ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η κατάρα του Forbes «ξαναχτυπά»: Όσοι κατέληξαν από τα εξώφυλλα και τις λίστες, στη φυλακή

Η είδηση της σύλληψης της Charlie Javice δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους παρακολουθούν τα νέα στον χώρο των startups

Η είδηση της σύλληψης της Charlie Javice δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους παρακολουθούν τα νέα στον χώρο των startups. Εδώ και καιρό είχε αποκαλυφθεί ότι η fintech εταιρεία της νεαρής ιδρύτριας εξαπάτησε την JP Morgan, καθώς την έπεισε να δώσει 175 εκατ. δολάρια για την εξαγορά της, «φουσκώνοντας» κατά πολύ τα στοιχεία για τον αριθμό των πελατών της.

Όμως η σύλληψη της Javice θύμισε σε πολλούς την «κατάρα του Forbes», αφού όπως και άλλοι founders ανερχόμενων startups που τελικά κατέληξαν κατηγορούμενοι για απάτη, η ιδρύτρια της Frank είχε κερδίσει μια θέση στην περίφημη λίστα «30 under 30» του περιοδικού.

Για την ακρίβεια, η 31χρονη Javice, που τώρα αντιμετωπίζει κατηγορίες χρηματιστηριακής και τραπεζικής απάτης, είχε μπει στη λίστα «30 under 30» του 2019.

Από την αντίστοιχη λίστα του 2021 είχε περάσει και ο Sam Bankman-Fried, ο ιδρυτής του χρεοκοπημένου πλέον χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX. Ο άλλοτε πανίσχυρος entrepreneur του crypto είχε μπει μάλιστα και στο εξώφυλλο του τεύχους «Forbes 400» της ίδιας χρονιάς, ενώ σήμερα βρίσκεται σε κατ΄ οίκον κράτηση και περιμένει να δικαστεί, κατηγορούμενος για απάτη δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 100 ετών.

Από τη λίστα «30 under 30» έχει περάσει και ο Martin Shkreli, που έμεινε γνωστός ως ο «Pharma Bro». Ο Shkreli είχε μπει στη λίστα το 2012 και το 2015 απασχόλησε το σύνολο του οικονομικού τύπου όταν ανέλαβε CEO της Turing Pharmaceuticals και ανέβασε την τιμή του φαρμάκου Daraprim από τα 13,50 δολάρια στα 750 δολάρια. Αργότερα, του επιβλήθηκε 7ετής ποινή φυλάκισης, καθώς καταδικάστηκε για την εξαπάτηση επενδυτών σε δύο hedge funds.

Η Elizabeth Holmes, ιδρύτρια της startup Theranos, η οποία υποσχόταν ότι κάνει δεκάδες ιατρικές εξετάσεις με μία σταγόνα αίματος, με μία ανύπαρκτη –όπως αποδείχθηκε- τεχνολογία, δεν μπήκε στη λίστα «30 under 30», αλλά στο εξώφυλλο του «Forbes 400» του 2014, καθώς το περιοδικό της έδωσε τον τίτλο της νεότερης αυτοδημιούργητης δισεκατομμυριούχου τη χρονιά εκείνη. Τελικά, καταδικάστηκε σε περισσότερα από 11 χρόνια φυλάκισης για την εξαπάτηση των επενδυτών.

Στο εξώφυλλο του Forbes είχε βρεθεί και ο ιδρυτής της WeWork, Adam Neumann, ο οποίος δεν έχει κατηγορηθεί για απάτη, όμως η εταιρεία του κατέρρευσε με θεαματικό τρόπο.

Και βέβαια, το Forbes δέχθηκε και πάλι πυρά όταν κατέρρευσε η Silicon Valley Bank, καθώς μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, το περιοδικό την είχε συμπεριλάβει στις «Καλύτερες Τράπεζες της Αμερικής».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση

X