ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το παρασκήνιο πίσω από το deal Eurobank - ΕΤΥΚ

Το μήνυμα ότι τα μέρη ήταν πιο κοντά από ό,τι όλοι νομίζαμε δόθηκε κατά το AGM της Ελληνικής Τράπεζας στα τέλη Σεπτέμβρη

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Γεφυρώθηκε μία και καλή το χάσμα που χρονολογείται από το 2018 και υπήρχε μέχρι και την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου μεταξύ Ελληνικής Τράπεζας και Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ). Η Eurobank έδωσε τη λύση, αφού τα «βρήκε» με την ΕΤΥΚ και αγόρασε όλες τις μετοχές που είχε σε Ελληνική Τράπεζα και Δήμητρα Επενδυτική. Αφήνοντας στην άκρη το δεύτερο μισό της παραπάνω πρότασης που δημιούργησε –ευλόγως– πολλά ερωτηματικά, το κομμάτι δηλαδή που «μπήκε» η Eurobank στη Δήμητρα Επενδυτική, προκύπτουν δύο δεδομένα. Πρώτον, η Eurobank είναι ένα βήμα κοντά στον πλήρη έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας και δεύτερον ότι η ΕΤΥΚ αποκλείεται να υπέγραφε στην πώληση των μετοχών της εάν δεν συμφωνούσε σε εργασιακό επίπεδο γι’ αυτά που έπονται στην Τράπεζα.

Μην ξεχνάμε τις προειδοποιητικές βολές της ΕΤΥΚ που στέλνονταν τον Νοέμβρη του 2023 στην Ελληνική και ειδικότερα στη Eurobank, όταν τέτοιες ημέρες περίπου, ανακοίνωνε στάση εργασίας για τις συλλογικές συμβάσεις και το σέβας στους εργασιακούς θεσμούς. Τότε η ΕΤΥΚ προειδοποιούσε ότι κάποιοι ήθελαν να παραδώσουν το προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας «απροστάτευτο» –όπως τόνιζε επακριβώς– στην Eurobank και ότι αυτό δεν επρόκειτο να το επιτρέψει. Ένα χρόνο μετά και με την κίνηση αυτή της πώλησης των μετοχών που είχε η συντεχνία στη Eurobank, απορρέει πως, οι τραπεζοϋπάλληλοι – κατά την ΕΤΥΚ– πλέον είναι «προστατευμένοι». Η νέα συλλογική σύμβαση εξάλλου ήταν πολύ κοντά, προσπάθεια που είχε αρχίσει από τον περασμένο Απρίλιο.

Το μήνυμα ότι η ΕΤΥΚ ήταν πιο κοντά από ό,τι όλοι νομίζαμε στην Eurobank και στις πρακτικές της νέας Διοίκησή της, δόθηκε κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση (AGM) της Ελληνικής Τράπεζας στα τέλη Σεπτέμβρη. Αλλά δεν αναγνώσθηκε σωστά. Τότε, από το βήμα του AGM ο επίτιμος πρόεδρος της Οργάνωσης, κ. Λοΐζος Χατζηκωστής, σε διαφορετικό κλίμα από όλους τους υπόλοιπους μετόχους που τοποθετήθηκαν περισσότερο επιθετικά στην Eurobank, είχε μιλήσει για τις συγκεντρώσεις στον τραπεζικό κλάδο και για το πόσο απαραίτητες τις κρίνουν οι επόπτες. Είχε υποδείξει το γεγονός πως, οι εξαγορές-συγχωνεύσεις τραπεζών ναι μεν τις προστάζει η εποχή, ωστόσο, δεν επιτυγχάνονται εύκολα και τα στατιστικά δείχνουν πως το ποσοστό επιτυχίας είναι μικρό. Ο κ. Χατζηκωστής δεν είχε «κακίσει» τις προθέσεις της Eurobank για την Ελληνική Τράπεζα, αντιθέτως, είχε εκφέρει την άποψη ότι η παρουσία της Eurobank δίνει μία δυναμική στην Ελληνική.

Εκείνο πρέπει να ήταν και το σημείο καμπής μεταξύ σχέσεων ΕΤΥΚ και Eurobank για την Ελληνική Τράπεζα, που άλλαξε εντελώς τα δεδομένα. Όπως «ακουγόταν» εξάλλου κατά τις τελευταίες 3 εβδομάδες εντός της Ελληνικής Τράπεζας, το να τα «έβρισκε» η ΕΤΥΚ, ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Ελληνικής με την Eurobank, τον μεγαλύτερο μέτοχο, ήταν πιο κοντά από ό,τι μακριά. Τραπεζικές πηγές πάντως σχολιάζοντας τις εξελίξεις σημείωσαν στην «Κ» πως, η προσέγγιση της ΕΤΥΚ και του κ. Λοΐζου Χατζηκωστή από την Eurobank ήταν «κίνηση ματ». «Τα βρήκαν και στα εργασιακά, πέραν των μετοχικών δεδομένων που υπάρχουν μπροστά τους. Το στρατηγικό σχέδιο της Eurobank για την απόκτηση του 100% της Ελληνικής περνούσε από τη συντεχνία και για να το πραγματοποιήσει», είπαν χαρακτηριστικά.

Απέσυραν την Προσφυγή

Ενώ η πράξη της πώλησης των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας που είχε η ΕΤΥΚ στην Eurobank έγινε την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, η ΕΤΥΚ απέσυρε την προσφυγή του Μαΐου που είχε προχωρήσει στο Διοικητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ). Ήταν η γνωστή απόφαση της ΕΠΑ που είχε εγκρίνει την πράξη συγκέντρωσης σε σχέση με την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας από τη Eurobank, προσφυγή που είχε κάνει και λίγο διάστημα πριν, πρώτη, η Δήμητρα Επενδυτική.

Θα δώσει κάτι παραπάνω

Η Eurobank αγόρασε από την ΕΤΥΚ το 12,84% που είχε στην Ελληνική Τράπεζα (53.037.786 μετοχές), έναντι 243 εκατ. ευρώ περίπου, ή 4,58 ανά μετοχή. Κατά τις 4 Ιουνίου 2024, ημερομηνία ανακοίνωσης της Δημόσιας Πρότασης, η Eurobank κατείχε άμεσα 228.253.661 μετοχές της Ελληνικής που αντιπροσώπευαν το 55,29% του συνολικού εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της Δημόσιας Πρότασης, δηλαδή από τις 4 Ιουνίου 2024 μέχρι τις 30 Ιουλίου 2024, η Eurobank απέκτησε 776.364 επιπλέον μετοχές που αντιπροσώπευαν το 0,19% της Ελληνικής Τράπεζας προς 2,56 ανά μετοχή, μέσω αγορών που πραγματοποιήθηκαν κατά τις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, εκ των οποίων οι 31.959 μετοχές κατέχονταν από επενδυτικά κεφάλαια που διαχειριζόταν η Senvest. Το συνολικό ποσοστό αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης έφτασε το 0,4%, καθώς υποβλήθηκαν Έντυπα Αποδοχής και Μεταβίβασης για 1.670.975 μετοχές.

Αναμένεται έτσι, για το 0,4% των μετόχων που πώλησαν τις μετοχές τους από αρχές Ιουλίου μέχρι και το τέλος Ιουλίου του 2024, να λάβουν περαιτέρω χρήματα, ίσα με το 4,58 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 2,56 ευρώ ανά μετοχή που έλαβαν.

Μετά την ολοκλήρωση του deal μεταξύ ΕΤΥΚ και Eurobank, η δεύτερη θα έχει το 68,81% της Ελληνικής Τράπεζας. Η Eurobank με την ολοκλήρωση της πράξης θα πρέπει να αναμένεται να προβεί σε νέα πρόταση εξαγοράς του 100% των μετοχών της Ελληνικής μετά τις 8 Φεβρουαρίου 2025. Σημειώνεται πως, η Eurobank απέκτησε και το 8,58% (17.152.353 μετοχές) στη Δήμητρα Επενδυτική, ποσοστό που είχε η ΕΤΥΚ στη Δήμητρα. Το τίμημα ήταν στα 32,4 εκατ. περίπου, ή 1,89 ευρώ ανά μετοχή. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση