ΚΥΠΕ
Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεχίζει σήμερα για δεύτερη μέρα τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 με τις τοποθετήσεις βουλευτών από όλα τα κόμματα.
Τη συζήτηση τη Δευτέρα άνοιξαν με τις τοποθετήσεις τους οι Αρχηγοί ή Εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η συνεδρία της Ολομέλεια ξεκίνησε στις 9 το πρωί με τις τοποθετήσεις 18 βουλευτών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει διάλειμμα και η συνεδρία θα επαναρχίσει στις 3 το απόγευμα με άλλες 21 τοποθετήσεις.
Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα συνεχίσει και την Τετάρτη το απόγευμα, ενώ θα κορυφωθεί με την ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού και των τροπολογιών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Άντρος: Ουδέποτε το ΑΚΕΛ δαιμονοποίησε τα κέρδη
Ουδέποτε το ΑΚΕΛ δαιμονοποίησε τα κέρδη δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και πρόσθεσε πως εκείνο που έχει σημασία είναι πώς γίνεται η κατανομή αυτών των κερδών.
Σε ομιλία κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό για το 2025 και απαντώντας σε αναφορές ότι για να ευημερούν οι άνθρωποι πρέπει να ευημερούν πρώτα οι αριθμοί, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτό είναι μισή αλήθεια και διερωτήθηκε κατά πόσον όταν ευημερούν οι αριθμοί κατ’ ανάγκην ευημερούν και οι άνθρωποι.
«Εξαρτάται από το ποιες πολιτικές εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στην εξουσία τη συγκεκριμένη στιγμή», είπε.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι αυξήθηκαν τα έσοδα του κράτους την τελευταία διετία κατά 2,1 δισ. ευρώ και πρόσθεσε πως κάθε 10 ευρώ που έπαιρνε η Κυβέρνηση από τον κόσμο επέστρεφε το 1,5 ευρώ.
Είπε ακόμη μεταξύ άλλων ότι οι μισθοί στην Κύπρο είναι κατά 30% μικρότεροι από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη.
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι μετά το Κραν Μοντανά η Τουρκία αποενοχοποιήθηκε και πρόσθεσε πως «έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για λύση, απελευθέρωση και επανένωση».
Ανέφερε ότι Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν κατάφερε να επικεντρωθεί στην ουσία του προβλήματος» που είναι «η απαράδεκτη αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών» και «να τους μετακινήσει από αυτήν την απαράδεκτη αξίωση, δίνοντάς τους κίνητρα που δεν θα ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές και δεν θα προκαταλαμβάνουν το περιεχόμενο της λύσης».
Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σπατάλησε έξι μήνες, εκλιπαρώντας για διορισμό εκπροσώπων της ΕΕ.
Σε σχέση με αναφορές για ενιαίο κράτος, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε ποιοι θα μας στηρίξουν για να προωθήσουμε την ιδέα αυτή, ενώ σε σχέση με την εξαγγελία για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας στρατιωτικός επιθετικός συνασπισμός που κατάστρεψε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και την Κύπρο.
Χ. Χριστόφιας: Έληξε η περίοδος χάριτος της Κυβέρνησης
Δύο χρόνια μετά την ανάδειξη του Νίκου Χριστοδουλίδη στην προεδρία της δημοκρατίας, η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει, είπε σήμερα ενώπιον της Βουλής ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά - Νέες Δυνάμεις Χρίστος Χριστόφιας.
Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για τους Προϋπολογισμούς, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι τα προβλήματα του τόπου και του κόσμου είναι πολλά και η Κυβέρνηση κρίνεται για όσα κάνει και δεν κάνει, και για όσα λέει και δεν κάνει, «γιατί λέει πολλά και κάνει λίγα».
Οι δαπάνες για την στήριξη και χρηματοδότηση των ανθρώπων του πολιτισμού μένουν για ακόμη μια χρονιά στα ‘θα’ του Προέδρου, είπε. Φέτος επενδύει 0,46% του κρατικού προϋπολογισμού, συνέχισε, λέγοντας ότι για να επενδύσεις κάπου, πρέπει να έχεις στόχο, όραμα. «Και εδώ είναι το πρόβλημα, αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει ούτε στόχο ούτε όραμα», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην κοινωνική πρόνοια, είπε ότι είναι αίτημα του ΑΚΕΛ εδώ και χρόνια η ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί το ύψος των επιδομάτων και διερωτήθηκε «ποιος περνά με 480 ευρώ το μήνα», προσθέτοντας ότι αυτό είναι το ύψος του ΕΕΕ ενώ το επίδομα μονογονιού είναι 220 ευρώ. Μίλησε και για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα ποσά που χρειάζονται για την φροντίδα της τρίτης ηλικίας, φάρμακα που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ, τα χρήματα που χρειάζονται για την φροντίδα σε στέγη.
Μίλησε για την ανάγκη ολοκληρωμένης στήριξης στους εργαζόμενους γονείς με την ύπαρξη δομών φύλαξης και φροντίδας, επέκταση του Ολοήμερου, παροχές και μέτρα που ν’ ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες, ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ενίσχυση και επέκταση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων.
Είπε επίσης ότι τα 27 εκατομμύρια της φοιτητικής μέριμνας που αποκόπηκαν θα πρέπει να επανέλθουν.
Για το Κυπριακό, εξέφρασε την ελπίδα η προσπάθεια που ξεκίνησε να καρποφορήσει, ενώ διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ «μέχρι την τελευταία ικμάδα της δύναμης μας… θα φωνάζουμε πως τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια».
Χ. Παντελίδης: Ιστορικά επιτεύγματα εξωτερικής πολιτικής το 2024
Το 2024 σημειώθηκαν ιστορικοί σταθμοί στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου είπε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αναφέροντας ότι "οφείλουμε να πολιτευόμαστε και διεθνώς με υπευθυνότητα, μελέτη και ορθολογισμό".
Αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Προέδρου στον Λευκό Οίκο, την επίσκεψη στην Κύπρο του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, στις τρεις επισκέψεις της Προέδρου Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, στον στρατηγικό διάλογο Κύπρου-ΗΠΑ, και Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου, στη 2η διακυβερνητική Κύπρου-Ελλάδας, στις τριμερείς Κύπρου-Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιορδανία, στις συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν για πρώτη φορά, στην υλοποίηση του "Αμάλθεια", στην πρόοδο για κατάργηση βίζας για ΗΠΑ, στην εκλογή Κύπρου στο Συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην επιτυχή ολοκλήρωση των δράσεων για την άτυπη κυπριακή προεδρία στο Med9, στη σταθερή επιλογή Κύπρου από ισχυρά κράτη ως της ασφαλούς και αξιόπιστης χώρας για διάσωση πολιτών τους από εμπόλεμες ζώνες και στη συνεχή προετοιμασία Κύπρου για προεδρία ΕΕ σε ένα χρόνο.
Επιπλέον, είπε ότι "οφείλουμε να στηρίξουμε και να αξιοποιούμε τον δυτικό προσανατολισμό της χώρας μας. Γι’ αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να εναρμονιστεί με τα κριτήρια του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει στον μέγιστο βαθμό τη συνεργασία με τις ΗΠΑ", σημείωσε.
Όσον αφορά την οικονομία, ο κ. Παντελίδης είπε ότι το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό "γιατί είμαστε το κόμμα που για πέντε δεκαετίες διασφαλίζει την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, είτε βρισκόμαστε στη συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση".
Πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός 2024 σφράγισε την επάνοδο της οικονομίας στις επενδυτικές βαθμίδες, ενώ ο φετινός σηματοδοτείται από την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα Α μέσω των πρόσφατων αναβαθμίσεων. "Εκφράζω ικανοποίηση, καθώς οι κόποι των εργαζομένων, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων καρποφορούν", είπε, προσθέτοντας ότι όσο συνεχίζονται οι αναβαθμίσεις άλλο τόσο πρέπει να συνεχίζονται οι αποφάσεις Κυβέρνησης και Βουλής για οικονομική ανάπτυξη και δημοσιονομική σταθερότητα.
Δημητρίου: Στήριξη στον προϋπολογισμό, αυτό επιτάσσει η υπευθυνότητά μας
Ο ΔΗΣΥ είναι στην αντιπολίτευση, δεν είναι ολίγον αντιπολίτευση για το ξεκάρφωμα, αλλά θα στηρίξει τον προϋπολογισμό γιατί αυτό επιτάσσει η υπευθυνότητά μας και θα συνεχίσει να ζητά στρατηγική και θέσεις από την Κυβέρνηση για διάφορα ζητήματα, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, κατά τη 2η μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού.
Αναφέρθηκε σε ρεκόρ της Κυβέρνησης στις ακυρώσεις έργων, αρνητικό ρεκόρ σε επτά διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Υπουργού Εργασίας για τερματισμό απεργίας, σε σοβαρό έλλειμμα πολιτικής βούλησης και σε αλλεργία της Κυβέρνησης με τη διαφάνεια.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο θέμα των συμβούλων και συνεργατών στο Προεδρικό, στο θέμα των χρηματοδοτών του φορέα Κοινωνικής στήριξης, στο Πόθεν έσχες και τη δικαστική εξουσία και τη συνταγματική μεταρρύθμιση, αναφέροντας ότι αυτή η συζήτηση πρέπει επιτέλους να ανοίξει.
Ο κ. Δημητρίου είπε ότι μεγάλα έργα δεν είδαμε στα δύο χρόνια που κυβερνά η Κυβέρνηση αλλά διαχείριση των έργων που ξεκίνησε η προηγούμενη διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ "και όταν τα βρίσκουν σκούρα, όταν θα πρέπει να αναλάβουν την πολιτική απόφαση που εμπεριέχει και λίγο ρίσκο, τερματίζουν τη σύμβαση και τα ρίχνουν στην προηγούμενη διακυβέρνηση".
Αναφέρθηκε και στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό ζήτημα, λέγοντας ότι τον ενοχλεί το φαινόμενο εξαγοράς ή αγοράς τεράστιων περιουσιών από ξένους από τρίτες χώρες.
Αναφέρθηκε και στην ανάγκη αντιμετώπισης της βίας και παραβατικότητας στα σχολεία, αναγνωρίζοντας την πηγή του προβλήματος και λαμβάνοντας μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Για το Κυπριακό είπε ότι όσα και να λέμε και όσες μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε κάτω, η πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που έχουμε να κάνουμε στη χώρα είναι η επίλυση του Κυπριακού.
Ανέφερε ότι το κόμμα του βρίσκει τις ρίζες και τον εαυτό του όταν υπάρχει εν εξελίξει προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, εκεί "δείχνουμε τον καλύτερο εαυτό μας", λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει την προσπάθεια επίλυσης.
Κωστής Ευσταθίου: Στην Κύπρο πολύ φοβούμαι, έχουμε κρίση θεσμών
Σε κρίση θεσμών, αναφέρθηκε στην ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τη συζήτηση για τους Προϋπολογισμούς, ο μεμονωμένος Σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου.
Όπως είπε, η Κύπρος, έχει τρεις μεθόδους άμυνας, τη δημοκρατική, τη στρατιωτική και την πνευματική. Στην δημοκρατική άμυνα, κυριαρχούν οι θεσμοί και «στην Κύπρο πολύ φοβούμαι, έχουμε κρίση θεσμών», είπε. Στον τομέα της στρατιωτικής άμυνας, ο κ. Ευσταθίου, είπε ότι η Κύπρος, μια ημικατεχόμενη πατρίδα, έχει λιγότερες στρατιωτικές δαπάνες και από το Λουξεμβούργο.
Στην πνευματική άμυνα, η οποία έχει να κάνει κυρίως με την παιδεία, «υπάρχει κρίση η οποία δημιουργείται με την αναπαραγωγή της…απειθαρχίας, της αδυναμίας κατανόησης βασικών εννοιών, δυστυχώς από τους μαθητές μας» και όσο δεν παίρνουμε δραστικά μέτρα, «το πρόβλημα θα γίνεται όλο και πιο σοβαρό» συνέχισε. «Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που οι μαθητές αντί να αγαπούν τα σχολεία τους, τα καίνε και τα βανδαλίζουν», είπε.
Η λύση, είπε, είναι να ξαναστήσουμε αυτά που είχαμε και καταργήσαμε, τις σχολικές εφορείες, οι οποίες ήταν αυτόνομες, ανεξάρτητες μονάδες άσκησης εκπαιδευτικής πολιτικής και οι οποίες κατάντησαν, όπως είπε, «υποχείριο των κομμάτων στην ΚΔ».
Για τις αμυντικές δαπάνες, είπε ότι αν και θα τις ψηφίσει, υπάρχει μια παραδοξότητα, παρά το γεγονός ότι είναι «χλωμές και αδύναμες», όπως επίσης και τις «ανύπαρκτες» δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών. Το ΥΠΕΞ είναι το πεδίο που μπορούμε να δώσουμε τη μάχη με την Τουρκία και να κερδίσουμε, συμπλήρωσε.
Για το Κυπριακό, είπε, το μεγάλο κενό είναι ότι ουδέποτε έγιναν συνομιλίες με την Τουρκία αλλά με το υποτελές κατοχικό μόρφωμα και αναφέρθηκε σε «απουσία διορατικότητας και πολλές φορές της κοινής λογικής» που, σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, έχει να κάνει με την έλλειψη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής στο Κυπριακό.
Ο κ. Ευσταθίου είπε ότι καλό είναι οι αναβαθμίσεις της οικονομίας να οδηγήσουν σε χαμηλότοκα δάνεια αλλιώς «δεν έχουν νόημα».
Χρύσανθος Σαββίδης: Το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό
Το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2025 και θα συμβάλει ώστε η κοινωνία των πολιτών να έχει καλύτερες μέρες, δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό 2025.
Ο κ. Σαββίδης είπε ότι η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη «κατάφερε να μας βάλει στην επενδυτική βαθμίδα, να μειώσει την ανεργία κάτω από το 5%» και «να μειώσει τον πληθωρισμό κάτω από το 2,5%».
«Αυτός ο Πρόεδρος μετά από τόσα χρόνια κατάφερε να υπάρχει μια κινητικότητα στο Κυπριακό και να υπάρχει μια προσδοκία ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη λύση με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», πρόσθεσε.
Ο κ. Σαββίδης είπε ότι η Υπουργός Παιδείας κατάφερε να επεκταθεί η προδημοτική στα 4 έτη, που σημαίνει ότι πάρα πολλές οικογένειες θα επωφεληθούν και δεν θα πληρώνουν δίδακτρα σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία.
Ανέφερε ότι 2.500 εκπαιδευτικοί που ήταν αυτοεργοδοτούμενοι σήμερα έχουν σύμβαση, ενώ επεκτάθηκε η τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε άλλες πόλεις.
«Αυτή η Κυβέρνηση σε θέματα παιδείας πέρασε το νομοσχέδιο για τα παραρτήματα και δύο κορυφαία πανεπιστήμια παγκόσμιας κλάσης θα έρθουν στην Κύπρο», πρόσθεσε.
Είπε, εξάλλου, ότι «κληρονομήσαμε ένα σύστημα υγείας με πολλά προβλήματα» προσθέτοντας ότι μεγάλη επιτυχία για τον Υπουργό Υγείας αποτελεί η συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας για διασταυρούμενες μεταμοσχεύσεις νεφρού και πνευμόνων.
Ανέφερε ότι «παρά τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο Υπουργός Μεταφορών καταβάλλει προσπάθειες» και πρόσθεσε προχωρεί στην τοποθέτηση νέων στάσεων και στεγάστρων, ενώ έκανε βήματα προόδου και στο κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Αναφορικά με την Πάφο, ο κ. Σαββίδης είπε ότι η ανάπτυξη έχει στηριχθεί κατά κύριο λόγο στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη δημιουργίας εντατικής στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.
Είπε ακόμη ότι χρειάζονται νέες σχολικές μονάδες στην επαρχία και μια νέα τεχνική σχολή, προσθέτοντας ότι «αυτή η Κυβέρνηση πήρε απόφαση να φτιάξει 4 κινητές μονάδες αφαλάτωσης».
Κουκουμάς: ΑΤΑ για χαμηλόμισθους και επέκταση κλαδικών συμβάσεων
Την επέκταση της ΑΤΑ σε όλους τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους με την ένταξη της στο διάταγμα για τον κατώτατο μισθό και την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων προέκρινε στην ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς.
Σημειώνοντας την «πρωτόγνωρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» στον ιδιωτικό τομέα την προηγούμενη δεκαετία, είπε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να μεταφραστεί η οικονομική ανάπτυξη σε πραγματικές βελτιώσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα σε ρυθμισμένους και αξιοπρεπείς όρους εργασίας. Επεσήμανε την ανάγκη να επεκταθεί η ΑΤΑ σε όλους τους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα, με τροποποίηση διατάγματος για τον κατώτατο μισθό για να ενσωματωθεί η ΑΤΑ και ο 13ος για τους πιο χαμηλά αμειβόμενους. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε κατατεθειμένη πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για επέκταση των κλαδικών συμβάσεων.
Ο κ. Κουκουμάς έκανε, επίσης, αναφορά σε συγκεντροποίηση ολόκληρων κλάδων της οικονομίας σε όλο και λιγότερα χέρια, με δημιουργία ολιγοπωλίων που ελέγχουν την αγορά, καθορίζουν τιμές, συνθλίβουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακόμα, σημείωσε τις μαζικές αγορές ακίνητης ιδιοκτησίας από ξένους επενδυτές "με ρυθμό που προκαλούν ιλιγγιώδη αύξηση στις τιμές ακινήτων που ο μέσος Κύπριος δεν μπορεί να αγοράσει διαμέρισμα στα αστικά κέντρα", την ώρα που συνεχίζεται το πρόγραμμα με «χρυσές βίζες», το οποίο άλλες χώρες καταργούν για να φρενάρουν την αύξηση τιμών.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα καταθέσει τροπολογία για περικοπή των κονδυλίων για ενίσχυση του πολεμικού εξοπλισμού της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι δεν υπηρετεί την ειρήνη, αλλά τα συμφέροντα ΗΠΑ για να συνεχίζεται επ’ άπειρον ο πόλεμος με τη Ρωσία.
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης, είπε ότι ο Πρόεδρος δεν εξουσιοδοτήθηκε "να μοιράζει στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ ως ο τόπος να είναι χωράφι του και να συζητεί ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς να το θέσει προεκλογικά ενώπιον του λαού".
Πάζαρος: Το κακό οδικό δίκτυο της Πάφου την κρατεί πίσω από ανάπτυξη
Το κακό οδικό δίκτυο της επαρχίας Πάφου την κρατεί πίσω από την ανάπτυξη και την πρόοδο που της αξίζει, δήλωσε ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Πάφου Χαράλαμπος Πάζαρος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τερματισμό του συμβολαίου για το έργο του δρόμου Πάφου-Πόλης.
Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας τη 2η μέρα συζήτησης των προϋπολογισμών, ανέφερε ότι έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και έχει πληγεί και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς και πρόσθεσε πως το κόμμα του θα παρέμβει δυναμικά, αν το κράτος δεν τηρήσει τις υποσχέσεις του για νέες προσφορές.
Ο κ. Πάζαρος αναφέρθηκε και στην ανάγκη αναβάθμισης του παραλιακού δρόμου Κάτω Πάφου -Κόλπου των Κοραλλίων. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι προβληματίζει η έλλειψη ενός ευέλικτου μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου πλάνου για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι τα μέτρα για υδατικά έργα άρδευσης και ύδρευσης είναι ανεπαρκή και οδηγούν σε μείωση της παραγωγής και σε ελλείψεις προϊόντων.
Για το δημογραφικό ανέφερε ότι πρέπει να αυξηθεί το οικογενειακό αφορολόγητο εισόδημα, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος τέκνου και φοιτητικής χορηγίας και τα κριτήρια για στεγαστική πολιτική και να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, που να ενθαρρύνει τη δημιουργία οικογένειας, αλλά και να συμφιλιώνει την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή.
Για την υγεία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη για έργα αναβάθμισης στο Νοσοκομείο της Πάφου και για μέτρα στελέχωσης σε ειδικότητες. Αναφέρθηκε και στα έργα που άρχισαν επί προηγούμενης διακυβέρνησης, σημειώνοντας ότι ο τομέας της υγείας δεν προσφέρεται για μικροπολιτικές.
Αλαμπρίτης: Ικανοποίηση για τον πλεονασματικό προϋπολογισμό
Ικανοποίηση για τον πλεονασματικό προϋπολογισμό του 2025 και τις προβλέψεις για ανάπτυξη 3,1% και για μείωση ανεργίας και δημόσιου χρέους, εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης, αναφέροντας παράλληλα ότι ο ΔΗΣΥ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό.
Σε ομιλία στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό για το 2025, ο κ. Αλαμπρίτης είπε ότι «ως ΔΗΣΥ θα βρισκόμαστε εδώ να υπηρετούμε τον ρόλο που μας έταξε ο λαός ως αντιπολίτευση, να παρακολουθούμε στενά τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν, ασκώντας κριτική και κάνοντας εισηγήσεις στις αδυναμίες, τα λάθη και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης και επικροτώντας τις ορθές πολιτικές ως υπεύθυνη και σοβαρή παράταξη».
Ανέφερε ότι η σημερινή δυνατότητα της Κυβέρνησης να μπορεί να θέτει υψηλούς στόχους στα πλαίσια του προϋπολογισμού είναι αποτέλεσμα των ορθών και στοχευμένων πολιτικών που εφάρμοσε την προηγούμενη δεκαετία η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.
Είπε ακόμη ότι «η παιδεία είναι μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον ενός τόπου και αποτελεί χρέος όλων μας απέναντι στις γενιές που θα έρθουν να θεμελιώσουμε στέρεες βάσεις για ένα εκπαιδευτικό σύστημα σύγχρονο, προσαρμοσμένο στις σημερινές απαιτήσεις».
Ο κ. Αλαμπρίτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη βελτίωσης των σχολικών υποδομών, στην υποστελέχωση, που επικρατεί στις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε οικονομικούς πόρους και στην ανάγκη ολοκλήρωσης της εγκατάστασης κλιματιστικών στις σχολικές αίθουσες και δημιουργίας κλειστών αιθουσών σε όλα τα σχολεία, αλλά και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και νεανικής παραβατικότητας.
Ανέφερε επίσης ότι στην επαρχία Λάρνακας, λόγω του υπερπληθυσμού σε αρκετά σχολεία «είναι αδήριτη ανάγκη η δημιουργία νέων σχολικών μονάδων».
Ο κ. Αλαμπρίτης είπε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε μετά την εισβολή και κατοχή της πατρίδας μας είναι το δημογραφικό» και πρόσθεσε ότι η υπογεννητικότητα και η γήρανση του πληθυσμού είναι ζήτημα που απαιτεί άμεσες λύσεις.
Μαρίνα Νικολάου: Οι αριθμοί ευημερούν αλλά η κοινωνία όχι
Οι αριθμοί ευημερούν αλλά η κοινωνία όχι, δήλωσε σήμερα η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, στη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2025. Όπως ανέφερε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έταξε καλύτερες μέρες στον κυπριακό λαό, και μέχρι στιγμής καλύτερες μέρες «ήρθαν για τις τράπεζες και τα μεγάλα συμφέροντα», ενώ για το λαό, δεν ήρθαν, «ούτε και προβλέπεται να έρθουν στα επόμενα χρόνια».
Για το στεγαστικό, είπε ότι από όσα έχουν εξαγγελθεί, λίγα έχουν εφαρμοστεί και αυτά είναι ανεπαρκή. Είπε ότι από τον Απρίλιο 2023 ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έλεγε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί Φορέας Στεγαστικής Πολιτικής, ωστόσο «είμαστε στο κατώφλι του 2025 και ακόμη περιμένουμε» ενώ δεν υπάρχει ούτε φορέας χρηματοδότησης για απόκτηση στέγης.
Εξέφρασε «αγωνία» για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσηλευτήρια και κατ’ επέκταση η δημόσια υγεία με τις «συνεχόμενες κρίσεις» και την «αδυναμία διαχείρισής τους» από την Κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας.
Ανέφερε ακόμη ότι στα θέματα του περιβάλλοντος η Κυβέρνηση προτίθεται από την 1η Ιανουαρίου 2025, να θέσει σε εφαρμογή το σύστημα “Πληρώνω Όσο Πετώ” με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μην διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, ούτε και το προσωπικό να το εφαρμόσουν. Για τον Ακάμα, είπε ότι μετά από 3 διοικητικές έρευνες ακόμη περιμένουμε ολοκληρωθεί, να δημοσιευτεί και να αποδοθούν οι ευθύνες.
Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη οφείλει να διαχειριστεί το μεταναστευτικό ζήτημα ορθά και αποτελεσματικά απέχοντας από πρακτικές που επιδεινώνουν αντί να λύνουν το ζήτημα και τελικά κοστίζουν εκατομμύρια.
Αναφερόμενη στις εξελίξεις στην περιοχή είπε ότι είναι κρίσιμες, ενώ την ώρα που συνεχίζεται η σφαγή στη Παλαιστίνη και σείεται ολόκληρη η Μ. Ανατολή, οι κυβερνώντες «επέλεξαν να ανοίξουν τη συζήτηση για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ». Μίλησε για «ακροβατισμούς» των κυβερνώντων, που πυροδοτούν - κατά την έκφρασή της - τον κίνδυνο η Κύπρος αντί να είναι γέφυρα ειρήνης ανάμεσα στη Μ. Ανατολή και την Ευρώπη, να κινδυνεύει να μετατραπεί σε «ορμητήριο πολέμου των νατοϊκών».
Πασιουρτίδης: Κράτος εν κράτει τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Οι τράπεζες, πλέον και οι εταιρείες διαχείρισης και εξαγοράς πιστώσεων, αποτελούν κράτος εν κράτει, είπε ο Βουλευτής του Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Ανδρέας Πασιουρτίδης, σε ομιλία του κατά την δεύτερη ημέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2025.
«Πώς αλλιώς άλλωστε μπορεί να χαρακτηριστεί ένας τομέας, ο οποίος δικαιούται να εκποιεί περιουσίες, χωρίς καν ο ιδιοκτήτης να μπορεί να αμφισβητήσει δικαστικά το οφειλόμενο υπόλοιπο του δανείου του πριν χάσει το σπίτι του; Ένας τομέας, ο οποίος ενώ τρέχει το σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, εξακολουθεί να στέλνει ειδοποιήσεις πλειστηριασμού, παρά το γεγονός ότι δεσμεύτηκε ενώπιον της Βουλής ότι δεν θα το κάνει και παρά το γεγονός ότι εισήξαμε ρητή νομοθετική πρόνοια ότι ενόσω εκκρεμεί η εξέταση αίτησης ή ένστασης για ένταξη στο λόγω σχέδιο δεν μπορεί να εκποιείται η πρώτη κατοικία», πρόσθεσε.
«Ένας τομέας, ο οποίος δημιούργησε για δεύτερη φορά σοβαρή κρίση, όσον αφορά τους εγκλωβισμένους αγοραστές. Το τελευταίο μάλιστα αποτελεί και μνημείο ασέβειας προς την ίδια την Βουλή των Αντιπροσώπων», σημείωσε.
Όπως είπε, με τόσες δεήσεις και παρακάλια προς τις τράπεζες, ίσως θα πρέπει να αναγνωριστούν ως θρησκεία.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι στην Κύπρο του σήμερα οι τράπεζες μπορούν να κοιμούνται ήσυχες, διότι έχουν άγρυπνους φρουρούς που προστατεύουν τα συμφέροντά τους, τόσο εντός όσο και εκτός αυτού του σώματος.
«Είναι οι ίδιοι που την ώρα που καταψηφιζόταν η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση μόλις 5% στα υπερκέρδη €2,5 δις των τραπεζών (τα οποία προήλθαν από την αύξηση των επιτοκίων), ψήφιζαν να αυξηθεί ο φόρος στοιχήματος. Με λίγα λόγια να πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες τα χρέη των ποδοσφαιρικών σωματείων που αρνούνται να πληρώσουν τους φόρους τους με βάση τα σχέδια αποπληρωμής που συμφωνήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτό όμως δεν είναι στρέβλωση της αγοράς για αυτούς, ούτε λαϊκισμός. Είναι ο ρεαλισμός τους και η αντίληψή τους για την κοινωνική δικαιοσύνη», κατέληξε.
Σύκας: Ανησυχία για τη φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης
Ανησυχία για τη φιλοσοφία της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης εξέφρασε ο Βουλευτής Λεμεσού του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας, στην ομιλία του κατά τη 2η μέρα της συζήτησης για τους προϋπολογισμούς.
Ανέφερε ότι η Λεμεσός αδικείται σε αναπτυξιακά έργα, ενώ σε ό,τι αφορά την τοπική μεταρρύθμιση κάλεσε τον ΥΠΕΣ να φέρει στη Βουλή αλλαγές, καλώντας την Κυβέρνηση "να αναλάβει τις ευθύνες της και όχι να κρύβεται πίσω από λαϊκίστικες κορώνες και παραπλανητικές αναφορές".
Ο κ. Σύκας είπε ότι στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λεμεσός, το κυκλοφοριακό, η Κυβέρνηση "είναι παντελώς απούσα", προσθέτοντας ότι ενώ υπάρχουν ώριμα έργα όπως του Βόρειου Παρακαμπτήριου στην Ευαγόρα Λανίτη και Αγίας Φυλάξεως, "παραμένουν στις καλένδες".
Για το στεγαστικό μίλησε για "κωλυσιεργία" σε σχέση με τον ΚΟΑΓ και πρόσθεσε ότι θα το επαναφέρει στη Βουλή μέχρι να προχωρήσει και να υλοποιηθεί η δημιουργία 600 κατοικιών για τους ευάλωτους στη Λεμεσό. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη αναγέννησης της κυπριακής υπαίθρου ενώ για τις συνεχείς αναβαθμίσεις της οικονομίας είπε ότι οι αριθμοί πρέπει επιτέλους "να συναντήσουν τους πολίτες".
Ο κ. Σύκας είπε επίσης ότι ο τόπος μας "χρειάζεται μια κυβέρνηση με γρήγορα αντανακλαστικά, αποτελεσματική, παραγωγική, υπεύθυνη και όχι μια κυβέρνηση που ασχολείται με μικροπολιτική, επικοινωνιακά σόου και θεωρίες".
Ανέφερε τέλος ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να στηρίξει κάθε σωστή πολιτική όχι για την Κυβέρνηση, αλλά για το αύριο της χώρας και των πολιτών της.
Σενέκης: Η λύση Κυπριακού περνά από αναβάθμιση γεωπολιτικής αξίας ΚΔ
Η συνολική και αξιοπρεπής διευθέτηση του Κυπριακού μπορεί να διεκδικηθεί, αναβαθμίζοντας τη γεωπολιτική αξία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αντίληψη όσων μπορούν να επηρεάσουν την άτεγκτη στάση της Τουρκίας, είπε ο Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, στη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2025.
Αναφερόμενος στο πραξικόπημα, εισβολή και κατοχή, ο κ. Σενέκης είπε ότι χρειάζεται αυτοκριτική, μακριά από συναισθηματισμούς. Πρέπει "να παραδεχτούμε ότι η ιστορία προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού βρίθει από οδυνηρές υποχωρήσεις από δικής μας πλευράς για να συντηρούμε τη διαδικασία", είπε, σημειώνοντας ότι χρειάζεται αναγέννηση της ελπίδας και περισσότερη δράση για να πείσουμε ότι δικαιούμαστε να ζήσουμε σε "κανονικό κράτος, χωρίς κατοχικούς στρατούς, χωρίς εγγυητές και κηδεμόνες". Επίσης, είπε, χρειάζεται να στηρίξουμε ουσιαστικά τον προσφυγικό κόσμο.
Ο κ. Σενέκης είπε ότι η συνολική αξιοπρεπής διευθέτηση του Κυπριακού δεν μπορεί να γίνει επί σύνοψης διαχρονικών απαιτήσεων Τουρκίας. Αντίθετα, μπορεί να διεκδικηθεί αναβαθμίζοντας τη γεωπολιτική αξία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αντίληψη όσων μπορούν να επηρεάσουν τη στάση Τουρκίας, είπε, σημειώνοντας ότι αυτή τη στρατηγική υπηρετεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Είπε ότι ΗΠΑ, Βρετανία, ΕΕ βρίσκονται πολιτικώς εγγύτερα από ποτέ στη Λευκωσία, σημειώνοντας ότι οι τουρκικές αιτιάσεις για λύση δύο κρατών 20 χρόνια μετά την ένταξη στην ΕΕ δεν μπορούν να θεωρούνται βάσιμες, αφού αποτελούν παραβίαση της συνθήκης προσχώρησης.
Αναφέρθηκε στο ζήτημα της ακρίβειας και στο στεγαστικό, λέγοντας ότι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες για απόκτηση στέγης είναι οι χαμηλοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα που παρέμειναν στάσιμοι 15 χρόνια, σε συνδυασμό με ψηλά δανειστικά επιτόκια και δραματική αύξηση ενοικίων.
Αναφερθείς στις αναβαθμίσεις της οικονομίας από οίκους αξιολόγησης, ο κ. Σενέκης είπε ότι αποτελούν αναγνώριση της ειλικρινούς προσπάθειας της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για εκτεταμένη καταπολέμηση της διαφθοράς. Πρόσθεσε ότι ο συνετός δρόμος δημοσιονομικής πειθαρχίας και οι αναβαθμίσεις της οικονομίας είναι ο μοναδικός δρόμος για μείωση κόστους δανεισμού, για προσέλκυση νέων επενδύσεων, δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου, ενίσχυση κοινωνικού κράτους.
Ατταλίδου: Τα σημεία των καιρών δεν αφήνουν αισιοδοξία
Τα σημεία των καιρών δεν αφήνουν αισιοδοξία, είπε η ανεξάρτητη βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, στην ομιλία της κατά την δεύτερη ημέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2025.
«Οι πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ, η νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και φυσικά οι τελευταίες εκλογές στην Κύπρο, είναι ενδείξεις για τους όρους, υπό τους οποίους διεξάγεται η πολιτική συζήτηση στη δημόσια σφαίρα σήμερα», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι η επικοινωνία, η εικόνα, τα παιχνίδια εντυπώσεων, η συνθηματολογία και ο λαϊκισμός εκτοπίζουν θέσεις, περιεχόμενο και ουσία στην πολιτική. Διάττοντες αστέρες ενθουσιάζουν και απογοητεύουν τους ψηφοφόρους με την ίδια ταχύτητα.
«Ακραίες τοξικές θέσεις τσαλαπατούνε τις πανανθρώπινες αξίες της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης. Η οικονομική και η υγειονομική κρίση δημιούργησαν συνθήκες κοινωνικής αναταραχής τις οποίες εκμεταλλεύτηκε η ακροδεξιά που με σύμμαχο της τον αλγόριθμο ορίζει πλέον την ατζέντα και το επίπεδο της πολιτικής συζήτησης. Αναμέναμε από το κράτος πολιτικές που θα έχουν και τα ανάλογα κονδύλια στον προϋπολογισμό για αντιμετώπιση του λαϊκισμού και της απαξίωσης. Αναμέναμε ότι θα έδινε προτεραιότητα στο κοινωνικό κράτος, περισσότερα για την τρίτη ηλικία, δομές ημερήσιας απασχόλησης, κατ' οίκον φροντίδα, δομές αξιοπρεπούς διαβίωσης, ολοήμερα σχολεία για όλα τα παιδιά, στήριξη των μονογονιών, αντιμετώπιση της ακρίβειας», συμπλήρωσε.
Είπε ότι αδυνατεί να πιστέψει πως η Κυβέρνηση θα καταπολεμήσει τη διαφθορά όταν ο Πρόεδρος αναφέρει στο Ανώτατο την ενδυναμωμένη νομοθεσία για το πόθεν έσχες, που υποχρεώνει Γενικό Εισαγγελέα και Βοηθό ΓΕ να υποβάλουν και αυτοί πόθεν έσχες.
«Αμφιβάλω ότι η αντίδραση του Προέδρου στη δημοσιοποίηση εισφορών πάνω από 5.000 στον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης σημαίνει διαφάνεια και λογοδοσία», πρόσθεσε.
«Σας καλώ να διαβάσουμε τα σημεία των καιρών και να πάρουμε το μήνυμα και να αναλογιστούμε τους κινδύνους που εγκυμονεί το άλυτο Κυπριακό που επιτρέπει τη συνέχιση της κατοχής και την παραμονή του τουρκικού στρατού στη χώρα μας», είπε, τέλος.
Φακοντής: Ο προϋπολογισμός είναι «άχρωμος» και «χωρίς όραμα»
Οι πολιτικές της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη δεν συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών, δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό 2025.
Ο κ. Φακοντής είπε ότι προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι «άχρωμος» και «χωρίς όραμα» και «δεν δίνει απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας», προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό, το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό».
«Το μοντέλο και αυτού του προϋπολογισμού ευνοεί τα ολιγοπώλια των τραπεζών, της ενέργειας, των καυσίμων», ενώ «τα οικονομικά οφέλη της χώρας πηγαίνουν στα χέρια των οικονομικών ελίτ», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι «τα νοικοκυριά, η πλατιά μάζα του λαού μας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες».
Είπε ακόμη ότι «η Κυβέρνηση είναι ανήμπορη να εκτελέσει, έστω τις βασικές κρατικές επενδύσεις, ώστε το κράτος να κάνει άλματα» και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας, στον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στο Βασιλικό, στον δρόμο Πάφου- Πόλης Χρυσοχούς και στα έργα στον ποταμό Λιοπετρίου.
Επίσης ανέφερε ότι η στέγη από βασικό αγαθό έχει πλέον γίνει όνειρο ζωής και ότι «τα στεγαστικά σχέδια της Κυβέρνησης δεν λύνουν το πρόβλημα».
Ο κ. Φακοντής εξέφρασε την ανάγκη για σύσταση Ενιαίου Ανεξάρτητου Στεγαστικού Φορέα και πρότεινε μεταξύ άλλων για αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος αξιοποίηση και διάθεση χαλίτικης γης, επιδιόρθωση και διάθεση των τ/κ κατοικιών στους πρόσφυγες, συνεργασία Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολεοδομικά κίνητρα.
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών, ο κ. Φακοντής είπε ότι είναι ένας συντηρητικός προϋπολογισμός, χωρίς αναπτυξιακές προοπτικές και αναφέρθηκε σε μέτρα για αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, ενώ εισηγήθηκε μέτρα για μείωση των οδικών συγκρούσεων.
Αναφερόμενος στην επαρχία Πάφου, ο κ. Φακοντής είπε ότι είναι η πιο παραμελημένη επαρχία και εξέφρασε την ανάγκη βελτίωσης του Γενικού Νοσοκομείου , ενώ αναφέρθηκε στις ανάγκες που έχει η Πάφος στον τομέα τηςΠαιδείας, υδατικό ζήτημα και έργα υποδομής.
Για τα δικαιώματα εκτοπισμένων, ηλικιωμένων και ΑμεΑ μίλησε η Ρίτα Σούπερμαν
Ο σεβασμός στα δικαιώματα των εκτοπισμένων, των ατόμων τρίτης ηλικίας και των ατόμων με αναπηρία είναι προϋπόθεση για την οικοδόμηση μιας δίκαιης και συμπεριληπτικής κοινωνίας, είπε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, στην ομιλία της για τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2025.
"Συνηθίσαμε οι πρόσφυγες στην καταπάτηση δικαιωμάτων μας, σε μια εποχή επικράτησης της εικόνας και όχι της ουσίας", είπε, σημειώνοντας ότι "προσβλέπουμε σε λύση που θα μας αποδώσει τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι πολίτες της ΕΕ στην ολότητά τους".
Μίλησε για διαχρονική άνιση κατανομή βαρών, αδιαφορία της πολιτείας για απόδοση της απώλειας χρήσης στους εκτοπισθέντες. Όπως είπε, ένα βασικό δικαίωμα που απώλεσε μερίδα εκτοπισμένων είναι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για εκ μητρογονίας εκτοπισμένους, που αποτελεί διάκριση με βάση το φύλο και ζήτησε να αποκατασταθεί, όχι μόνο για τις τοπικές εκλογές, αλλά και για τις βουλευτικές και εθνικές. Η ίδια, είπε, έχει ετοιμάσει σχετική πρόταση νόμου που θα κατατεθεί με τον νέο χρόνο.
Αναφέρθηκε στον σφετερισμό των κατεχόμενων περιουσιών, σημειώνοντας ότι σχετίζεται με το οργανωμένο ξέπλυμα χρήματος και τον παράνομο εποικισμό. Σημείωσε ότι πρόσφατα κατέθεσε πρόταση νόμου με στόχο την αύξηση των ποινών όσων προσπαθούν να εκμεταλλευτούν παράνομα τις περιουσίες των εκτοπισμένων.
Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, η κ. Σούπερμαν είπε ότι δεν υπάρχει πολιτική που να αντιμετωπίζει συνολικά όλα τα ζητήματα, ούτε ευέλικτος στρατηγικός σχεδιασμός που να τα εξορθολογίζει. Σημείωσε ως "κεφαλαιώδες" το ζήτημα της κοινωνικής τους ένταξης και ζήτησε στήριξη στις στέγες ηλικιωμένων, κατοχύρωση του επαγγέλματος φροντιστή, παροχή αξιοπρεπών συντάξεων.
Για τα άτομα με αναπηρία, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι είναι επιτακτικός ο εξορθολογισμός της πολιτικής, η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, η υποστήριξη της ψυχικής υγείας και η κοινωνική ενίσχυση και ένταξη τους, ζήτησε ενέργειες για βελτίωση προσβασιμότητας σε δημόσιους χώρους και κίνητρα σε επιχειρήσεις για πρόσληψή τους, βελτιώνοντας τα προγράμματα για κατάρτιση.