Money Review
Στόχο να απομακρύνει τη νέα γενιά από το κάπνισμα έχει θέσει η Νέα Ζηλανδία, η οποία γίνεται η πρώτη χώρα που ακολουθεί αυτή την πολιτική περνώντας μάλιστα και σχέδιο νόμου.
Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας, Αγιέσα Βεράλ, δήλωσε κατά την ψήφιση του νόμου την Τρίτη πως «χιλιάδες άνθρωποι θα ζήσουν περισσότερο και υγιέστεροι, ενώ το σύστημα υγείας δεν θα χρειάζεται να αντιμετωπίζει τις ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα, οι οποίες υπολογίζεται πως κόστιζαν 5 δισ. δολάρια».
Σύμφωνα με τον Guardian, η Νέα Ζηλανδία πιστεύεται ότι είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που αποφασίζει να αυξήσει το όριο ηλικίας για το κάπνισμα, απαγορεύοντας το κάπνισμα πρακτικά σε όσους γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά να καπνίζουν.
Τσιγάρα μόνο σε συγκεκριμένα καταστήματα
Στο σχέδιο νόμου υπάρχει και μία σειρά άλλων μέτρων με στόχο οι νέοι να μην έχουν πρόσβαση σε προϊόντα νικοτίνης.
Συγκεκριμένα από εδώ και στο εξής τα προϊόντα νικοτίνης πρέπει να πωλούνται σε εξειδικευμένα καταστήματα καπνού και όχι σε περίπτερα ή σούπερ μάρκετ.
Η χώρα έχει επίσης αυξήσει τη χρηματοδότηση στις υπηρεσίες υγείας και στις εκστρατείες διακοπής του καπνίσματος.
Ο αριθμός των καταστημάτων που επιτρέπεται νόμιμα να πωλούν τσιγάρα θα μειωθεί δραματικά καθώς από 6.000 καταστήματα, θα μείνουν μόλις 600 σε εθνικό επίπεδο.
Οι νόμοι θα τεθούν σε ισχύ το 2023, καθώς η Νέα Ζηλανδία προσπαθεί να επιτύχει τον στόχο της να καταστήσει τη χώρα «ελεύθερη από το κάπνισμα» έως το 2025.
Εμφανής η μείωση των καπνιστών στη χώρα
«Για δεκαετίες επιτρέψαμε στις καπνοβιομηχανίες να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς τους κάνοντας το θανατηφόρο προϊόν τους όλο και πιο εθιστικό. Είναι αηδιαστικό και παράξενο. Έχουμε περισσότερους κανονισμούς σε αυτή τη χώρα για την ασφάλεια της πώλησης ενός σάντουιτς παρά για ένα τσιγάρο», είχε αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας πριν περάσει το νέο νομοσχέδιο.
Η πρακτική της πάντως φαίνεται να πετυχαίνει καθώς η μείωση των ποσοστών των καπνιστών έχουν σπάσει παγκόσμιο ρεκόρ.
«Τα ποσοστά του καπνίσματος μειώνονται κατακόρυφα» , πρόσθεσε η υπουργός και τόνισε πως «στόχος μας είναι να είμαστε απαλλαγμένοι από το κάπνισμα μέχρι το 2025 και ο στόχος αυτός είναι εφικτός».
Σημειώνεται πάντως πως οι συγκεκριμένοι νόμοι δεν αφορούν τα προϊόντα ατμίσματος.
Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο έδειξαν ότι ο αριθμός των ατόμων που καπνίζουν καθημερινά είχε μειωθεί στο 8% – από 9,4% πέρυσι. Η αύξηση όμως όσων ατμίζουν έχει αυξηθεί, καθώς το 8,3% των ενηλίκων ατμίζει πλέον καθημερινά, από 6,2% που ήταν το προηγούμενο έτος.