ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πληρωμές και εθελούσιο στην Ελληνική

Δημόσια πρόταση από τη Eurobank, καταβολή 748 εκατ. ευρώ και σχέδιο για αποχώρηση 400 υπαλλήλων

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Γεμάτος ο Φεβρουάριος για την Ελληνική Τράπεζα. Το μενού των «πράξεων» της τράπεζας έχει «τρία πιάτα», με ολοκλήρωση των εξαγορών που προέβη το Φθινόπωρο του 2024, μία νέα υποχρεωτική δημόσια πρόταση από τη Eurobank ως μεγαλομέτοχος για πλήρη εξαγορά της τράπεζας, αλλά και ένα Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου. Αυτές οι τρεις «πράξεις» θα είναι και η απαρχή γι’ αυτό που θα ακολουθήσει μέσα στα επόμενα τρίμηνα, σε σχέση με την Ελληνική Τράπεζα και τη Eurobank.

Στα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας, που είναι αυτά του Σεπτεμβρίου του 2024, ο αριθμός προσωπικού που εργοδοτούσε ήταν 2.274.

Τις τρεις αυτές «πράξεις» δεν αποκλείεται να τις δούμε να ανακοινώνονται σχεδόν ταυτόχρονα. Η πρώτη, αφορά στις συμφωνίες που ανακοινώθηκαν εντός Νοεμβρίου για εξαγορά των μετοχών που διατηρούσαν στην Ελληνική Τράπεζα η ΕΤΥΚ, η Δήμητρα Επενδυτική και η Logicom. Αναμένεται στις 8 Φεβρουαρίου να εκπληρωθούν, δηλαδή έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης της Eurobank προς τους μετόχους της Ελληνικής. Έτσι, στις 8 Φεβρουαρίου η ΕΤΥΚ, η Δήμητρα Επενδυτική και η Logicom θα λάβουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στην πώληση των μετοχών τους, και αυτομάτως η συμμετοχή της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα θα διαμορφωθεί στο 93,47%. Την 8η Φεβρουαρίου η Eurobank θα δώσει 426 εκατ. ευρώ στη Δήμητρα, 66 εκατ. ευρώ στην Logicom και 256 εκατ. ευρώ στην ΕΤΥΚ.

Πιθανώς την ίδια ημέρα, θα δούμε τη Eurobank να προχωρά σε υποχρεωτική δεύτερη δημόσια πρόταση, όπως άλλωστε ορίζει ο νόμος, για να αγοράσει και τις μετοχές που απομένουν, δηλαδή το 6,53% της Ελληνικής Τράπεζας. Η Eurobank θα προβεί στην εξαγορά του υπολοίπου 6,53% της Ελληνικής προς 4,84 ευρώ ανά μετοχή, με τους υπόλοιπους μετόχους του 6,53% πρακτικά να μην έχουν επιλογή για το αν θα πωλήσουν ή όχι. Το λεγόμενο «squeeze out» δεν μπορεί να γίνει αμέσως, μπορεί να γίνει μετά τη λήξη της δεύτερης δημόσιας πρότασης που θα προχωρήσει η Eurobank. Ο χρόνος που θα δοθεί προς τους μετόχους δεν είναι γνωστός, μία εβδομάδα φαντάζει λογικός χρόνος αν υποθέσουμε ότι στη μεγάλη πρόταση του καλοκαιριού η Eurobank χρησιμοποίησε μόλις ένα μήνα. Επειδή συνδέεται με τα παραπάνω, αξίζει να αναφερθεί πως, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης η Eurobank θα προχωρήσει ακολούθως στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαγραφή των μετοχών της Ελληνικής από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Μόλις συμπληρωθεί και αυτό το στάδιο, η συγχώνευση της Ελληνικής με τη Eurobank Κύπρου θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2025, όπως δήλωσε στη συνέντευξή του στην «Κ» τον περασμένο Δεκέμβριο ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας, κ. Μιχάλης Λούης.

Εθελούσιο για 400

Επειδή τα παραπάνω δεδομένα θα «γεμίσουν» την 8η Φεβρουαρίου, πιθανώς θα δούμε λίγες ημέρες αργότερα, κατά τα μέσα Φεβρουαρίου, να ανακοινώνεται Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου (VRS) από την Ελληνική Τράπεζα. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», έχει λάβει ήδη η τράπεζα έγκριση από τον Έφορο Φορολογίας για να είναι αφορολόγητο, με το ανώτατο ποσό να φτάνει τα 200 χιλιάδες ευρώ. Ίδιες πληροφορίες θέλουν ο στόχος που έχει τεθεί για τα άτομα που θα αποχωρήσουν να κυμαίνονται στα 400, δίχως όμως να είναι αυστηρό νούμερο που πρέπει πάση θυσία να επιτευχθεί. Η συγχώνευση με τη Eurobank Κύπρου είναι ήδη δρομολογημένη και σίγουρα οι δύο διοικήσεις των τραπεζών θα έχουν μετρήσει τις ανάγκες που θα προκύψουν για το νέο σχήμα.

Το τελευταίο Σχέδιο Εθελούσιας Πρόωρης Αποχώρησης είχε γίνει τον Νοέμβρη του 2022, που κόστισε τότε στην Ελληνική 71 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός αριθμός υπάλληλων του Ομίλου που είχε εγκριθεί για να συμμετάσχει στο Σχέδιο ήταν 446 (περίπου το 16% του προσωπικού του Ομίλου) εκ των οποίων οι 394 υπάλληλοι τερμάτισαν την απασχόλησή τους κατά την 4η τριμηνία του 2022 ενώ οι υπόλοιποι τερμάτισαν τη σύμβαση εργοδότησής τους στο 1ο τρίμηνο του 2023. Το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας αυτών των εργαζομένων είχε υπολογιστεί περίπου στα 30 εκατ. ευρώ και η εξοικονόμηση εκείνη ξεκίνησε –βάσει των λεγομένων της τράπεζας– μέσα στο 2023.

Στα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας, που είναι αυτά του Σεπτεμβρίου του 2024, ο αριθμός προσωπικού που εργοδοτούσε ήταν 2.274, στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2023 ήταν 2.256 και στο εννιάμηνο του 2023 ήταν 2.237. Από το σύνολο του προσωπικού που απασχολούσε η Ελληνική, 2.227 υπάλληλοι ήταν μόνιμο προσωπικό και 47 άτομα ήταν προσωρινό προσωπικό. Τα έξοδα προσωπικού για την εννιαμηνία του 2024 ανήλθαν σε 99,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11% σε σύγκριση με 89,9 εκατ. ευρώ στην εννιαμηνία του 2023, και αντιπροσώπευαν το 46% των συνολικών εξόδων της Ελληνικής Τράπεζας. Οι κύριοι παράγοντες για την αύξηση στα έξοδα προσωπικού, σύμφωνα με την Ελληνική, είναι οι μισθολογικές αυξήσεις και η αύξηση στο τιμαριθμικό επίδομα (ΑΤΑ) στο πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης, καθώς επίσης και οι υψηλότερες συνεισφορές εργοδότη. Κατά τη διάρκεια της 3ης τριμηνίας του 2024, ο Όμιλος προχώρησε επίσης με πρόβλεψη για μισθολογικές αυξήσεις εν όψει της αναμενόμενης ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης με την ΕΤΥΚ.

Μπήκαν αυξήσεις

Υλοποιήθηκε η συλλογική σύμβαση της ΕΤΥΚ με την Ελληνική Τράπεζα και έτσι, όπως επιβεβαίωσε με σχετική της εγκύκλιο η ΕΤΥΚ, όλοι οι εργαζόμενοι της Ελληνικής είναι ενταγμένοι στις νέες συμφωνημένες κλίμακες της ΕΤΥΚ. Αφορά όλους τους υπαλλήλους και όχι μόνο τους εργαζομένους που προήλθαν από τον πρώην Συνεργατισμό και σύμφωνα με την ΕΤΥΚ η σημασία της ένταξης αυτής θα φανεί σε βάθος χρόνου, αφού δημιουργεί πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες μισθολογικής ανέλιξης όσον αφορά το «top» των κλιμάκων αυτών, καθώς επίσης και το ύψος των ετήσιων προσαυξήσεων.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, μεγάλος αριθμός τραπεζοϋπαλλήλων έχουν προαχθεί/ αναβαθμιστεί σε ψηλότερη κλίμακα. Ήδη, το ποσοστό των οργανικών θέσεων έχει φθάσει στα 33% που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις με την ΕΤΥΚ, άρα και τα άτομα που κατέχουν τις θέσεις αυτές στην πυραμίδα των οργανικών θέσεων πρέπει να είναι ήδη ενταγμένοι στις κλίμακες της ΕΤΥΚ.

Τέλος, ένας μεγάλος αριθμός τραπεζοϋπαλλήλων της Ελληνικής από τη γενική κλίμακα, ή την ειδική κλίμακα έχουν αναβαθμιστεί μεταφερόμενοι στην κλίμακα του βοηθού τμηματάρχη, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό των υπαλλήλων που ευεργετήθηκαν από τη συλλογική σύμβαση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση