Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Οι Διευθύνσεις Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας δουλεύουν πυρετωδώς, γράφοντας και σβήνοντας συνεχώς μέτρα τα οποία αποσκοπούν στην στήριξη της κοινωνίας και δη, των ευάλωτων δανειοληπτών.
Τα εν λόγω μέτρα θα παρουσιαστούν την Τετάρτη στη νέα σύσκεψη που θα έχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με τους CEO των δύο μεγάλων τραπεζών της Κύπρου, της Τράπεζας Κύπρου με τον κ. Πανίκο Νικολάου και της Ελληνικής Τράπεζας, με τον κ. Μιχάλη Λούη. Στη νέα σύσκεψη για την οποία έχει δοθεί ραντεβού το πρωί της Τετάρτης, παρών θα είναι και ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Μάκης Κεραυνός.
Οι Διευθύνσεις Λιανικής Τραπεζικής των δύο μεγάλων τραπεζών αναμένεται να παρουσιάσουν διαφορετικά μέτρα, τα οποία θα ταιριάζουν στο προφίλ της κάθε μίας τράπεζας και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι οριζόντια. Όπως η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει οι τράπεζες κατευθύνονται σε μέτρα τα οποία στοχεύουν ειδικές ομάδες του πληθυσμού με στόχο την στήριξη των πελατών τους, ως απάντηση των προκλήσεων που επέφεραν τα επιτόκια και ο πληθωρισμός.
Τα σενάρια
Σύμφωνα με τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι, δεν αποκλείεται να δούμε τις τοποθετήσεις μερικών ATM σε απομακρυσμένες περιοχές, για την διευκόλυνση κυρίως μεγαλυτέρων ηλικιακά πολιτών.
Συνάμα, εκεί που οι τράπεζες έχουν αρκετό «περιθώριο» να λάβουν μέτρα, είναι οι χρεώσεις και οι προμήθειες. Σε αυτό τον τομέα πιχί, δεν αποκλείεται να δούμε ανακοινώσεις που θα σχετίζονται με τους συνταξιούχους, ή σε πολίτες – λήπτες ΕΕΕ, μέτρα που σχετίζονται με τις χρεώσεις σε ΑΤΜ και άλλα. Είναι ένα πεδίο στο οποίο οι τράπεζες έχουν «αέρα» και σίγουρα θα ενέχουν οι εισηγήσεις των τραπεζών κάτι σχετικό με χρεώσεις και προμήθειες.
Εκεί που δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για μέτρα είναι τα δανειστικά επιτόκια, ή για να το πούμε αλλιώς, θα πρέπει να κρατάμε «μικρό καλάθι» σε σχέση με τι εισηγήσεις θα ειπωθούν. Η λογική πάντως των μέτρων θα έχουν το χαρακτήρα των μέτρων που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα από τους δύο μεγάλους. Όπως δάνεια στεγαστικού για νέους, για ακίνητα τα οποία θα είναι σε ακριτικές περιοχές, αλλά και σταθερού προνομιακού επιτοκίου μέχρι ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τέτοιες προτάσεις είδαμε και από Τράπεζα Κύπρου και από Ελληνική. Μπορεί να διαλέξουν πιθανώς με περεταίρω χρονική επέκτασή τους.
Υπάρχει «timing»
Την περασμένη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής δεν πέρασε η πρόταση ΑΚΕΛ για περεταίρω φορολόγηση των τραπεζών για τα φορολογικά έτη 2024 και 2025 πάνω στα επιτοκιακά τους έσοδα, κόστος το οποίο υπολογιζόταν στα 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση περίπου. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης που κάλεσε τα ανώτατα στελέχη των δύο μεγαλύτερων τραπεζών αμέσως την επομένη ημέρα, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσκάλεσε την Παρασκευή τους δύο CEO για να συναντηθούν το πρωί της Δευτέρας.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ξεκάθαρα τη θέση του την Πέμπτη για την πρόταση ΑΚΕΛ όταν βρισκόταν στο συνέδριο της ΟΕΒ, και ήταν αντίθετη. «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί από προσεγγίσεις που ακούγονται ωραία, αλλά εκεί που δοκιμάστηκαν δεν έφεραν κανένα θετικό αποτέλεσμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η πρόσκληση των δύο ανδρών για το λόφο του Προεδρικού έγινε πριν την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου το βράδυ της Παρασκευής και από τον Standard and Poor’s στην Α κατηγορία. Όπως είπε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης μετά τη λήξη της συνεδρίας, «οι εξελίξεις είναι τέτοιες που επιτρέπουν τη λήψη ενεργειών, από πλευράς των τραπεζών, που να λειτουργούν ανακουφιστικά υπέρ των συνεπών δανειοληπτών και υπέρ συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού».