

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Οι τραπεζικές εξελίξεις το 2025 επί κυπριακού εδάφους συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, αλλάζοντας το μετοχικό σχήμα της Ancoria Bank. Συγκεκριμένα, υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για την απόκτηση ποσοστού της Ancoria Bank πέραν του 50%, από τον επιχειρηματία και συνιδρυτή της XM κ. Κώστα Κλεάνθους, καθιστώντας τον ως τον μεγαλομέτοχο της Τράπεζας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», στο νέο «deal» ανεβάζει το ποσοστό στην Τράπεζα και άλλος μέτοχος της XM, ο επιχειρηματίας και τραπεζίτης κ. Χαράλαμπος Παναγιώτου. Αμφότεροι μέχρι πρότινος είχαν συνδυαστικά κάτω από το 10% της Ancoria Bank. Με τις νέες μετοχικές αλλαγές, οι οποίες ωστόσο υπόκεινται σε εποπτικές εγκρίσεις, ο Σουηδός μεγαλομέτοχος Sievert Larsson παραμένει στην τράπεζα, όμως με σημαντικά μειωμένο ποσοστό.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», η συγκεκριμένη επένδυση είναι καθαρά προσωπική και δεν σχετίζεται με τον οργανισμό που «μοιραία» θα μπορούσε να συνδεθεί, δηλαδή την εταιρεία broker- fintechXM. Σύμφωνα με την ίδια πηγή πληροφόρησης, αν και έχει ενημερωθεί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για την κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ των Κλεάνθους, Παναγιώτου, Sievert Larsson και Ancoria Bank, στην παρούσα φάση ετοιμάζεται το αίτημα το οποίο θα οδηγηθεί προς έγκριση στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Εξυπακούεται, εξάλλου, τέτοιου είδους συμφωνίες - dealνα εναπόκεινται στην έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για να δοθεί το «πράσινο φως» και να τεθούν σε εφαρμογή.
Η συγκεκριμένη επένδυση είναι καθαρά προσωπική και δεν σχετίζεται με τον οργανισμό που «μοιραία» θα μπορούσε να συνδεθεί, δηλαδή την εταιρεία broker - fintech XM.
Με το νέο μετοχικό σχήμα, όπως γνωρίζει η «Κ», ο κύριος Κώστας Κλεάνθους θα έχει ποσοστό μεταξύ 50 - 60% στην Ancoria Bank, ο κύριος Χαράλαμπος Παναγιώτου περίπου 20% και το υπόλοιπο ποσοστό, περίπου 20%, θα διατηρήσει ο κύριος Sievert Larsson. Γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω πως το πλειοψηφικό πακέτο της Ancoria Bank –όταν δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις– θα το έχει ο κ. Κλεάνθους.
Η κυπριακή τράπεζα και το πλάνο
Ποιος είναι όμως ο στόχος της συγκεκριμένης επένδυσης; Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» και βάσει του παρόντος πλάνου, στόχος είναι η δημιουργία μίας ανεξάρτητης αμιγώς κυπριακής εμπορικής τράπεζας. Τα νέα δεδομένα με το νέο μετοχικό σχήμα θα βρουν την Ancoria Bank να εξυπηρετεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τους καταναλωτές. Στόχος, όπως μεταφέρθηκε στην εφημερίδα, να υπάρξει ορθολογιστική ανάπτυξη της τράπεζας και η δημιουργία μίας τράπεζας που να εστιάζει στην προσωπική εξυπηρέτηση, το παραδοσιακό «personalized banking service», την ευελιξία, τη διαφάνεια και την ασφάλεια.
Έμφαση πάντως θα δοθεί στις «corporate» διαδικασίες, δηλαδή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις ανάγκες τους, καθώς οι νέοι μέτοχοι υποστηρίζουν τη θέση πως αυτές είναι η «ραχοκοκαλιά» του κυπριακού επιχειρείν.
Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για αλλαγές εντός της τράπεζας, ωστόσο η μέχρι τώρα πληροφόρηση θέλει να προχωρήσουν στη δημιουργία και νέων θέσεων εργασίας, πέραν του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού, για να γίνει η υποστήριξη του νέου στρατηγικού πλάνου των νέων μετόχων.
Σημειώνεται ότι, προς το παρόν δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για το οικονομικό σκέλος του «deal».
Η επίδοση της Ancoria
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά αποτελέσματα της Ancoria Bank, που αφορούν το πρώτο μισό του 2024, η τράπεζα κατέγραψε κέρδη μετά φόρων 4,2 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών μετά φόρων 8,3 εκατ. ευρώ για το τέλος του 2023. Τα συνολικά ακαθάριστα δάνεια τον Ιούνη του 2024 άγγιξαν τα 322,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μικρή αύξηση από τα αποτελέσματα στα τέλη του 2023 που ήταν στα 318 εκατ. ευρώ.
Ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (TCR) ανερχόταν τον Ιούνη του 2024 στο 22,53%, ενώ υπήρχε και πλεονάζουσα ρευστότητα, με τις καταθέσεις πελατών να φτάνουν τον Ιούνη του 2024 στα 742,9 εκατ. ευρώ. Ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) ανερχόταν στα μισά του 2024 στο 1,957%. Η Ancoria Bank ήταν μία τράπεζα που δημιουργήθηκε μετά την κρίση του 2013, άρα και ήταν παραδοσιακά «καθαρή» από τα βαρίδια των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPE), όπως αυτά ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών προς συνολικά ακαθάριστα δάνεια, ήταν τον Ιούνιο του 2024 στο 1,8%.