Money Review
15 Σεπτεμβρίου 2008
Ο Ρίτσαρντ –για τους φίλους του, Ντικ- Φαλντ γίνεται ίσως ο πιο μισητός άνθρωπος στον κόσμο, καθώς η χρεοκοπία της Lehman Brothers, η μεγαλύτερη όλων των εποχών, συμπαρασύρει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα στην άβυσσο. Ακολουθεί ένα ντόμινο από καταρρεύσεις τραπεζών, μία βίαιη παγκόσμια ύφεση αλλά και τεράστια πακέτα διάσωσης για τον χρηματοοικονομικό κλάδο που τελικά φύτεψαν τον σπόρο της επόμενης κρίσης, της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Όταν τον επόμενο χρόνο το portfolio.com του δίνει τον τίτλο του χειρότερου CEO όλων των εποχών, η επιλογή είναι μάλλον προφανής. Ο «γορίλας της Wall Street», όπως ήταν γνωστός ο Φαλντ, έσπρωξε τη Lehman Brothers στα χαμηλής εξασφάλισης ενυπόθηκα δάνεια, τα λεγόμενα subprime loans. Η εταιρεία του πήρε αυτά τα στεγαστικά δάνεια προς άτομα με τουλάχιστον αμφισβητούμενη φερεγγυότητα, τα πακέταρε σε τοξικά -όπως αποδείχθηκαν- ομόλογα και μετά τα πούλησε σε επενδυτές για δισεκατομμύρια δολάρια. Επί των ημερών του στη Lehman Brothers, αμείφθηκε με περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια.
Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ένα πιο τοξικό άτομο για τη Wall Street, καθώς ο Ρίτσαρντ Φαλντ έγινε η προσωποποίηση του «κακού τραπεζίτη» που προκάλεσε την παγκόσμια κρίση του 2008.
φωτ.: AP
Ο ίδιος, βέβαια, ουδέποτε αποδέχθηκε το φταίξιμο, αφού θεωρεί ότι η ευθύνη ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και τη Federal Reserve, που ενώ θα μπορούσαν να είχαν σώσει τη Lehman Brothers, αποφάσισαν να την αφήσουν να χρεοκοπήσει. Σε μία από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το 2015, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν περνά ούτε μια μέρα που να μην σκεφτώ τη Lehman Brothers». Όμως έσπευσε να κλείσει το κεφάλαιο αυτό. «Το μότο μου είναι: That was then, this is now («ό,τι έγινε, έγινε», θα λέγαμε στα ελληνικά). Η μητέρα μου με αγαπάει ακόμα».
That was then, this is now: Αυτό ακριβώς το μότο είναι γραμμένο στον πίνακα που βλέπει κανείς μόλις μπει στα γραφεία της επενδυτικής εταιρείας Matrix Private Capital LLC, την οποία άνοιξε επτά μήνες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers ο Φαλντ, για να συμβουλεύει εύπορους πελάτες στις επενδύσεις τους.
φωτ.: AP
Και ενώ τα 14 χρόνια που έχουν περάσει από τη χρεοκοπία της Lehman δεν είναι αρκετά για να ξεχάσει η Wall Street το μίσος της απέναντι στον Φαλντ, υπάρχει μία άλλη αγορά, όπου οι εμπλεκόμενοι φαίνεται πως ανήκουν σε μία νεότερη γενιά και ίσως να μην έχουν τόσες μνήμες από το 2008.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, πάνω στην ώρα για την επέτειο της κατάρρευσης της Lehman Brothers, η Oasis Pro Markets, μια πλατφόρμα trading με βάση το blockchain, ανακοίνωσε ότι επέλεξε τον 76χρονο Ρίτσαρντ Φαλντ για σύμβουλό της.
«Ο Ντικ προσφέρει στην Oasis Pro Markets έναν πλούτο γνώσης και ένα τεράστιο δίκτυο στρατηγικών συνεργατών. Οι ευκαιρίες τις οποίες θα φέρει στο τραπέζι είναι ατελείωτες. Είμαστε ενθουσιασμένοι που αναλαμβάνει ως σύμβουλος», δήλωσε ο CEO της Oasis, Πατ ΛαΒέκια.