ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί όλα τα κρασιά είναι σαν να έχουν την ίδια γεύση πια;

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες ευνόησαν μεν ορισμένες περιοχές, ενώ επιβάρυναν σημαντικά άλλες

Money Review

Εκατοντάδες email πλημμύρισαν τον προσωπικό λογαριασμό της οινολόγου Ανίτα Ομπερχόλστερ μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Napa Valley της Καλιφόρνια τον Σεπτέμβριο του 2020. Αποστολείς ήταν τρομοκρατημένοι αμπελουργοί που ρωτούσαν εάν θα μπορούσαν να θερίσουν τα αμπέλια χωρίς να έχει επηρεαστεί το κρασί τους από τον καπνό. Η απάντηση της Ομπερχόλστερ δεν ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστική: «Μπορεί», τους απαντούσε.

Τους επόμενους μήνες, όλα τα ραντεβού για δοκιμή της γεύσης του κρασιού ήταν κλεισμένα, ενώ μάλιστα σε ορισμένα εργαστήρια η αναμονή έφτανε μέχρι και τις έξι εβδομάδες.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες ευνόησαν μεν ορισμένες περιοχές, ενώ επιβάρυναν σημαντικά άλλες. Οι σαρωτικοί καύσωνες, οι καταστροφικές πυρκαγιές και άλλα φαινόμενα σχετικά με την κλιματική αλλαγή κατέστρεψαν τις σοδειές σε Ευρώπη, Βόρειο Αμερική, Αυστραλία και αλλού.

Και όπως έδειξε το 2020, η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τα σταφύλια χωρίς να τα καταστρέψει εντελώς. Οι πυρκαγιές και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τη γεύση του κρασιού, του οποίου η ποιότητα και η ίδια η ταυτότητα βασίζεται στην ευαίσθητη χημεία των σταφυλιών και στις συνθήκες στις οποίες αναπτύσσονται. Πολλοί από όσους απασχολούνται στον κλάδο ανησυχούν ότι η κλιματική αλλαγή στερεί τις νότες της γεύσης που δίνουν την ταυτότητα στα κρασιά τους, ενδεχομένως καταστρέφοντας εντελώς ορισμένες ποικιλίες και μοναδικές γεύσεις.

«Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία. Είναι η καρδιά του κρασιού – συνδέεται με την προέλευσή του», σημειώνει η Κάρεν Μακνίλ, οινολόγος από τη Napa Valley και συγγραφέας της «Βίβλου του Κρασιού».

Σύμφωνα με την ίδια, η μεγαλύτερη δοκιμασία για τον κλάδο του κρασιού είναι η έλλειψη έγκυρων προβλέψεων. Παλιότερα, οι παραγωγοί ήξεραν ποιες ποικιλίες να σπείρουν, πώς να τις καλλιεργήσουν, πότε να τις θερίσουν και πώς να τις προστατεύσουν, ώστε να βγει ένα σταθερής ποιότητας κρασί. Ωστόσο, σήμερα, κάθε βήμα είναι αβέβαιο.

Το μέλλον του κρασιού

Το μεγαλύτερο ερώτημα για το κρασί που έχει αλλάξει από την κλιματική αλλαγή και για τις τροποποιήσεις που θα επινοήσουν οι οινολόγοι προκειμένου να ανταποκριθούν στις μεταβολές είναι το εξής: θα συνεχίσει ο κόσμος να αγοράζει και να απολαμβάνει κρασί;

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα που προέκυψαν από τις καταναλωτικές έρευνες είναι η στροφή των καταναλωτών προς κρασιά με ισχυρότερη και πιο φρουτώδη γεύση. Έρευνα των κόκκινων κρασιών από τη Napa Valley και το Μπορντό καταδεικνύει ότι οι κριτικές των κρασιών έχουν ανέβει τα τελευταία 60 χρόνια, παρότι η θερμοκρασία έχει αυξηθεί σε αυτές τις περιοχές. Τα ευρήματα αυτά καταρρίπτουν την προηγούμενη εκτίμηση ότι η ποιότητα θα κορυφωθεί όταν η θερμοκρασία καλλιέργειας φτάσει τους 17,3 βαθμούς Κελσίου, την οποία έχουν ξεπεράσει και οι δύο περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος καλλιέργειας και θερισμού θα πρέπει να τροποποιηθεί ανάλογα με τις νέες κλιματικές συνθήκες και αντίστοιχα θα αλλάξουν και οι προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι παράγοντες του κλάδου προσπαθούν ήδη να προσαρμόσουν τις ποικιλίες τους στις συνθήκες αυτές.

moneyreview.gr με πληφορίες από BBC

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση

X