Money Review
Μετά τη «Μεγάλη Παραίτηση» της πανδημίας, η τάση της εποχής στους χώρους εργασίας είναι αναμφισβήτητα η «Σιωπηλή Παραίτηση», όπου οι εργαζόμενοι απλά κάνουν το ελάχιστο απαιτητό και αρνούνται να προσπαθήσουν παραπάνω.
Η τάση αυτή ουσιαστικά ξεκίνησε από ένα δημοσίευμα του Business Insider, στο οποίο η δημοσιογράφος Aki Ito περιέγραψε την περίπτωση ενός εργαζόμενου, με το ψευδώνυμο Justin. Ο Justin, όπως έγραφε το δημοσίευμα του Μαρτίου, που δούλευε στο τμήμα προσωπικού μιας εταιρείας, άρχισε σταδιακά να μειώνει τις ώρες που αφιέρωνε στη δουλειά του, χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερες συνέπειες. Τελικά, δούλευε 30 ώρες την εβδομάδα.
Το δημοσίευμα ενέπνευσε ένα ολόκληρο κίνημα, το οποίο γιγαντώθηκε πρώτα στο TikTok και στη συνέχεια σε χώρους εργασίας στις ΗΠΑ και αλλού. Εργαζόμενοι από όλο τον κόσμο συνειδητοποίησαν ότι θέλουν να δουλεύουν για να ζουν και όχι να ζουν για να δουλεύουν, για αυτό και άρχισαν να περιορίζουν την προσπάθεια που κάνουν στη δουλειά τους, αρνούμενοι να δώσουν το κάτι παραπάνω.
Όμως, σε ένα νέο ρεπορτάζ της, η Ito ήρθε και πάλι σε επαφή με τον Justin, έξι μήνες μετά από εκείνη την πρώτη συνέντευξη. Και όπως διαπίστωσε, η οπτική του έχει αλλάξει.
Μερικοί από τους συναδέλφους του απολύθηκαν και έτσι ο Justin άρχισε να φοβάται ότι θα είναι ο επόμενος, καθώς η απειλή της ύφεσης οδηγεί τις επιχειρήσεις να μειώσουν το προσωπικό τους. Όπως έγραψε η δημοσιογράφος, «Σήμερα, ο Justin, ο αρχηγός της Σιωπηλής Παραίτησης, έχει επιστρέψει στο να τα δίνει όλα στη δουλειά. Δουλεύει 50 ώρες την εβδομάδα».
Η στροφή του Justin μαρτυρά, πιθανότατα, μία ευρύτερη τάση στην αγορά απασχόλησης στις ΗΠΑ και αλλού, καθώς οι προβλέψεις για ύφεση αλλάζουν το κλίμα. Υπό την απειλή των απολύσεων, οι επιχειρήσεις έχουν πλέον το χέρι στα πάντα: Από τους μισθούς έως την επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο.