορά τις εκροές (τιμές διάθεσης των προϊόντων από τους παραγωγούς πριν τις επιδοτήσεις) όσο και για τις εισροές (τιμές που καταβάλλουν οι παραγωγοί όταν αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες για τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή) που δεν σχετίζονται με επενδύσεις.
Η μέση τιμή της γεωργικής παραγωγής μειώθηκε κατά 3% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, ενώ κατά την ίδια περίοδο η μέση τιμή των εισροών μειώθηκε κατά 7%. Οι μειώσεις αυτές ήταν, ωστόσο, ελαφρώς λιγότερο έντονες από ό,τι τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.
Στην Κύπρο το δεύτερο τρίμηνο του 2024 καταγράφηκε αύξηση κατά 3% στις τιμές παραγωγού, μια από τις μόλις οκτώ χώρες για τις οποίες υπήρχαν στοιχεία όπου οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν. Την ίδια περίοδο, η μέση τιμή των εισροών μειώθηκε κατά 9%.
Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (17 από τις 25 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία) κατέγραψαν μείωση των τιμών των γεωργικών προϊόντων το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Οι εντονότερες μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (-13%), την Πολωνία (-12%) και την Τσεχία (-10%).
Αντίθετα, οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ελλάδα (+8%), τη Λετονία (+4%), την Κύπρο και την Ιρλανδία (+3%).
Όσον αφορά τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, όλες οι χώρες της ΕΕ με διαθέσιμα στοιχεία κατέγραψαν μειώσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης σημειώθηκαν στην Κροατία (-14%), την Ουγγαρία, την Ισπανία και τη Σλοβακία (-11% η καθεμία).
Σε επίπεδο ΕΕ, μετά την περίοδο απότομης αύξησης των γεωργικών τιμών κατά τη διάρκεια του 2021 και των τριών πρώτων τριμήνων του 2022, η αύξηση επιβραδύνθηκε και οι τιμές άρχισαν τελικά να μειώνονται. Οι πρόσφατες μειώσεις της γεωργικής παραγωγής και του κόστους εισροών είναι προς την κατεύθυνση των πιο χαμηλών επιπέδων πριν από το 2021.
Στην Κύπρο η αύξηση των τιμών παραγωγού άρχισε να επιβραδύνεται κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, μετά δηλαδή την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ η μέση τιμή των εισροών ξεκίνησε να επιβραδύνεται μετά το τρίτο τρίμηνο του 2022, και ξεκίνησε να μειώνεται το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Η Eurostat καταγράφει αντίθετες μεταξύ τους τάσεις σε επίπεδο ΕΕ για διαφορετικά προϊόντα όσον αφορά τις τιμές παραγωγού το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Μεγάλες μειώσεις καταγράφηκαν στις τιμές των αυγών (-15%), των σιτηρών (-14%) και των κτηνοτροφικών φυτών (-13%). Αντίθετα, οι ελλείψεις από την πλευρά της προσφοράς οδήγησαν σε συνεχείς αυξήσεις των τιμών του ελαιολάδου (+41%) και των πατατών (+10%).
Σε γενικές γραμμές, οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών μεταβλήθηκαν μέτρια (+3% συνολικά για τα φρούτα και -1% για τα λαχανικά, αντίστοιχα), αν και υπήρξαν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ συγκεκριμένων προϊόντων. Εντός της κατηγορίας των φρούτων, η μεγαλύτερη μείωση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023 σημειώθηκε για τα λεμόνια και τα λάιμ (-48%), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε για τα φρούτα από υποτροπικά και τροπικά κλίματα (+51%). Όσον αφορά τα λαχανικά, απότομες ήταν οι μειώσεις στις τιμές των κρεμμυδιών (-46%) και των ντοματών (-27%), σε αντίθεση με τις απότομες αυξήσεις των νωπών οσπρίων (+39%) και των κουνουπιδιών (+35%).
Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, οι πιο απότομες μειώσεις τιμών καταγράφηκαν για τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (-19%) και τις ζωοτροφές (-13%).