Money Review
Αλήθεια μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα σπίτι στην Κροατία με μόλις 13 σεντς;
Το Legrad, μια πόλη στη βόρεια Κροατία, προσπαθεί να κάνει περισσότερους ανθρώπους να εγκατασταθούν στην περιοχή προσφέροντας σπίτια σε απίστευτα χαμηλή τιμή. Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2018.
Η μικρή πόλη, με περίπου 2.000 κατοίκους, συνορεύει με την Ουγγαρία και έχει δει τον πληθυσμό της να μειώνεται μετά την κατάρρευση της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας το 1918.
Τον Ιανουάριο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι μία παρτίδα σπιτιών είναι έτοιμη προς πώληση με μόλις 13 σεντς.
Για να είναι επιλέξιμοι να αγοράσουν ένα από τα σπίτια αυτά, οι αιτούντες πρέπει να είναι κάτω των 45 ετών, σε έγγαμη ή εξωσυζυγική σχέση και να μην έχουν ποινικό μητρώο.
Πιο συγκεκριμένα, εάν θέλουν να αποκτήσουν ένα από αυτά τα σπίτια χαμηλού κόστους, οι αιτούντες δεν μπορούν να έχουν ήδη ακίνητο – αν και οι αξιωματούχοι δεν διευκρινίζουν αν αυτό σημαίνει στην Κροατία ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
Το τοπικό κροατικό μέσο ενημέρωσης HRT ανέφερε ότι από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα το 2018, υπάρχουν περισσότερα παιδιά σήμερα απ’ ό,τι πριν από πέντε χρόνια, και ως αποτέλεσμα, χτίζουν ακόμη και έναν νέο παιδικό σταθμό.
«Έχουν πωληθεί συνολικά πέντε σπίτια έτοιμα για χρήση. Τρεις οικογένειες έχουν ήδη εγκατασταθεί, και αυτό που μας χαροποιεί είναι ότι και οι τρεις οικογένειες καλωσόρισαν ένα νέο μέλος κατά τη διάρκεια της μετακόμισής τους. Αυτό έχει αυξήσει τον αριθμό των παιδιών στον παιδικό σταθμό», είπε στο HRT ο Ivan Sabolić, δήμαρχος του Legrad.
Το 2021, η Legrad έβαλε προς πώληση 19 άδεια σπίτια και εγκαταλελειμμένα εργοτάξια στην τιμή του 1 κούνα, το νόμισμα της Κροατίας εκείνη την εποχή. Δεκαεπτά πωλήθηκαν, σύμφωνα με το Reuters. Τα σπίτια ήταν σε διαφορετική καταστάση το καθένα και ερειπωμένα, οπότε για να βοηθήσει, ο δήμος είπε ότι θα πληρώσει 25.000 δολάρια κούνα (περίπου 3.558 δολάρια) για οποιαδήποτε αναγκαία ανακαίνιση.
Για τους νέους κατοίκους που ήθελαν να αγοράσουν ιδιόκτητο σπίτι, η πόλη προσφέρθηκε να καλύψει το 20% της τιμής ή έως και 35.000 kuna (περίπου 5.056 δολάρια). Δεν είναι σαφές εάν η πόλη θα προσφέρει τα ίδια κίνητρα αυτή τη φορά.
Η Κροατία δεν είναι η πρώτη χώρα που ακολουθεί τέτοιου είδους προσέγγιση για να δώσει νέα ζωή στους συρρικνούμενους πληθυσμούς της. Το Mussomeli, μια πόλη στη Σικελία, έγινε viral γιατί πώλησε σπίτια που είχαν υποστεί φθορά για 1 ευρώ.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC