ΚΥΠΕ
Συνεχίζονται από το πρωί της Τετάρτης οι επαφές και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το θέμα των χαμηλόμισθων υπαλλήλων στον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, μεταξύ των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων, ΟΗΟ – ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, και του Υπουργείου Οικονομικών, με την εμπλοκή και του Προεδρικού.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΟΗΟ-ΣΕΚ, Αντρέας Ηλία, είπε ότι οι διαβουλεύσεις γίνονται μέσω τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, με θεσμικούς αξιωματούχους, τόσο με το Προεδρικό και το Υπουργείο Οικονομικών όσο και με τους πολιτικούς, γενικότερα, «προκειμένου να βρεθεί η λύση στο πρόβλημα».
Ο κ. Ηλία είπε πως «το μόνο θέμα που εκκρεμεί είναι το θέμα της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας των Α1,2,5» και πρόσθεσε ότι αυτό φαίνεται να είναι το αγκάθι του θέματος.
«Η απόφαση θα είναι των θεσμικών φορέων, του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Οικονομικών», πρόσθεσε.
Ο ΓΓ της ΟΗΟ-ΣΕΚ είπε ακόμη ότι οι τρεις συντεχνίες θα συναντηθούν το απόγευμα για να αξιολογήσουν τα όποια δεδομένα θα έχουν ενώπιον τους μέχρι την στιγμή της συνάντησης.
Ανέφερε ότι τα πλείστα θέματα που σχετίζονται με την Συμφωνία της 31ης Οκτωβρίου του 2023 είναι ήδη συμφωνημένα εδώ και εβδομάδες.
Εξάλλου, ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι η ΠΕΟ βρίσκεται «σε συνεχή διαβούλευση με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες οργανώσεις (ΟΗΟ – ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ), και προσπαθούμε έστω και την ύστατη να επιτευχθεί συμφωνία που να καλύπτει σε όλη της την έκταση τις πρόνοιες της Συμφωνίας της 31ης Οκτωβρίου».
«Αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό δεν θα μπορεί να αποσοβηθεί η εργασιακή αναστάτωση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η ευθύνη είναι της ίδιας της Κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να υπαναχωρεί από μέρους των συμφωνηθέντων».
Ο κ. Γρηγορίου είπε ακόμη ότι οι τρεις οργανώσεις ΟΗΟ – ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ ξεκίνησαν χθες Τρίτη το απόγευμα να μελετούν τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται σχετικά με τους χαμηλόμισθους.
«Δυστυχώς, δεν υπήρχαν εκείνες οι εξελίξεις που να μας επιτρέψουν να υπογράψουν συμφωνία, διότι δεν ήρθε ακόμη κάτι από την Κυβέρνηση που να μας ικανοποιεί που αυτό σημαίνει ότι θα ήταν η εφαρμογή της Συμφωνίας της 31ης Οκτωβρίου του 2023», πρόσθεσε.
Ο κ. Γρηγορίου είπε ότι οι συντεχνίες θεωρούν «επιβεβλημένο ότι άμεσα και τις επόμενες ώρες πρέπει να βρεθεί κατάληξη διότι κινδυνεύει το ζήτημα να εξελιχθεί σε μία κρίση της οποίας απόλυτη ευθύνη θα φέρει η Κυβέρνηση».