ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νέο μοντέλο διοίκησης στην Ελεγκτική Υπηρεσία

To στοίχημα του νέου γενικού ελεγκτή – Δημιουργεί νέα διεύθυνση αποκλειστικά για τον οικονομικό έλεγχο του κράτους

Της Δωρίτας Γιαννακού

Της Δωρίτας Γιαννακού

Νέα προσέγγιση στον οικονομικό έλεγχο του κράτους προκρίνει ο νέος γενικός ελεγκτής Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, με στόχο να καταστήσει την Ελεγκτική Υπηρεσία πιο αποδοτική και να εξαλείψει τις καθυστερήσεις στην έκδοση των εκθέσεών της. Όπως πληροφορείται η «Κ», με πρωτοβουλία του γενικού ελεγκτή δημιουργήθηκε μια νέα διεύθυνση στην Ελεγκτική Υπηρεσία την οποία θα στελεχώσει μέρος του υφιστάμενου προσωπικού. Αποστολή της νέας διεύθυνσης είναι η διενέργεια του οικονομικού ελέγχου του κράτους για σκοπούς μεγαλύτερης διαφάνειας και αποδοτικότητας της υπηρεσίας. Η μονάδα θα απαρτίζεται από 15 άτομα και θα πραγματοποιεί την επαλήθευση των οικονομικών του κράτους, τον έλεγχο καθώς και την επίβλεψη των δημοσιονομικών δαπανών και της οικονομικής διαχείρισης του κράτους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είδε με θετικό μάτι τις αλλαγές από τον νέο γενικό ελεγκτή, υπάρχουν και ορισμένοι οι οποίοι δυσαρεστήθηκαν με το νέο στάτους.

Τα πρότυπα

Όπως πληροφορούμαστε, το νέο μοντέλο διοίκησης που θα εφαρμοστεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία αποτελεί πρακτική που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αρμόδια υπηρεσία μελέτησε το συγκεκριμένο μοντέλο και τα αποτελέσματα τα οποία επέφερε όπου έχει εφαρμοστεί προτού το θέσει σε εφαρμογή. Η εξειδικευμένη διεύθυνση για τον έλεγχο της ορθότητας των λογαριασμών του κράτους κατέδειξε θετικά αποτελέσματα στις Ελεγκτικές Υπηρεσίες του εξωτερικού διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη δημόσια διοίκηση, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και τη διαχείριση των δημοσίων πόρων. Εξάλλου, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, το νέο μοντέλο διοίκησης ταιριάζει με τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας.

Οι επιδιώξεις

Η επικέντρωση στον έλεγχο της αληθούς και δίκαιης εικόνας των οικονομικών του κράτους θα αποτελεί τη μοναδική αποστολή των 15 ατόμων που θα στελεχώνουν τη νέα διεύθυνση, με στόχο να μην παρατηρούνται οποιεσδήποτε καθυστερήσεις στην έκδοση των εκθέσεων της υπηρεσίας. Όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες μας, το προσωπικό της συγκεκριμένης διεύθυνσης δεν θα καταπιάνεται με διαχειριστικούς ελέγχους και ελέγχους συμμόρφωσης των υπουργείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων οργανισμών της κυβέρνησης. Μέχρι τώρα το προσωπικό της υπηρεσίας που ήταν χωρισμένο σε ομάδες διενεργούσε τον οικονομικό έλεγχο του κράτους τους 6 μήνες του έτους, ενώ τους υπόλοιπους 6 μήνες ασχολούνταν με τους διαχειριστικούς ελέγχους και τους ελέγχους συμμόρφωσης. Ειδικότερα, πραγματοποιούσαν έλεγχο για το κατά πόσο εφαρμόζονται σωστά οι αποφάσεις του κράτους, καθώς και εάν χρησιμοποιούνται σωστά οι προϋπολογισμοί των διαφόρων οργανισμών ως προς την κατανομή των πόρων.

Ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων της Υπηρεσίας είδε με θετικό μάτι τις αλλαγές υπάρχουν και ορισμένοι οι οποίοι δυσαρεστήθηκαν με το νέο στάτους.

Πρόθεση του κ. Παπακωνσταντίνου, είναι να ενισχύσει την προσπάθεια για διαφάνεια στην Ελεγκτική Υπηρεσία και ταυτόχρονα να επιταχύνει τον έλεγχο των οικονομικών της κεντρικής κυβέρνησης εντείνοντας την έκδοση των εκθέσεων. Με άλλα λόγια, στόχος του γενικού ελεγκτή είναι να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι και να δημοσιεύονται περισσότερες εκθέσεις από την υπηρεσία.

Το προσωπικό

Σήμερα η υπηρεσία εργοδοτεί 117 άτομα ελεγκτικό προσωπικό από τους οποίους οι 15 έχουν μεταφερθεί στη νέα διεύθυνση, ενώ το συνολικό προσωπικό της υπηρεσίας ανέρχεται στα 141 άτομα.

Το στοίχημα

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, όπως πληροφορούμαστε, επιδιώκει να βάλει το δικό του αποτύπωμα στην Ελεγκτική Υπηρεσία και να διαφοροποιηθεί από τον προκάτοχό του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέλαβε τα καθήκοντα του γενικού ελεγκτή της Δημοκρατίας σε μια περίοδο που θα κληθεί να στηρίξει και να συμβάλει καταλυτικά στον εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όπως προωθείται μέσα από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του προέδρου Χριστοδουλίδη που, μεταξύ άλλων, προνοεί τη σύσταση Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όταν είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε την ανάγκη να παραμείνει ο θεσμός του γενικού ελεγκτή ανεξάρτητος και να έχει φωνή. Πρόθεσή του όπως είχε αναφέρει είναι να αξιοποιήσει τα στελέχη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και απευθυνόμενος στους ελεγχόμενους, τούς διαμήνυσε να αποδέχονται τα πορίσματα και να τα αξιοποιούν.

Στην ανακοίνωση του διορισμού του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η πείρα και τα προσόντα του κ. Παπακωνσταντίνου, ως εγκεκριμένου ελεγκτή και εγκεκριμένου εσωτερικού ελεγκτή, αλλά και η εμπειρία του, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αποτελούν εχέγγυα για την επιτέλεση των σημαντικών καθηκόντων που του ανατίθενται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Δωρίτας Γιαννακού

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση