ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιστρέφει στο χαρτί ο ΕΟΑ Αμμοχώστου, λόγω «Ιππόδαμου»

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, δήλωσε ο Γιάννης Καρούσος, αναφέροντας ότι ταλαιπωρείται το προσωπικό, οι μελετητές και οι πολίτες

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου (ΕΟΑΑ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι από τη Δευτέρα 18/11/2024 λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που παρουσιάζονται στο πληροφοριακό σύστημα ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, η εξέταση των πολεοδομικών αιτήσεων θα γίνεται από τούδε και στο εξής εκτός του συγκεκριμένου περιβάλλοντος. Όπως διευκρινίζει, η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται με κατάθεση φυσικού φακέλου στα γραφεία του ΕΟΑΑ Αμμοχώστου, μέχρι νεοτέρας.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να σταματήσουμε τη χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ λόγω των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το σύστημα είναι αργό και πολλά από τα προβλήματα του δεν έχουν επιλυθεί, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται το προσωπικό, οι μελετητές και οι πολίτες» , δήλωσε ο ο Προέδρος του ΕΟΑ Αμμοχώστου, Γιάννης Καρούσος.

Όπως εξήγησε, ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων μέσω του συστήματος, είναι εξαιρετικά αυξημένος σε σύγκριση με την εξέταση φυσικών φακέλων. «Για την ώρα το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής αδυνατεί να δώσει λύσεις. Όταν το αρμόδιο Υφυπουργείο ετοιμάσει ένα σύστημα πιο λειτουργικό και παραγωγικό, τότε θα επανέλθουμε», πρόσθεσε.

«Ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων μέσω του συστήματος, είναι εξαιρετικά αυξημένος σε σύγκριση με την εξέταση φυσικών φακέλων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΕΑ Αμμοχώστου, εξαιρούνται οι περιπτώσεις αιτήσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας (Οικιστική Ανάπτυξη σε Οικόπεδα και Υπό Δημιουργία Οικόπεδα) Ειδικού Διατάγματος Ανάπτυξης (Κ.Δ.Π.322/2024), με την ειδική διαδικασία της εξασφάλισης Βεβαίωσης από την Πολεοδομική Αρχή.

«Η απόφαση αυτή του Οργανισμού αποσκοπεί στην επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των πολεοδομικών αιτήσεων και πάρθηκε με γνώμονα την βέλτιστη εξυπηρέτηση του κοινού και των μελετητών, μέχρις ότου τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο σύστημα ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ αντιμετωπιστούν συνολικά και ολοκληρωτικά. Η κατάθεση των πιο πάνω πολεοδομικών αιτήσεων μέσω του συστήματος ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ θα επανέλθει, όταν το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής επιλύσει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν ώστε να μπορεί το σύστημα να εξυπηρετήσει με τον πιο παραγωγικό τρόπο τους πολίτες του και την υπηρεσία», προστίθεται.



Γιωρκάτζης: Ένα βάρος που ανέλαβαν οι ΕΟΑ χωρίς καμία ευθύνη

Για το ίδιο θέμα αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ της «Κ» την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος του ΕΟΑ Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης:

Ο «Ιππόδαμος», που με σχετικό Διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών από την 1η Ιουλίου αποτελεί τη μοναδική επιλογή υποβολής αιτήσεων, είναι ένα βάρος που ανέλαβαν οι ΕΟΑ χωρίς καμία ευθύνη. Αναλάβαμε ένα λογισμικό σύστημα που σχεδίασαν άλλοι, παρέλαβαν άλλοι, και κυρίως χωρίς να περάσει από περίοδο πιλοτικής εφαρμογής και δοκιμαστικών ελέγχων, όπως ευλόγως απαιτείται παγκοσμίως σε όλα τα συστήματα πληροφορικής, κάτι που θεωρώ απαράδεχτο. Αυτή λοιπόν τη δοκιμαστική περίοδο κληθήκαμε να αναλάβουμε ή να διαχειριστούμε αν θέλετε εμείς. Την ίδια ώρα που αναμένεται από εμάς να εκδίδουμε τις χιλιάδες εκκρεμούσες άδειες και παράλληλα να παραλαμβάνουμε τις εκατοντάδες νέες άδειες. Εδώ πρέπει να συγχαρώ τη Διευθυντική ομάδα και όλους τους εργαζομένους της Διεύθυνσης Αδειοδότησης, διότι αυτοί αντιμετωπίζουν τα καθημερινά προβλήματα, την πίεση, ακόμη και τις διαμαρτυρίες και την οργή των συμπολιτών μας. Και είναι αυτοί που ανέδειξαν τα προβλήματα που θα έπρεπε να είχαν εντοπιστεί και επιλυθεί κατά την πιλοτική εφαρμογή του Ιππόδαμου.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι, ήδη έχουμε παρατηρήσει πρόοδο στη λειτουργία, καθώς και στις ταχύτητες του συστήματος, και ευελπιστούμε αυτό να συνεχίσει να βελτιώνεται. Είχαμε συνάντηση με τον Υφυπουργό και λειτουργούς του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και του Υπουργείου Εσωτερικών. Υπάρχει η δέσμευση να προχωρήσουν με όλες τις αλλαγές που απαιτούνται, απλοποιώντας ουσιωδώς τις διαδικασίες ιεράρχησης και υλοποίησης των απαιτούμενων αλλαγών, ώστε το σύστημα να καταστεί ευέλικτο και φιλικό τόσο στους εσωτερικούς, όσο και τους εξωτερικούς χρήστες, οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρές δυστοκίες στη χρήση του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X