Money Review
Ενα πρωτοφανές κύµα µετανάστευσης των βαθύπλουτων του κόσµου βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτιµάται πως θα κορυφωθεί φέτος. Οι πλούσιοι µεταναστεύουν µε τον ευκολότερο τρόπο από χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Νορβηγία στην Ελβετία, στο Ντουµπάι και στη Σιγκαπούρη, ακόµη και στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, που τα τελευταία χρόνια προσφέρουν κίνητρα για να τους προσελκύσουν στο έδαφός τους. Γενικότερα εγκαταλείπουν παλαιότερους φορολογικούς παραδείσους ή γενικότερα χώρες που τους πρόσφεραν ευνοϊκή φορολογική µεταχείριση αλλά τώρα δεν τους ευνοούν πλέον και εγκαθίστανται σε χώρες που τους παρέχουν νέα κίνητρα.
Στη Βρετανία η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση των Εργατικών σχεδιάζει να καταργήσει το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που πρόσφερε στους πλουσίους, το µακροβιότερο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς µε ιστορία 200 ετών και κατάλοιπο της εποχής της αποικιοκρατίας. Η αλλαγή πολιτικής έχει ήδη οδηγήσει σε µια µαζική έξοδο πλουσίων από τη χώρα. Την ίδια στιγµή στη Γαλλία η πολιτική αβεβαιότητα που επικράτησε µετά τις πρόωρες εκλογές και την ανάδειξη των αριστερών κοµµάτων σε νικητές ανάγκασε πολλούς πλούσιους να εκπονήσουν σχέδια εγκατάστασης σε άλλες χώρες υπό τον φόβο ότι µια αριστερή διακυβέρνηση θα υλοποιήσει την υπόσχεσή της και θα επιβάλει φόρο στη µεγάλη περιουσία. Εχει προηγηθεί κάτι ανάλογο στη Νορβηγία, που εδώ και δύο χρόνια υιοθέτησε φόρο στη µεγάλη περιουσία και στις αποδόσεις κεφαλαίου, µε αποτέλεσµα να ακολουθήσει έκτοτε µια σταθερή φυγή βαθύπλουτων προς την Ελβετία. Και η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι αποφάσισε την περασµένη εβδοµάδα να αυξήσει στις 200.000 ευρώ, από 150.000 ευρώ που ήταν έως τώρα, τον ενιαίο φόρο που επιβάλει σε όσους πλούσιους αλλοδαπούς επιλέξουν την Ιταλία ως φορολογική τους έδρα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάζονται να επιβάλουν αυστηρότερο φορολογικό καθεστώς ή και να αναιρέσουν πλήρως την ευνοϊκή φορολογική µεταχείριση που επιφύλασσαν έως τώρα στους πλούσιους ξένους υπό την πίεση των ψηφοφόρων τους. Κι αυτό γιατί µε την εγκατάστασή τους οι πλούσιοι φέρνουν πλούτο και κατανάλωση σε µια χώρα, τα οποία όµως συνοδεύονται από προβλήµατα για τον εγχώριο πληθυσµό. Ανάµεσά τους η εκτόξευση των τιµών των ακινήτων, οι µεγάλες πιέσεις στις δηµόσιες υποδοµές και συχνά η αλλοίωση του χαρακτήρα των περιοχών στις οποίες εγκαθίστανται, εις βάρος πάντα των µόνιµων κατοίκων τους.
Οι εύκολες µετακινήσεις των βαθύπλουτων εις άγραν ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος έχει εντείνει τον ανταγωνισµό ανάµεσα στις ενδιαφερόµενες χώρες που τους προσφέρουν κίνητρα για να εγκατασταθούν στο έδαφός τους. Εχουν, έτσι, αναδυθεί νέοι φορολογικοί παράδεισοι, όπως το Ντουµπάι και η Σιγκαπούρη, που ανταγωνίζονται τους παλαιότερους, όπως η Ελβετία και το Μονακό. Οπως αναφέρει δηµοσίευµα των Financial Times, οι χώρες που είτε πρόσφεραν έως τώρα είτε προσφέρουν και σήµερα ευνοϊκή φορολογική µεταχείριση στους βαθύπλουτους αλλοδαπούς συχνά τους επιτρέπουν να συνάπτουν ειδικές φορολογικές συµφωνίες µε τις τοπικές αρχές. Σύµφωνα µε τη βρετανική εφηµερίδα, τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν ότι τουλάχιστον 4.500 άνθρωποι έχουν πληρώσει φόρους µε αυτόν τον τρόπο τα τελευταία χρόνια.
Η συµβουλευτική εταιρεία για θέµατα παγκόσµιας µετανάστευσης Henley & Partners επισηµαίνει πως τα κίνητρα που προσφέρουν όλο και περισσότερες χώρες έχουν ενισχύσει την τάση των εκατοµµυριούχων να διαπραγµατεύονται ευνοϊκή φορολογική µεταχείριση και να µετακινούνται από τη µια χώρα στην άλλη. Επειτα από έρευνά της µεταξύ τουλάχιστον 150.000 βαθύπλουτων, η εταιρεία προβλέπει πως µέσα στο 2024 θα καταγραφεί το µεγαλύτερο έως τώρα κύµα µετανάστευσης µεγιστάνων. Θα µεταναστεύσουν 128.000 εκατοµµυριούχοι και δισεκατοµµυριούχοι και θα είναι το νέο ρεκόρ µετά το προηγούµενο των 120.000 που κατεγράφη το περασµένο έτος.