ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δέκα από τους πλουσιότερους Ρώσους γλίτωσαν τις κυρώσεις

Ελεύθεροι, χωρίς κανένα περιορισμό κυκλοφορούν δέκα από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας

Money Review

Ελεύθεροι, χωρίς κανένα περιορισμό κυκλοφορούν δέκα από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας, οι οποίοι φαίνεται να έχουν επιχειρηματικά συμφέροντα σε κλάδους-κλειδιά για την Δύση.

Ενδεικτικά, μεταξύ των 20 πλουσιότερων ανδρών της Ρωσίας, με συνολική περιουσία τουλάχιστον 200 δισ. δολαρίων, οι 10 βρίσκονται στην λίστα κυρώσεων της Βρετανίας, οι 9 στην Ε.Ε. και μόλις 4 στις ΗΠΑ. Ουσιαστικά, τρία άτομα έχουν κυρώσεις σε Βρετανία, Ε.Ε. και ΗΠΑ, έξι μόνο σε Ε.Ε. και Βρετανία ενώ οι υπόλοιποι δεν υπόκεινται καθόλου σε κυρώσεις. Μεταξύ αυτών και οι τέσερις εκ των πέντε πλουσιότερων ανδρών της Ρωσίας.

Ο μοναδικός από τους πέντε πλουσιότερους που υπόκειται σε κυρώσεις είναι ο Αλεξέι Μορνασόφ, ο οποίος πριν την έναρξη του πολέμου είχε συνολική περιουσία 28,6 δισ. δολαρίων. Τώρα, η περιουσία του εκτιμάται στα 22,1 δισ. δολάρια.

Ο Μορντασόφ όμως έδωσε «μάχη» για να διασώσει τα πιο πολύτιμα περιουσιακά του στοιχεία. Την ημέρα που συμπεριελήφθη στις λίστες των κυρώσεων μεταβίβασε μερίδιο στην Νordgold αξίας 1,1 δισ. δολαρίων στην γυναίκα του, όπως και ένα ακόμη μερίδιό αντίστοιχης αξίας που κατείχε στην TUI.

Οι απόντες από τις λίστες

Συνολικά, η Βρετανία έχει συμπεριλάβει στις κυρώσεις 982 άτομα, οι ΗΠΑ 952, και η Ε.Ε. 775. Και στις τρεις λίστες συμπίπτουν 294 άτομα.

Ορισμένοι όμως συνεχίζουν να είναι πλήρως ενεργοί στην παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή, απλούστατα διότι παίζουν πολύ βασικό ρόλο στην διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού και έχουν μεγάλα μερίδια σε επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας για τη Δύση.

«Προτεραιότητα των κυρώσεων είναι να προκαλέσουν μεγαλύτερη βλάβη στους επιχειρηματίες απ’ ότι σε μας», εξηγεί ο Jogn Smith πρώην επικεφαλής στο τμήμα κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Για παράδειγμα, σημειώνει, «οταν μιλάμε για φυσικό αέριο, η Ευρώπη εξακολουθεί να χρειάζεται τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα εξετάζουν πολύ προσεκτικά ποια προϊόντα από τη Ρωσία είναι αρκετά απαραίτητα για εμάς και για εταιρείες τρίτων χωρών και θα προσπαθήσουν να αποφύγουν αυτή τη δίοδο».

Βαθύπλουτοι που ξεγλίστρησαν από τις κυρώσεις

Ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν με περιουσία 30,2 δισ. δολαρίων πριν την έναρξη του πολέμου μέχρι στιγμής δεν έχει κανέναν περιορισμό. Ο Ποτάνιν έπαιζε χόκεϊ με τον Πούτιν και βοήθησε το Κρεμλίνο στο στήσιμο των Ολυμπιακών του Σότσι το 2014. Μετά την εισβολή, ο Ποτάνιν έχασε περιζήτητες θέσεις σε πολιτιστικά ιδρύματα των ΗΠΑ, ενώ αποδοκίμασε τα σχέδια του Κρεμλίνου να «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία ξένων εταιρειών που ήθελαν να αποεπενδύσουν από τη Ρωσία.

Ο Ποτάνιν όμως κατέχει μερίδιο 36% στην εταιρεία MMC Norilsk Nickel PJSC. Είναι δηλαδή ο μεγαλύτερος μέτοχος στην εταιρεία που παρέχει περίπου το 10% επεξεργασμένου νικελίου και το 40% της παγκόσμιας παραγωγής παλλαδίου. Τα δύο αυτά μέταλλα έιναι απαραίτητα για την κατασκευή ημιαγωγών, που ήταν ήδη σε έλλειψη πριν τη έναρξη του πολέμου.

Επίσης, εκτός των λιστών είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας, ο Λεονίντ Μίκελσον, ο οποίος έχει εδραιώσει τη θέση του στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με περιουσία (πριν τον πόλεμο) 29,2 δισ. δολαρίων, ο Μίκελσον συνεργάζεται στενά με τον δισεκατομμυριούχο Gennady Timchenko, από τον πολύ στενό κύκλο του Πούτιν.

Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP, File

Ο Μίκελσον κατέχει περίπου το ένα τέταρτο της Novatek, της μεγαλύτερης μη κρατικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου στη Ρωσία. Η Novatek είναι ένας από τους βασικούς παρόχους στην Ευρώπη. Ο Μίκελσον και ο Timchenko έχουν μαζί σχεδόν το 50% της εταρείας.

Επίσης, από τις κυρώσεις έχουν διαφύγει και αρκετά άτομα που δραστηριοποιούνται στον εξαιρετικά σημαντικό κλάδο του χάλυβα, παρότι η Ε.Ε. επέβαλε περιορισμούς στις εισαγωγές ορισμένων προϊοντων χάλυβα. Εκτός αυτού, ορισμένοι βαθύπλουτοι που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις της Δύσης έχουν μεγάλο λόγο στον τομέα της γεωργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση