ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φυσικό αέριο: Μπροστά στην πρώτη μεγάλη κρίση η Ευρώπη λόγω καύσωνα

Οι θερμοκρασίες έχουν ωθήσει τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία των κλιματιστικών

ΠΗΓΗ: CNN

Ενώπιον της πρώτης μεγάλης κρίσης με το φυσικό αέριο βρίσκεται η Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, καθώς ο πρωτοφανής καύσωνας στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη αυξάνει σημαντικά τις ανάγκες κατανάλωσης του καυσίμου εν μέσω σύγκρουσης με τη Μόσχα και διακοπής της παροχής.

Την Πέμπτη, ο αγωγός Nord Stream 1 – που συνδέει το ρωσικό φυσικό αέριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση – υποτίθεται ότι θα ανοίξει ξανά ύστερα από 10 ημέρες εργασιών συντήρησης ρουτίνας. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία ότι η Ρωσία θα κρατήσει κλειστές τις στρόφιγγες ως αντίποινα για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η χώρα πρέπει να «προετοιμαστεί για το χειρότερο».

«Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Μπορεί το αέριο να ρέει ξανά, ακόμη περισσότερο από πριν. Μπορεί να μην έρθει και τίποτα», είπε ο κ. Χάμπεκ σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Ο αγωγός παραδίδει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη, ή περίπου το 40% των συνολικών εισαγωγών του από τη Ρωσία.

Πλήρης διακοπή με το αέριο της Μόσχας δεν αποκλείεται. Η Ρωσία έχει ήδη περικόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τον περασμένο μήνα, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, κήρυξε «κρίση φυσικού αερίου» αφού η Gazprom, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, μείωσε τις εξαγωγές μέσω του αγωγού κατά 60%.

Η Gazprom απέδωσε την κίνηση αυτή στην απόφαση της Δύσης να σταματήσει τις ζωτικής σημασίας τουρμπίνες λόγω κυρώσεων.

Ο γερμανικός διανομέας φυσικού αερίου Uniper επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι έλαβε επιστολή από την Gazprom που ισχυριζόταν ότι πρόκειται για ανωτέρα βία για προηγούμενες και τρέχουσες ελλείψεις στις παραδόσεις φυσικού αερίου. Η ανωτέρα βία είναι μια ρήτρα σύμβασης που δικαιολογεί μια εταιρεία για αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της. Συνήθως αναφέρεται σε ακραίες περιστάσεις όπως φυσικές καταστροφές.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της Uniper είπε στο CNN ότι «απέρριψε επισήμως» τον ισχυρισμό. Τη Δευτέρα, η αντιμαχόμενη εταιρεία απέσυρε επίσης μια πιστωτική διευκόλυνση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ με την τράπεζα KfW λόγω των επιπτώσεων των διαταραχών του ρωσικού εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Κακή συγκυρία

Μια κρίση αερίου αυτή την εβδομάδα θα ερχόταν επίσης στη χειρότερη στιγμή. Η Ευρώπη πνίγεται κάτω από ζέστη ρεκόρ – τμήματα της Γαλλίας και της Ισπανίας δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να ανέβουν πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες.

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες έχουν ωθήσει τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία των κλιματιστικών μονάδων. Ο Enagas, ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ισπανίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε σε νέο ρεκόρ 800 γιγαβατωρών.

«Αυτή η τεράστια αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται κυρίως στις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ως αποτέλεσμα του καύσωνα», δήλωσε ο Enagas σε ενημέρωση του Τύπου την περασμένη Πέμπτη.

Ορισμένοι αναλυτές ήταν πιο αισιόδοξοι, δεδομένων των εναλλακτικών πηγών ισχύος της Ευρώπης και του γεγονότος ότι ο καύσωνας αναμένεται να τελειώσει μέσα στην εβδομάδα.

«Αν και η κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ θα είναι λίγο υψηλότερη αυτή την εβδομάδα εν μέσω του καύσωνα λόγω των υψηλών ποσοστών χρήσης των μονάδων κλιματισμού, αυτό θα αντισταθμιστεί από την προσφορά ρεκόρ παραγωγής ηλιακής ενέργειας», δήλωσε ο Χένινγκ Γκλόισταϊν, διευθυντής ενέργειας, κλίματος και πόρων στη συμβουλευτική εταιρεία Eurasia Group, δήλωσε στο CNN.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου τους για να αποφύγουν μια δυνητικά καταστροφική έλλειψη ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι «επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι» για να ενισχυθούν οι προμήθειες του μπλοκ, δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, σε δήλωση Τύπου τη Δευτέρα.

«Εάν η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει εντελώς τις προμήθειες φυσικού αερίου προτού η Ευρώπη φτάσει τα επίπεδα αποθήκευσης έως και 90%, η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο σοβαρή και προκλητική», πρόσθεσε.

Τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επί του παρόντος περίπου 64%, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe. Η ΕΕ εξασφαλίζει βιαστικά τον εφοδιασμό φυσικού αερίου από άλλες χώρες καθώς περιορίζει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με το Αζερμπαϊτζάν για τον διπλασιασμό της χωρητικότητας μιας βασικής διαδρομής παράδοσης φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια.

Οι τιμές για το ολλανδικό φυσικό αέριο, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκαν κατά 3% στα 165 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη Δευτέρα από την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία του Intercontinental Exchange.

Ήδη αυτόν τον μήνα, οι φόβοι για μεγάλη διακοπή του φυσικού αερίου ώθησαν τις τιμές στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις πρώτες μέρες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, κυμαινόμενες γύρω στα 183 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 129% από την αρχή του έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: CNN

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση