Του Παύλου Νεοφύτου
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, για να ετοιμαστούν οι τροπολογίες σε σχέση με το νομοθετικό πακέτο των εκποιήσεων, το οποίο θα κατατεθεί την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Την ίδια ώρα η άμμος στην κλεψύδρα τελειώνει για την περίοδο αναστολής των εκποιήσεων κύριας κατοικίας, μετά την απόφαση των τραπεζών και εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων να δώσουν παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου.
Την Παρασκευή οδηγούνται στην Ολομέλεια της Βουλής δύο κυβερνητικά νομοσχέδια, αυτό για τη σύσταση της Ειδικής Δικαιοδοσίας στο επίπεδο του Επαρχιακού Δικαστηρίου, γνωστού ως Δικαστηρίου Εκποιήσεων, όπως και το νομοθέτημα με το οποίο διευρύνονται οι αρμοδιότητες του χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ο οποίος θα λειτουργεί ως μηχανισμός εξώδικης επίλυσης διαφορών. Επίσης θα τεθούν ενώπιον του Σώματος και οι δύο προτάσεις νόμου των συγκυβερνώντων κομμάτων, με τις οποίες διασφαλίζονται τα δικαιώματα των ενυπόθηκων οφειλετών κύριας κατοικίας.
Αδειάζει η κλεψύδρα για την περίοδο αναστολής των εκποιήσεων κύριας κατοικίας, μετά την απόφαση των τραπεζών και εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων να δώσουν παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το παρασκηνιακό πάρε-δώσε της τελευταίας στιγμής αναμένεται να καθορίσει την τύχη των νομοθετημάτων στην Ολομέλεια, καθώς δεν είναι καθόλου απίθανο το σενάριο που θέλει βουλευτές από τα συγκυβερνώντα κόμματα, οι οποίοι επιμένουν σε επιπρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες, να «αυτομολήσουν» προς την πλευρά κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το νομοσχέδιο για την Ειδική Δικαιοδοσία φαίνεται να έχει αποκτήσει την πλειοψηφία, καθώς εγκρίνεται από τους 30 βουλευτές των ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ, αλλά, όπως προαναφέραμε, υπάρχουν βουλευτές «αντάρτες» σε κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η ΕΔΕΚ ετοιμάζεται να καταθέσει τροπολογίες, οι οποίες έρχονται στα μέτρα του νομοθετήματος του 2019, το οποίο κατάθεσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη και στην πορεία το απέσυρε. Μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, εξέφρασε την επιμονή της παράταξής του σε τρία σημεία: Για αποφυγή των μεγάλων καθυστερήσεων οι δικαστές που θα εξετάζουν υποθέσεις εκποιήσεων και χρηματοοικονομικών διαφορών να απασχολούνται μόνο με τέτοιου είδους υποθέσεις, η διεύρυνση των δικαιούχων πολιτών και η αύξηση της αξίας της κύριας κατοικίας που θα καλύπτεται από τον νόμο πέραν των 350 χιλιάδων ευρώ, και τέλος η ολοκλήρωση της εκδίκασης μίας υπόθεσης εντός 90 ημερών, ενώ η καταχώρηση έφεσης να γίνεται εντός 90 ημέρων.
«Ως έχουν σήμερα τα τέσσερα νομοθετήματα που έχουμε μπροστά μας, δε φαίνεται να δημιουργούν προβλήματα και προσθέτουν μια γρηγορότερη ή και δικαιότερη αντιμετώπιση των δανειοληπτών. Αυτά στηρίζονται και από τους φορείς της αγοράς. Συνεπώς, επειδή πληρούνται οι δικές μας προϋποθέσεις, χωρίς να έχουμε λάβει τελικές αποφάσεις, διατιθέμεθα θετικά», ανάφερε στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά. «Ο ΔΗΣΥ θα συμπεριφερθεί υπεύθυνα, όπως πάντοτε, όπως έπραξε και το καλοκαίρι, όντας κόμμα της αντιπολίτευσης. Οι μεγάλες διαφωνίες, δυστυχώς –και αυτός είναι ένας συστημικός κίνδυνος για την οικονομία– είναι μεταξύ της κυβέρνησης και των κυβερνώντων κομμάτων. Και δυστυχώς ακούμε ότι θα κατατεθούν και τροπολογίες από συγκυβερνώντα κόμματα ή βουλευτές, που ενδεχομένως να είναι επικίνδυνες για τον τόπο και για το σύνολο της Οικονομίας και το σύνολο των πολιτών», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι προτίθεται να καταθέσει πρόταση νόμου με την οποία θα επαναφέρονται οι εισηγήσεις που έκαναν τον περασμένο Ιούνιο, που αφορούν το πάγωμα πλειστηριασμών μέσω της ανεμπόδιστης πρόσβασης των δανειοληπτών στη Δικαιοσύνη. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οδηγήθηκαν στη συγκεκριμένη απόφαση, διότι «από τη μέχρι τώρα συζήτηση στις Επιτροπές Οικονομικών και Νομικών της Βουλής αναφορικά με τα νομοσχέδια που αφορούν τον χρηματοοικονομικό επίτροπο και τον περί Δικαστηρίων Νόμο, είναι προφανές ότι δεν δημιουργούνται συνθήκες αποκατάστασης των δικαιωμάτων των συνεπών και συνετών δανειοληπτών έναντι των προνομίων των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης πιστώσεων. Δεν παραγνωρίζουμε επιμέρους βελτιώσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το νομοσχέδιο για τον χρηματοοικονομικό επίτροπο τα πράγματα δυσκολεύουν, δεδομένου ότι ΑΚΕΛ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι αναμένεται να καταθέσουν τροπολογία, με την οποία θα έχουν πρόσβαση στον επίτροπο δανειολήπτες με αρχικό ποσό δανείου μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ και με αξία κύριας κατοικίας μέχρι 500 χιλιάδες ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει πως η αξία της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ, ενώ σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, το υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε, καθώς με την αλλαγή θα αυξηθούν οι δικαιούχοι. Σε δηλώσεις του την Τρίτη στον ΣΠΟΡ FM, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι 90% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αφορούν την πρώτη κατοικία, είναι περίπου αξίας 350 χιλιάδων ευρώ. «Άρα» σημείωσε ο κος Τρυφωνίδης, «καλύπτεται ένα τεράστιο ποσοστό δανειοληπτών, που θα μπορούν να υποβάλλουν παράπονο στον επίτροπο για τις υπερχρεώσεις και τις καταχρηστικές ρήτρες στα δάνειά τους», τονίζοντας ότι ζήτησε από τον κ. Κεραυνό να στείλει αυτή την πληροφόρηση γραπτώς στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ώστε να είναι υπόψη όλων των κομμάτων «αυτό το βασικό τεκμήριο», κατά την έκφρασή του.