Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Από την περίοδο της πανδημίας η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ETYK) προχώρησε σε σημαντικές συμφωνίες προς όφελος των τραπεζοϋπαλλήλων, με το 2022 να έχει προς στιγμήν αντίστοιχη κατεύθυνση. Τα μέτωπα όμως στο εργασιακό τοπίο των τραπεζών παραμένουν, με τις προκλήσεις να είναι πολλές και με τις αλλαγές που έπονται να είναι εξίσου αρκετές. Συγκεκριμένα, το 2021 η ΕΤΥΚ κατάφερε να προχωρήσει σε ανανέωση συλλογικών συμβάσεων με αρκετές τράπεζες της Κύπρου διασφαλίζοντας έτσι τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων μέχρι και το 2022, ενώ το 2022 οι συμφωνίες μπήκαν με το «δεξί» για τους υπαλλήλους της Astrobank, αλλά και σε οργανωτικού «χαρακτήρα» για την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Η Ελληνική Τράπεζα τηρεί στάση αναμονής σχετικά με τη συντεχνία, την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και τον τρόπο των αμοιβών, ενώ και η ΚΕΔΙΠΕΣ που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στις «τραπεζικές παρυφές» αφού δεν είναι τραπεζικό ίδρυμα, εξετάζει κινήσεις για να βγάλει προσωπικό πλεονάζον.
Ωστόσο, στις τράπεζες με τις οποίες προχώρησε σε συμφωνία η ΕΤΥΚ για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, ή για αλλαγή τρόπων επιβράβευσής τους, δεν σημαίνει αυτομάτως πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα εργασιακά δρώμενα. Η μείωση των καταστημάτων και των υπαλλήλων της κάθε τράπεζας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των διοικήσεων, αφού βλέπουν ολοένα και περισσότερο είτε να περιορίζονται τα έσοδά τους, είτε να αυξάνονται τα έξοδά τους. Όπως και να έχει, το κόστος τους παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό. Η Τράπεζα Κύπρου, για παράδειγμα, όπως είναι εις θέση να γνωρίζει η «Κ», αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τον αριθμό των υπαλλήλων της και το 2022, παρόλο που το 2021 προχώρησε σε «στοχευμένα» σχέδια αφυπηρέτησης. Η Ελληνική Τράπεζα έχει και αυτή παρόμοιους σχεδιασμούς, η AlphaBank κρατά κλειστά τα χαρτιά της μέχρι στιγμής σε αυτό τον τομέα, ενώ η Astrobank όπως είναι επίσης εις θέση να γνωρίζει η «Κ», δεν θα προχωρήσει σε Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου, αλλά εσωτερικά θα γίνονται ενέργειες μέχρι να μειωθούν ακόμα κατά 40 – 50 άτομα σε «χ» χρονικό διάστημα και όχι αναγκαστικά εντός του 2022. Στην AlphaBank, εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί πως θα θελήσει να προχωρήσει σε ανάπτυξη της θυγατρικής της στην Κύπρο, δεν αποκλείεται να δούμε αντίστοιχες κινήσεις όπως της Astrobank με εσωτερικές διαδικασίες μείωσης των υπαλλήλων (στοχευμένα) για συγκράτηση των εξόδων της. Πάντως, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα κρατούν τη μερίδα του λέοντος σε θέμα αριθμού υπαλλήλων και θα έχει αρκετό ενδιαφέρον να δούμε με τι αριθμούς ακριβώς θα κινηθούν.
Με ερωτηματικά
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση της Ελληνικής Τράπεζας στο ανοιχτό ζήτημα της συλλογικής σύμβασης, μίας τράπεζας που απασχολεί το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων τραπεζικού τομέα στην Κύπρο, με περίπου 2.700 υπαλλήλους. Όπως είναι ήδη γνωστό από τα οικονομικά της αποτελέσματα και από δηλώσεις μεγαλοστελεχών της οικονομικά – τραπεζικά φόρουμ, η τράπεζα αναζητά να μειώσει τα κόστη της. Εκτιμά πως η μείωση του προσωπικού της είναι ένα βήμα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Σημείο κλειδί για την Ελληνική, είναι η ανταγωνιστικότητα, και υπό το πρίσμα της είναι επιτακτική η ανάγκη για μείωση και των καταστημάτων και των υπαλλήλων της τώρα που η τεχνολογία μπορεί να καλύψει αρκετές από τις τραπεζικές εργασίες. Ωστόσο, το σημείο σύγκρουσης με την συντεχνία τα τελευταία χρόνια δεν είναι ο αριθμός των υπαλλήλων της, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θέλει η συντεχνία να τους αμείβει η τράπεζα. Υπενθυμίζεται πως η «κόντρα» αυτή είχε ξεκινήσει από τον προηγούμενό της CEO, τον κ. Ιωάννη Μάτση, αδρανοποιήθηκε με την έλευση του μεταβατικού της CEO, του κ. Φοίβου Στασόπουλου, και πλέον είναι στα «χέρια» του νέου της CEO, του Όλιβερ Γκάτζκε. Υπενθυμίζεται πως, τέλη του 2019, αυτή η διαφωνία μεταξύ ΕΤΥΚ και Ελληνικής έκανε την δεύτερη να δώσει οριζόντιες αυξήσεις και με αναδρομική ισχύ. Τότε, έδωσε αυξήσεις 2% οριζόντια και ένα 2,4% κατά μέσο όρο στη βάση της απόδοσης και της αξίας της κάθε θέσης στην κυπριακή αγορά. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι συζητήσεις για τη συλλογική σύμβαση της Ελληνικής με την ΕΤΥΚ, θα θέλει να μπουν σε νέα βάση.
Οι ανανεώσεις συμβάσεων
Αρχίζονταςμε την πιο πρόσφατη ανανέωση συλλογικής σύμβασης, όπως γνωστοποιήθηκε εξάλλου από την ΕΤΥΚ, ήταν αυτή μεταξύ Astrobank και ΕΤΥΚ για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης (2019 - 2021), οι οποίες διεξήχθησαν σε ανώτατο επίπεδο των δύο πλευρών. Η ανανέωση έγινε για μέχρι και το τέλος του 2022, αφού έχουμε φτάσει σε συμφωνία με την Τράπεζα, και έχει υπογραφεί η ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης που θα ισχύει μέχρι τις 31/12/2022.
Τέλος Ιουλίου ανανεώθηκε και η συλλογική σύμβαση της Τράπεζας Κύπρου με την ΕΤΥΚ για την περίοδο 2021-2022. Όπως είχε γράψει τότε η «Κ», η Τράπεζα Κύπρου τόνιζε πως για πρώτη φορά το σύστημα καθίσταται αξιοκρατικό και δημιουργεί προοπτική, αφού ξεφεύγει από την λογική της αυτόματης αύξησης και προσαύξησης και πάει στην αμοιβή με βάση την θέση εργασίας, τα καθήκοντα και την απόδοση. Τόνιζαν τότε πηγές της Τρ. Κύπρου πως η εξέλιξη αυτή δεν συνεπάγεται μείωση κόστους, αλλά αύξηση της παραγωγικότητας και θα υπήρχε μετακύληση οφέλους στους πελάτες. Συνοψίζοντας, οι συζητήσεις για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης διαχωρίσθηκαν σε δύο στάδια, αφενός για το ζητούμενο και αφετέρου για την οργανική διάρθρωση της Τράπεζας. Έτσι, προήχθησαν 700 τραπεζικοί υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου το τέταρτο τρίμηνο του 2021.
Όσον αφορά στην AlphaBank Κύπρου, δεν έχει ανανεωθεί η συλλογική σύμβαση και ισχύει εκείνη που είχε υπογραφεί το 2017 – 2018. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2021 η ΕΤΥΚ κατάφερε την παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης με βάση τις υφιστάμενες συμφωνίες. Υιοθετήθηκε για το 2021 η παραχώρηση ισόποσης αύξησης μισθού εντός των υφιστάμενων μισθολογικών κλιμάκων. Ως αποτέλεσμα, το ύψος της κατ’ εξαίρεση ετήσιας προσαύξησης για τους υπαλλήλους ήταν 125 ευρώ (βασικό + τιμάριθμο) μηνιαίως σε όλο το προσωπικό. Τα 125 ευρώ λοιπόν, προστέθηκαν στο μισθό των υπαλλήλων της AlphaBank Κύπρου, χωρίς να επηρεάζουν τον υπάλληλο και την κλίμακα που βρίσκεται (αυξάνεται ο μισθός εντός της κλίμακας) και παραχωρήθηκε αναδρομικά ως εάν να την έπαιρναν από αρχές του 2021.
Έντυπη Έκδοση